Funkce CLEAN - vzorec, příklady, jak používat CLEAN v aplikaci Excel

Funkce CLEAN je rozdělena do kategorií v rámci textových funkcí aplikace Excel. Funkce odebere z daného textu netisknutelné znaky. Jako finanční analytici Popis práce finančního analytika Popis pracovní pozice finančního analytika níže poskytuje typický příklad všech dovedností, vzdělání a zkušeností, které jsou vyžadovány k získání pozice analytika v bance, instituci nebo korporaci. Provádějte finanční prognózy, vykazování a sledování provozních metrik, analyzujte finanční data, vytvářejte finanční modely, často importujeme data z různých zdrojů a funkce CLEAN může pomoci odstranit netisknutelné znaky z dodaného textového řetězce. Je také užitečné při odstraňování konců řádků.

Funkce byla zavedena k odstranění netisknutelných znaků představovaných čísly 0 až 31 v 7bitovém kódu ASCII, které se často nacházejí na začátku dat importovaných do aplikace Excel z jiných aplikací.

Vzorec

= CLEAN (text)

Funkce CLEAN obsahuje následující argument:

  1. Text (povinný argument) - Informace o listu, ze kterého chceme odstranit netisknutelné znaky.

Nezapomeňte, že funkce CLEAN se liší od funkce TRIM, protože první eliminuje netisknutelné znaky reprezentované číselnými kódy ASCII 0 až 31. Na druhou stranu funkce TRIM pomáhá zbavit se dalších mezer, které jsou reprezentovány číselnou ASCII kód 32.

Jak používat funkci CLEAN v aplikaci Excel?

Funkce CLEAN je vestavěná funkce a lze ji použít jako funkci listu v aplikaci Excel. Jako funkci listu jej lze zadat jako součást vzorce v buňce listu.

Abychom pochopili použití této funkce, zvažte několik příkladů:

Příklad 1

Předpokládejme, že jsme importovali některá data v následujícím formátu:

Funkce CLEAN

Pomocí funkce CLEAN můžeme odstranit nežádoucí znaky, jak je znázorněno níže:

Funkce CLEAN

Ve všech výše uvedených scénářích funkce odstranila netisknutelné znaky. Rovněž odstranil netisknutelné znaky CHAR (15) a CHAR (12).

Pokud si přejeme tento vzorec rychle aplikovat na velké množství dat, můžeme postupovat podle následujících kroků:

  1. Za předpokladu, že jsou data uvedena ve sloupcích A1 až A1000, klikněte pravým tlačítkem na záhlaví sloupce „B“ a vyberte „Vložit“, abyste vytvořili nový sloupec „B“.
  2. Nyní přejděte na B1. Pomocí klávesy SHIFT vyberte B1 až B1000. V příkladu podržte klávesu „Shift“ a kliknutím na buňku „B1000“ vyberte buňky „B1“ až „B1000“.
  3. Nyní zadejte „= CLEAN (A1)“ (kromě uvozovek) a poté stiskněte „Ctrl-Enter“, aby se funkce CLEAN aplikovala na celý výběr a vyčistil každý datový bod v našem seznamu.

Funkce bude fungovat, i když se mezi daty vyskytnou netisknutelné znaky. Předpokládejme, že dostaneme následující údaje: „Měsíční zpráva“

V takovém scénáři můžeme použít vzorec CLEAN (Měsíční zpráva). Pomocí funkce CLEAN můžeme odstranit veškerá netisknutelná data přítomná kdekoli mezi znaky. Získáme výsledek uvedený níže:

Funkce CLEAN - Příklad 1

Příklad 2

Předpokládejme, že chceme odstranit konce řádků z buněk, můžeme použít TRIM s funkcí CLEAN, jak je uvedeno níže:

Funkce CLEAN - Příklad 2

Ve výše uvedeném příkladu data zahrnují netisknutelné znaky a konce řádků. K vyčištění a oříznutí dat jsme použili vzorec = TRIM (CLEAN (text)), jak je znázorněno níže:

Funkce CLEAN - Příklad 2a

Funkce CLEAN postrádá schopnost odstranit všechny netisknutelné znaky, zejména nerozbitný prostor, který se může v aplikaci Excel zobrazit jako CHAR (160). V takovém scénáři přidáním funkce SUBSTITUTE do vzorce můžeme odebrat konkrétní znaky, jak je znázorněno níže:

Funkce CLEAN - Příklad 2b

Zde jsme použili TRIM, CLEAN a SUBSTITUTE společně.

Několik věcí k zapamatování funkce CLEAN

  1. Funkce CLEAN dá hodnotu bez odstranění všech netisknutelných znaků.
  2. Tato funkce byla představena v aplikaci Excel 2000 a poté je k dispozici ve všech verzích.
  3. Nezapomeňte, že ve znakové sadě Unicode existují další netisknutelné znaky. Funkce CLEAN sama o sobě neodstraní tyto další netisknutelné znaky.

Kliknutím sem stáhnete ukázkový soubor aplikace Excel

Dodatečné zdroje

Děkujeme, že jste si přečetli finančního průvodce důležitými funkcemi aplikace Excel! Tím, že si uděláte čas na osvojení a zvládnutí těchto funkcí, výrazně urychlíte svou finanční analýzu. Další informace najdete v těchto dalších finančních zdrojích:

  • Funkce aplikace Excel pro finance Excel pro finance Tento průvodce Excel pro finance vás naučí 10 nejlepších vzorců a funkcí, které musíte znát, abyste byli skvělým finančním analytikem v aplikaci Excel. Tato příručka obsahuje příklady, snímky obrazovky a podrobné pokyny. Nakonec si stáhněte bezplatnou šablonu aplikace Excel, která obsahuje všechny finanční funkce obsažené v tomto kurzu
  • Kurz vzorců pro Excel
  • Pokročilé vzorce aplikace Excel, které musíte znát Pokročilé vzorce aplikace Excel, které musíte znát Tyto pokročilé vzorce aplikace Excel jsou důležité pro znalost a posune vaše dovednosti v oblasti finanční analýzy na další úroveň. Pokročilé funkce aplikace Excel, které musíte znát. Naučte se 10 nejlepších vzorců aplikace Excel, které každý finanční analytik světové úrovně pravidelně používá. Tyto dovednosti zlepší vaši tabulkovou práci v jakékoli kariéře
  • Zkratky aplikace Excel pro PC a Mac Zkratky aplikace Excel PC Zkratky aplikace Excel pro Mac - Seznam nejdůležitějších a nejběžnějších zkratek pro MS Excel pro uživatele PC a Mac, finance, účetní profese. Klávesové zkratky zrychlují vaše dovednosti v oblasti modelování a šetří čas. Naučte se úpravy, formátování, navigaci, pás karet, vkládání speciálních, manipulaci s daty, úpravy vzorců a buněk a další zkratky

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found