Sukuk - Další informace o procesu vydávání islámských dluhopisů

Sukuk (islámský dluhopis nebo dluhopis „vyhovující šaríi“) je islámský finanční certifikát, který představuje část vlastnictví v portfoliu způsobilých stávajících nebo budoucích aktiv. Druhy aktiv Mezi běžné typy aktiv patří běžná, dlouhodobá, fyzická, nehmotná, provozní a neprovozní. Správně identifikovat a. Lze je považovat za islámskou verzi konvenčních dluhopisů Dluhopisy Dluhopisy jsou cenné papíry s pevným výnosem, které vydávají společnosti a vlády za účelem zvýšení kapitálu. Emitent dluhopisů si od držitele dluhopisu půjčí kapitál a provede mu fixní platby za pevnou (nebo variabilní) úrokovou sazbu po stanovené období. .

Šaría (islámské právo) zakazuje půjčování s platbami úroků (riba), který je považován za lichvářský a vykořisťovatelský. V islámském financování jsou tedy dluhopisy zakázány.

Sukuk téma

Sukuk nepředstavuje dluhový závazek Běžný dluh V rozvaze jsou současným dluhem dluhy splatné do jednoho roku (12 měsíců) nebo méně. Je uveden jako krátkodobý závazek a součást čistého pracovního kapitálu. Ne všechny společnosti mají aktuální řádkovou položku dluhu, ale ty, které ji výslovně používají pro půjčky se splatností kratší než jeden rok. . Po jeho vydání emitent prodává certifikáty investorům. Poté emitent použije výtěžek z certifikátů na nákup aktiva a investoři obdrží částečné vlastnictví aktiva. Investoři mají rovněž nárok na část zisků generovaných aktivem.

Sukuk vs. dluhopisy

Sukuk je alternativou konvenčních dluhopisů. Islámské a konvenční dluhopisy mají následující charakteristiky:

  • Investoři dostávají proud plateb: Konvenční dluhopisy poskytují investorům splátky úroků, zatímco Sukuk umožňuje investorům získat zisk generovaný podkladovým aktivem.
  • Méně riskantní investice než kapitál: Sukuk a dluhopisy jsou považovány za méně rizikové investice ve vztahu k akciím.
  • Původně prodáno emitenty: Oba jsou původně emitenty prodány investorům. Poté jsou obě cenné papíry obchodovány přes přepážku Over-the-Counter (OTC) přes přepážku (OTC) je obchodování s cennými papíry mezi dvěma protistranami prováděné mimo formální směny a bez dohledu burzovního regulátora. OTC obchodování se provádí na mimoburzovních trzích (decentralizované místo bez fyzického umístění) prostřednictvím dealerských sítí. .

Navzdory podobnostem existuje několik důležitých rozdílů mezi islámskými a konvenčními vazbami, jak je shrnuto v tabulce níže:

SukukVazby
VlastnictvíČástečné vlastnictví aktivaDluhový závazek
DodržováníVyhovuje šaríiVyhovuje zemi / oblasti vydání
CenyNa základě hodnoty podkladového aktivaZaloženo na bonitě emitenta

Proces vydávání certifikátů Sukuk

Jedinečná povaha Sukuk vyžaduje specifický proces vydávání finančních nástrojů. Následující kroky jsou běžné v procesu vydávání:

  1. Společnost, která vyžaduje kapitál (označovaná jako „původce“), zřizuje speciální vozidlo (SPV) Special Purpose Vehicle (SPV) Special Purpose Vehicle / Entity (SPV / SPE) je samostatný subjekt vytvořený pro konkrétní a úzký cíl , a to je drženo podrozvahově. SPV je a. SPV chrání podkladová aktiva před věřiteli, pokud původce trpí finančními problémy.
  2. Toto vozidlo zvláštního určení (SPV) vydává certifikáty Sukuk, které se prodávají investorům.
  3. Poté původce zakoupí požadované aktivum s využitím výnosů z prodeje certifikátů investorům.
  4. SPV kupuje aktivum od původce.
  5. SPV platí výnosy z prodeje aktiv původci.
  6. SPV nastavuje pronájem aktiva původci. Původce poté provede leasingové platby SPV, který později distribuuje platby mezi držitele jako příjem z leasingu.
  7. V den ukončení leasingu odkoupí původce aktivum zpět od SPV v jeho nominální hodnotě. SPV distribuuje výtěžek držitelům certifikátů.

Proces vydávání Sukuk

Dodatečné zdroje

Děkujeme, že jste si přečetli finanční vysvětlení Sukuk. Finance je oficiálním poskytovatelem certifikace FMVA (Financial Modeling and Valuation Analyst) FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari, jejichž cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika. Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další zdroje uvedené níže:

  • Emitenti dluhopisů Emitenti dluhopisů Existují různé typy emitentů dluhopisů. Tito emitenti dluhopisů vytvářejí dluhopisy, aby si vypůjčili prostředky od držitelů dluhopisů, které mají být splaceny při splatnosti.
  • Glosář s pevným výnosem Glosář s pevným výnosem Tento glosář s pevným výnosem pokrývá nejdůležitější podmínky dluhopisů a definice požadované pro finanční analytiky. Tyto podmínky jsou podrobně popsány v kurzu Financí s pevným příjmem. Konstantní věčnost, korelace, kupónová sazba, kovariance, kreditní spready
  • Investice: Průvodce pro začátečníky Investice: Průvodce pro začátečníky Průvodce Finance's Investing for Beginners vás naučí základy investování a jak začít. Zjistěte více o různých strategiích a technikách obchodování a o různých finančních trzích, do kterých můžete investovat.
  • Junk Bonds Bonds Bonds jsou cenné papíry s pevným výnosem, které jsou vydávány korporacemi a vládami za účelem zvýšení kapitálu. Emitent dluhopisů si od držitele dluhopisu půjčí kapitál a provede mu fixní platby za pevnou (nebo variabilní) úrokovou sazbu po stanovené období.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found