Stanovy společnosti - přehled, komponenty a změny

Stanovy společnosti jsou pravidla, kterými se řídí způsob fungování společnosti, a jedna z prvních věcí, které stanoví správní rada. Představenstvo Představenstvo je v podstatě skupina lidí, kteří jsou voleni k zastupování akcionářů. Každá veřejná obchodní společnost je ze zákona povinna instalovat představenstvo; neziskové organizace a mnoho soukromých společností - i když se to nevyžaduje - také zřizují správní radu. v době založení společnosti. Takové stanovy se vytvářejí obvykle po stanovách společnosti. Stanovy společnosti jsou souborem formálních dokumentů, které prokazují existenci společnosti ve Spojených státech a Kanadě. Aby mohla být předložena firma, což je důvod, proč se mnoho lidí mezi těmito dvěma často zaměňuje. Jsou v zásadě psány jako jeden dokument, který obsahuje standardy, kterými by se společnost měla řídit, a také operace, které bude během své existence provádět.

Stanovy společnosti

Stanovy společnosti specifikují mimo jiné povinnosti a odpovědnosti představenstva, postupy, které je třeba dodržovat vždy, když se koná schůze nebo kdykoli záležitost vyžaduje opatření, a prostředky k úpravě stávajících předpisů, pokud je to nutné.

Stanovy společnosti vs. stanovy společnosti

Stanovy jsou nezbytné pro organizaci Typy organizací Tento článek o různých typech organizací zkoumá různé kategorie, do kterých mohou spadat organizační struktury. Organizační struktury, které mají být vytvořeny legálně a zahrnuty mezi nezávislé podnikatelské subjekty v daném státě. Stanovy, které obsahují nejzákladnější informace o společnosti a nastiňují, o co jde, jsou sepsány a poté předloženy státní agentuře odpovědné za registraci podniku.

Stanovy naopak nemusí být předkládány státní agentuře. Používají se ve společnosti jako vodítko pro efektivní provoz. Vypracování stanov je často považováno za první krok představenstva jako podnikatelského subjektu. Stanovy společnosti jsou podrobnější ve srovnání se stanovami.

Součásti stanov společnosti

Stanovy společnosti musí obsahovat následující části:

1. Představenstvo

Stanovy by měly obsahovat informace o správní radě, která je řídícím orgánem organizace, včetně jejích povinností a pravomocí. Tyto informace specifikují věci, jako je počet let, kdy člen může zůstat ve správní radě, a počet členů potřebných k vytvoření kvora. Stanovy také definují postup, který je třeba dodržovat při výměně člena nebo ředitele společnosti. Generální ředitel, zkratka pro generálního ředitele, je nejvýše postaveným jednotlivcem ve společnosti nebo organizaci. Generální ředitel je zodpovědný za celkový úspěch organizace a za rozhodování na nejvyšší úrovni. Přečtěte si popis práce.

2. Prohlášení o účelu společnosti

Uvedení účelu společnosti je užitečné, zejména pro představenstvo, protože určuje cestu, kterou by se společnost měla vydat. Identifikuje, proč byla společnost vůbec založena. S takovým prohlášením by ani změna ve vedení neměla ovlivnit charakter činnosti společnosti, protože její cíle již byly stanoveny. Může také pomoci přilákat investory, protože budou schopni snadno pochopit, o čem je společnost, pouhým pohledem na stanovy.

3. Struktura řízení

Změna v řízení je nevyhnutelná v každé organizaci, ale její struktura řízení je již definována ve stanovách. Objasňují také postup při obsazení vyšší volné pozice způsobem, který nenaruší vedení společnosti.

4. Informace o společnosti

Jednou z nejzákladnějších částí stanov jsou identifikační údaje společnosti. To zahrnuje například registrovaný název a adresu a to, zda se jedná o soukromou nebo veřejnou společnost.

5. Zasedání akcionářů a představenstva

Stanovy by měly uvádět, kdy se schůze akcionářů konají, a způsob, jakým má být každý akcionář o těchto schůzkách informován. Rovněž by mělo být uvedeno, jak často a kde se budou konat zasedání správní rady.

6. Volání na další schůzky

Stanovy stanoví pravidla pro způsob, jakým jsou schůzky svolávány a plánovány, a také jak by měly být vedeny. To poskytuje představenstvu způsob, jak zůstat informován o stavu společnosti a řešit problémy, které se týkají organizace.

7. Smlouva a schválení půjčky

Společnost by také měla zavést soubor pravidel pro schvalování smluv a půjček a dalších procesů, do kterých se společnost může zapojit.

Změna stanov společnosti

Jedním z ustanovení ve stanovách společnosti je provádění změn samotných stanov, pokud to bude považováno za nutné. Proces může začít tím, že člen správní rady nastolí otázku úpravy stanov.

Doba, po kterou se změny mohou projevit, závisí do značné míry na představenstvu a jejich dokončení může trvat více než dvě schůzky. Z důvodu zákonnosti by změny měly být nejprve schváleny a zdokumentovány, než budou přijaty.

Závěrečné myšlenky

Stanovy usnadňují fungování správní rady, zaměstnancům při výkonu jejich práce a investorům porozumění podnikání. Sada stanov může ušetřit čas a pomoci společnosti učinit důvěryhodnější organizaci.

Související čtení

Děkujeme, že jste si přečetli finančního průvodce statutem společnosti. Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se neustále učit a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující finanční zdroje:

  • Firemní struktura Firemní struktura Firemní struktura označuje organizaci různých oddělení nebo obchodních jednotek v rámci společnosti. V závislosti na cílech společnosti a odvětví
  • Neodvolatelný zástupce Neodvolatelný zástupce Neodvolatelný zástupce je vykonatelná pravomoc udělená vlastníkem jiné straně k nezávislému výkonu jeho hlasovacích práv, aniž by bylo nutné pokaždé vyžadovat jeho souhlas. Většina zástupců je obvykle odvolatelná, ale některé dohody mohou zahrnovat konkrétní klauzule, které vyžadují, aby byl proxy server po určité období neodvolatelný.
  • Preferované akcie Preferované akcie Preferované akcie (preferované akcie, prioritní akcie) jsou třídou vlastnictví akcií ve společnosti, která má přednostní nárok na aktiva společnosti před kmenovými akciemi. Akcie jsou starší než běžné akcie, ale jsou mladší v poměru k dluhu, jako jsou dluhopisy.
  • Staggered Board Staggered Board Rozložené představenstvo, známé také jako utajovaná rada, odkazuje na představenstvo, které se skládá z různých tříd ředitelů. V rozložené desce

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found