Výroky auditora - přehled, typy rezervací

Ve zprávě nezávislého auditora Zpráva auditora Zpráva nezávislého auditora je oficiální výrok vydaný externím nebo interním auditorem, pokud jde o kvalitu a přesnost účetní závěrky, může vydat jeden z pěti různých výroků:

  • Čistý (nekvalifikovaný) názor;
  • Výrok s výhradou odchodu z GAAP;
  • Výhradní stanovisko z důvodu omezení rozsahu;
  • Nepříznivé stanovisko z důvodu odchylky GAAP; a
  • Zřeknutí se stanoviska z důvodu omezení rozsahu.

Čistý (nekvalifikovaný) výrok se vztahuje k finančním výkazům Auditované finanční výkazy Veřejné společnosti jsou ze zákona povinny zajistit, aby jejich účetní závěrky byly auditovány registrovanou CPA. Účelem nezávislého auditu je poskytnout ujištění, že vedení předložilo účetní závěrku, která neobsahuje významné chyby. Auditovaná účetní závěrka pomáhá osobám s rozhodovací pravomocí, které jsou „prezentovány spravedlivě, ve všech významných ohledech…“. Odchylky od čistého výroku (pokud účetní závěrka není prezentována věrně) vedou k výhradě (úpravě) ve zprávě nezávislého auditora.

Výroky auditora

Stručné shrnutí:

  • Ve zprávě nezávislého auditora může auditor vydat jeden z pěti různých názorů.
  • Lze provést dva typy rezervací: odchod z GAAP nebo omezení rozsahu.
  • Vydané stanovisko závisí na typu rezervace, která závisí na (1) závažnosti a (2) všudypřítomnosti.

Porozumění výhradám ve zprávě nezávislého auditora

Existují dva typy rezervací:

1. Odjezd GAAP

Situace, kdy se účetní závěrka odchyluje od stanovených účetních kritérií. Například společnost, která používá nesprávnou účetní metodu, čelí odchylce GAAP.

2. Omezení rozsahu

Situace, kdy auditor není schopen získat dostatečné a vhodné důkazní informace, na nichž by mohl audit vycházet. To představuje omezení rozsahu.

Kromě toho závisí typ stanoviska na základě provedené rezervace na dvou faktorech:

1. Významnost

Nesprávnosti v účetní závěrce jsou považovány za významné, pokud se očekává, že nesprávnosti (jednotlivě nebo souhrnně) ovlivní rozhodnutí učiněná uživateli, kteří se spoléhají na účetní závěrku.

2. Všudypřítomnost

Nepřesnosti v účetní závěrce se považují za všudypřítomné, pokud nesprávnosti ovlivňují mnoho účtů, protože by bylo obtížné vysvětlit dopad na účetní závěrku několika větami.

Výhrady ve zprávě nezávislého auditora

Co je to kvalifikovaný názor?

Výrok s výhradou lze vydat z důvodu odchýlení se od GAAP nebo omezení rozsahu. V obou případech jsou nesprávnosti významná, ale nikoli všudypřítomná. Jinými slovy, má to významný dopad na účetní závěrku, ale nesprávnosti nejsou rozšířené (neovlivňují velký počet účtů).

Příklad 1: Výrok s výhradou kvůli odchylce GAAP

Auditor si všiml, že zásoby společnosti ABC čelí odpisu kvůli zastaralosti. Společnost však odmítá zapsat inventář. V takovém scénáři se provede rezervace GAAP odletu. Protože pouze zásoby a náklady na prodané zboží Náklady na prodané zboží (COGS) Náklady na prodané zboží (COGS) měří „přímé náklady“ vzniklé při výrobě jakéhokoli zboží nebo služeb. Zahrnuje náklady na materiál, přímé mzdové náklady a přímé režijní náklady továrny a je přímo úměrné výnosům. Jak rostou příjmy, je k výrobě zboží nebo služby zapotřebí více zdrojů. COGS je často účty špatné, bude vydán výrok s výhradou z důvodu odchylky GAAP.

Příklad 2: Výrok s výhradou z důvodu omezení rozsahu

Auditor chce zaslat potvrzovací dopisy zákazníkům o zůstatku pohledávek jako důkazní informace. Společnost ABC však nechce, aby to auditor provedl. V takovém scénáři je provedena rezervace omezení rozsahu. Protože chybné jsou pouze účty pohledávek a účty prodeje, bylo by vydáno výrok s výhradou z důvodu omezení rozsahu.

Co je to nepříznivé stanovisko?

Nepříznivé stanovisko lze vydat pouze z důvodu odchylky GAAP. V takovém případě jsou nepřesnosti významné a všudypřítomné. Jinými slovy, má to významný dopad na účetní závěrku a nesprávnosti ovlivňují velký počet účtů.

Příklad: Nepříznivé stanovisko z důvodu odchylky GAAP

Auditor věří, že společnost ABC čelí pokračujícímu podnikání Going Concern Princip nepřetržitého trvání předpokládá, že jakákoli organizace bude v dohledné budoucnosti nadále provozovat své podnikání. Tato zásada předpokládá, že každé rozhodnutí ve společnosti je přijímáno s cílem spíše než s jeho likvidací. a není schopen přežít další rok. Společnost ABC nesouhlasí a sestavuje účetní závěrku na základě historických nákladů namísto na základě likvidace. V takovém scénáři se provede rezervace GAAP odletu. Vzhledem k tomu, že společnost ABC připravila účetní závěrku na základě historických nákladů, je většina účtů společnosti nesprávná. Bylo by vydáno záporné stanovisko z důvodu odchylky GAAP.

Co je to odmítnutí stanoviska?

Zřeknutí se stanoviska lze vydat pouze z důvodu omezení rozsahu. V tomto případě jsou nesprávnosti významné a všudypřítomné. Jinými slovy, auditor není schopen shromáždit dostatečné a vhodné důkazní informace, na nichž by mohl svůj audit založit, a v důsledku toho nelze ověřit velký počet účtů.

Příklad: Zřeknutí se stanoviska z důvodu omezení rozsahu

Auditor usiluje o přezkoumání zápisu společnosti, který obsahuje důležité informace týkající se schůze představenstva a výboru pro audit. Společnost ABC nepovoluje auditorovi kontrolu zápisu. V takovém případě dojde k odmítnutí výhrady k názoru. Vzhledem k tomu, že auditor nemá přístup k zápisnici, nelze ověřit většinu účtů společnosti. Bylo by vydáno odmítnutí stanoviska z důvodu omezení rozsahu.

Související čtení

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se neustále učit a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující finanční zdroje:

  • Forenzní účetnictví Forenzní účetnictví Forenzní účetnictví je vyšetřování podvodů nebo finančních manipulací prováděním velmi podrobného výzkumu a analýzy finančních informací. Forenzní účetní jsou často najímáni, aby se připravili na soudní spory týkající se pojistných událostí, platební neschopnosti, zpronevěry, podvodů - jakýkoli druh finanční krádeže.
  • IFRS vs. US GAAP IFRS vs. US GAAP IFRS vs. US GAAP odkazuje na dva účetní standardy a zásady, které země ve světě dodržují v souvislosti s finančním výkaznictvím. Více než 110 zemí se řídí Mezinárodními standardy účetního výkaznictví (IFRS), což podporuje jednotnost při přípravě finančních výkazů.
  • Ohrožení nezávislosti auditora Ohrožení nezávislosti auditora V auditorské profesi existuje pět hlavních hrozeb, které mohou ohrozit nezávislost auditora. Pokud je auditor vystaven určité hrozbě, měl by buď vyvinout opatření k omezení hrozby na přijatelnou úroveň, nebo odstoupit od zakázky.
  • Nejlepší účetní skandály Nejlepší účetní skandály V posledních dvou desetiletích došlo k nejhorším účetním skandálům v historii. V důsledku těchto finančních katastrof byly ztraceny miliardy dolarů. V tomhle

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found