Futures na akciový index - přehled, obchodování a vypořádání, použití

Futures na akciový index, označované také jako futures na akciové indexy nebo jen na futures s indexem, jsou futures kontrakty Futures kontrakt Futures kontrakt je dohoda o koupi nebo prodeji podkladového aktiva k pozdějšímu datu za předem stanovenou cenu. Je také známý jako derivát, protože budoucí smlouvy odvozují jeho hodnotu od podkladového aktiva. Investoři si mohou koupit právo koupit nebo prodat podkladové aktivum později za předem stanovenou cenu. na základě akciového indexu. Futures kontrakty jsou dohodou o koupi nebo prodeji hodnoty podkladového aktiva Třída aktiv Třída aktiv je skupina podobných investičních nástrojů. Různé třídy nebo typy investičních aktiv - například investice s pevným výnosem - jsou seskupeny na základě podobné finanční struktury. Obvykle se s nimi obchoduje na stejných finančních trzích a vztahují se na ně stejná pravidla a předpisy. za konkrétní cenu k určitému datu. V tomto případě je podkladové aktivum vázáno na akciový index.

Futures na akciový index

Futures na index však nejsou dodávány k datu vypršení platnosti. Vypořádávají se denně v hotovosti, což znamená, že investoři a obchodníci denně vyplácejí nebo inkasují rozdíl v hodnotě. Indexové futures mohou být použity z několika důvodů, často obchodníky spekulujícími o tom, jak se bude pohybovat index nebo trh, nebo investory, kteří se snaží zajistit svou pozici proti potenciálním budoucím ztrátám.

Rychlé shrnutí bodů

  • Futures na akciové indexy jsou čistě hotovostní futures kontrakty založené na akciovém indexu
  • Futures na index jsou vypořádávány denně a obchodovány futures makléři na burzách
  • Indexové futures se používají z mnoha důvodů, jako jsou spekulace, zajišťování a obchodování s spreadem
  • Indexové futures lze použít jako silné ukazatele tržního sentimentu

Jak se obchoduje a vypořádává futures na akciový index?

Futures na akciové indexy jsou podobné ostatním futures kontraktům; podkladovým aktivem je však akciový index. U jakékoli smlouvy o futures existuje dohoda o zaplacení konkrétní ceny ke stanovenému datu (datu expirace). Futures na index jsou čistě vypořádány v hotovosti, protože není možné fyzicky dodat index a vypořádání probíhá každý den na základě tržní hodnoty.

S futures na index se obchoduje prostřednictvím futures brokerů na burzách cenných papírů Burza cenných papírů Burza cenných papírů je tržiště, kde se nakupují a prodávají cenné papíry, jako jsou akcie a dluhopisy. Burzy cenných papírů umožňují společnostem získávat kapitál a investorům činit informovaná rozhodnutí pomocí informací o cenách v reálném čase. Výměnou může být fyzické umístění nebo platforma elektronického obchodování. a futures kontrakt lze uzavřít prostřednictvím objednávky na nákup nebo prodej. Obchodní objednávka Zadání obchodní objednávky se zdá být intuitivní - tlačítko „koupit“ pro zahájení obchodu a tlačítko „prodat“ pro uzavření obchodu. Přestože je provádění obchodů možné takovým způsobem, je velmi neefektivní, protože vyžaduje neustálé sledování stavu zásob. . Dlouhá pozice Dlouhá a krátká pozice V investování představují dlouhé a krátké pozice směrové sázky investorů, že cenný papír buď stoupne (pokud je dlouhý), nebo dolů (pokud je krátký). Při obchodování s aktivy může investor zaujmout dva typy pozic: dlouhou a krátkou. Investor může buď koupit aktivum (v dlouhodobém horizontu), nebo jej prodat (v krátkodobém horizontu). je přijata při zahájení nákupní objednávky a krátká pozice je zahájena prostřednictvím prodejní objednávky. Stejně jako u ostatních futures kontraktů je pro zaujetí pozice zapotřebí minimální částka, známá jako počáteční marže. Udržovací marže Udržovací marže Udržovací marže je celková částka kapitálu, která musí zůstat na investičním účtu, aby bylo možné držet investiční nebo obchodní pozici a vyhnout se, že je také nastavena, což znamená, že hodnota nesmí klesnout za určitý bod nebo jinak marže bude zahájen hovor. Obchodník poté bude muset vložit prostředky, aby tuto marži splnil.

K čemu se futures na akciový index používají?

Futures na akciové indexy se používají z mnoha důvodů. Nejběžnějším důvodem jsou obchodníci, kteří spekulují o tom, jakým směrem se bude trh v budoucnu ubírat. Podobně jako u spekulací s jinými aktivy, pokud obchodník zaujme na trhu býčí postoj a je přesvědčen, že hodnota indexu vzroste, může si koupit futures na akciový index. Alternativně, pokud mají medvědí postoj na trhu, na který se index zaměřuje, mohou krátké a krátké pozice při investování představují dlouhé a krátké pozice směrovými sázkami investorů, že cenný papír buď půjde nahoru (pokud bude dlouhý), nebo dolů ( když je krátký). Při obchodování s aktivy může investor zaujmout dva typy pozic: dlouhou a krátkou. Investor může buď koupit aktivum (v dlouhodobém horizontu), nebo jej prodat (v krátkodobém horizontu). index futures kontrakt.

Hodnocení indexových futures může být důležitým předstihovým indikátorem sentimentu na trhu. Vysoký objem dlouhých pozic zaujatých na indexu by mohl znamenat, že mnoho obchodníků je na trhu býčí a věří, že trh, na kterém je index založen, zvýší hodnotu.

Indexové futures lze také použít pro účely zajištění. Pokud investor drží portfolio podobné nebo reflektující index, lze k vyrovnání potenciálních ztrát, kterým jeho portfolio může čelit, použít nákup nebo prodej indexových futures. Ve většině případů nebude portfolio plně pozitivně nebo negativně korelovat s indexem, takže použití indexových futures nepovede k plně zajištěné pozici.

Jedním dalším způsobem, jak se futures na index používají, je nástroj pro obchodování s rozpětím nebo relativní hodnotou. Jedná se o pozici, která zahrnuje zaujetí dlouhé a krátké pozice v indexových futures. Tento obchod se provádí se zaměřením na rozpětí nebo rozdíl v cenách souvisejících cenných papírů. Obchod se bude snažit vydělat zisk z rozšíření nebo zúžení těchto cen, spíše než ze změny indexu jako celku.

Jaké jsou některé široce obchodované futures na akciový index?

Futures na index se obchodují pro všechny hlavní akciové indexy. Zahrnují Dow Jones, S&P, Nasdaq, FTSE, DAX a mnoho dalších akciových indexů, které existují. Existují také indexové futures, které zvyšují dostupnost tím, že vyžadují méně kapitálu.

Například E-Mini S&P je indexový futures kontrakt obchodovaný na platformě Globex na Chicago Mercantile Exchange a používá S&P 500 jako podkladové aktivum. To bylo představeno v roce 1997, kdy kontrakt S&P v té době činil 500násobek indexu. Částka byla pro mnoho obchodníků příliš velká, a proto bylo představeno E-Mini S&P. Indexový futures kontrakt je pouze 50krát vyšší než hodnota S&P 500.

Dodatečné zdroje

Děkujeme, že jste si přečetli článek Finance o futures na akciové indexy. Pokud se chcete dozvědět více o souvisejících konceptech, podívejte se na další zdroje Finance:

  • Futures kontrakty Futures kontrakt Futures kontrakt je dohoda o koupi nebo prodeji podkladového aktiva k pozdějšímu datu za předem stanovenou cenu. Je také známý jako derivát, protože budoucí smlouvy odvozují jeho hodnotu od podkladového aktiva. Investoři si mohou koupit právo koupit nebo prodat podkladové aktivum později za předem stanovenou cenu.
  • Zajištění Zajištění Zajištění je finanční strategie, kterou by investoři měli chápat a používat kvůli výhodám, které nabízí. Jako investice chrání finance jednotlivce před vystavením rizikové situaci, která může vést ke ztrátě hodnoty.
  • Spekulace Spekulace Spekulace je nákup aktiva nebo finančního nástroje s nadějí, že se v budoucnu zvýší cena aktiva nebo finančního nástroje.
  • Býčí a medvědí Býčí a medvědí profesionálové v oblasti podnikových financí pravidelně označují trhy jako býčí a medvědí na základě pozitivních nebo negativních cenových pohybů. Medvědí trh se obvykle považuje za existující, když došlo k poklesu cen o 20% nebo více od vrcholu, a býčí trh se považuje za 20% zotavení z dna trhu.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found