Neprovozní aktiva - definice, příklady, zpracování ocenění

Neprovozní aktiva jsou aktiva, která nejsou vyžadována při běžném provozu podniku, ale přesto mohou generovat příjem. Aktiva jsou zaznamenána v rozvaze Rozvaha Rozvaha je jednou ze tří základních finančních výkazů. Tato prohlášení jsou klíčová jak pro finanční modelování, tak pro účetnictví. Rozvaha zobrazuje celková aktiva společnosti a způsob, jakým jsou tato aktiva financována prostřednictvím dluhu nebo vlastního kapitálu. Aktiva = Pasiva + Vlastní kapitál a mohou být uvedena samostatně nebo jako součást provozních aktiv. Neprovozní aktiva nepomáhají při běžných činnostech podniku, ale mohou to být investice nebo aktiva, s nimiž lze zlikvidovat za účelem generování příjmu na financování operací podniku.

Neprovozní aktiva

Identifikace neprovozních aktiv je důležitým krokem při určování aktuální hodnoty společnosti, protože taková aktiva jsou často vynechána při výpočtu čistého jmění podniku na základě jeho potenciálu výdělků.

Příklady nefunkčních aktiv

Nejběžnější neprovozní aktiva jsou následující:

1. Nevyužitá hotovost

Přebytek peněz a peněžních ekvivalentů Peněžní ekvivalenty Peníze a peněžní ekvivalenty jsou nejlikvidnější ze všech aktiv v rozvaze. Peněžní ekvivalenty zahrnují cenné papíry peněžního trhu, akceptace bankéřů, které nejsou bezprostředně vyžadovány při financování každodenních operací společnosti, jsou uznány jako neprovozní aktiva. Nedostatečně využívaná hotovost je částka, která převyšuje provozní požadavky podniku na hotovost, a měla by být při hodnocení přidána k hodnotě provozních aktiv.

Přebytečnou hotovost lze použít k nákupu krátkodobých investic, jako jsou obchodní cenné papíry nebo vládní cenné papíry. 10letá pokladní poukázka USA 10letá pokladniční poukázka USA je dluhový závazek, který vydává ministerstvo financí vlády Spojených států a přichází se splatností 10 let. Majiteli vyplácí úrok každých šest měsíců s pevnou úrokovou sazbou, která je stanovena při počátečním vydání. , které lze rychle převést na hotovost. Cenné papíry jsou známé jako téměř hotovostní investice, protože je lze prodat za účelem získání rychlé hotovosti na financování operací.

2. Obchodovatelné cenné papíry

Obchodovatelné cenné papíry Obchodovatelné cenné papíry Obchodovatelné cenné papíry jsou neomezené krátkodobé finanční nástroje, které jsou vydávány buď pro majetkové cenné papíry, nebo pro dluhové cenné papíry veřejně kótované společnosti. Vydávající společnost vytváří tyto nástroje za výslovným účelem získávání finančních prostředků pro další financování obchodních aktivit a expanzi. jsou finanční nástroje, které lze nakupovat a prodávat na veřejných burzách nebo jinde na sekundárním trhu. Příklady obchodovatelných cenných papírů zahrnují státní pokladniční poukázky, kmenové akcie, bankovní akceptace a podnikové dluhopisy. Mají splatnosti kratší než jeden rok a mají nízkou návratnost kvůli své vysoké likviditě a nízkému riziku.

Spíše než nechat nečinně zůstat v hotovosti, podniky nakupují obchodovatelné cenné papíry, aby z nich získaly výnosy. Pokud podnik naléhavě potřebuje hotovost, lze cenné papíry rychle zlikvidovat za rozumnou cenu.

3. Nevyužitá aktiva

Podnik může také držet aktiva, která již nejsou v běžných operacích požadována a která v současné době pro podnik negenerují peněžní toky. Příkladem nevyužitého aktiva je pozemek, který podnik vlastní, ale v současné době nepoužívá.

Přestože půda mohla nashromáždit značnou tržní hodnotu, zatím nepřináší žádné peněžní toky a může být vyloučena při odhadování hodnoty společnosti na základě potenciálních peněžních toků.

Dalším příkladem nevyužitého aktiva je obsazená budova, která byla použita k výrobě konkrétní řady produktů, která byla od té doby ukončena. Jelikož budova není používána v každodenním provozu podniku, je považována za neprovozní aktivum.

4. Pohledávky z půjček

Pohledávky z půjček představují prostředky, které byly půjčeny dlužníkům, které ještě nebyly inkasovány. Pokud společnost podniká v oblasti prodeje produktů a služeb zákazníkům, je pohledávka za úvěrem uznána jako neprovozní aktivum, protože není součástí běžných operací společnosti.

Pokud společnost podniká v půjčování peněz dlužníkům, budou pohledávky z půjček představovat významnou část hotovostního toku společnosti, a budou proto zaznamenány jako provozní aktiva.

Zacházení s nefunkčními aktivy v ocenění podniku

Při provádění obchodního ocenění se neprovozní aktiva oceňují čistou realizovatelnou hodnotou. Jedná se o hodnotu získanou z prodeje aktiva po odečtení souvisejících nákladů, jako jsou daně z příjmu a náklady na vyřazení. Čistá realizovatelná hodnota je hodnota, která se počítá při výpočtu celkového čistého jmění společnosti.

Pokud je například neprovozním aktivem nemovitost, může podnik získat ocenění nemovitosti odečtením úrokových nákladů, daní a dalších nákladů od tržní hodnoty před přidáním čisté realizovatelné hodnoty k hodnotě podniku společnost.

Dodatečné zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního finančního modelování a oceňování analytiků (FMVA) ™ Oběžná aktiva Oběžná aktiva jsou veškerá aktiva, která lze přiměřeně převést na hotovost do jednoho roku. Obvykle se používají k měření likvidity společnosti. certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně. K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné další finanční zdroje uvedené níže:

  • Ocenění majetku Ocenění majetku Ocenění majetku se jednoduše týká hodnoty přiřazené ke konkrétní nemovitosti, včetně akcií, opcí, dluhopisů, budov, strojů nebo pozemků, která se provádí obvykle, když má být společnost nebo aktiva prodána, pojištěna nebo převzata . Aktiva lze rozdělit do hmotných a nehmotných aktiv
  • Promítání položek rozvahy Promítání řádkových položek rozvahy Promítání řádkových položek rozvahy zahrnuje analýzu provozního kapitálu, PP&E, akciového kapitálu dluhu a čistého příjmu. Tato příručka popisuje způsob výpočtu
  • Treasury Bills (T-Bills) Treasury Bills (T-Bills) Treasury Bills (or T-Bills in short) are a short-term financial instrument that is emited the US Treasury with splatties range from few days up to 52 týdnů (jeden rok). Jsou považovány za nejbezpečnější investice, protože jsou podpořeny plnou vírou a důvěrou vlády Spojených států.
  • Druhy aktiv Druhy aktiv Běžné typy aktiv zahrnují běžné, dlouhodobé, fyzické, nehmotné, provozní a neprovozní. Správně identifikovat a

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found