Důležitá data dividend - přehled, klíčová data, příklady

Abychom pochopili akcie vyplácející dividendy, je zásadní znalost důležitých dat dividend. Dividenda má obvykle podobu rozdělení hotovosti vyplácené z příjmů společnosti Výkaz nerozděleného zisku Výkaz nerozděleného zisku poskytuje přehled změn v nerozděleném zisku společnosti během konkrétního účetního cyklu. Je strukturován jako rovnice, která se otevírá s nerozděleným ziskem na začátku vykazovaného období, provádí úpravy u položek, jako je čistý příjem a dividendy investorům. Místo reinvestování hotovosti zpět do podnikání se společnost může rozhodnout převést hodnotu na akcionáře prostřednictvím dividendy.

Důležitá data dividend

Klíčová data dividendy

Při držení akcií vyplácejících dividendy je třeba mít na paměti čtyři klíčová data:

1. Datum prohlášení

Datum prohlášení je datum, kdy správní rada oznámí a schválí výplatu dividendy. Prohlášení zahrnuje velikost vydávané dividendy a uvádí hlavní datum a datum výplaty.

Například: 18. října 2018 (datum prohlášení) společnost Coca-Cola Co. deklarovala dividendu ve výši 0,3900 USD na akcii (velikost dividendy) splatnou 14. prosince 2018 (datum výplaty) akcionářům, které byly k 30. listopadu 2018 rekordní (datum záznamu).

2. Datum ex-dividendy

Datum ex-dividendy Datum ex-dividendy Datum ex-dividendy je investiční období, které určuje, kteří akcionáři jsou způsobilí přijímat deklarované dividendy. Když společnost oznámí dividendu, představenstvo stanovilo rozhodné datum, kdy dividendy mají nárok pouze akcionáři zapsaní v účetních knihách společnosti k tomuto datu. je první den, kdy se akcie obchodují bez dividendy. Společnost nestanoví datum ex-dividendy - datum ex-dividendy stanoví burza cenných papírů, kde se obchoduje s akciemi společnosti. Datum ex-dividendy obvykle nastává až tři dny před rozhodným dnem. Kupující akcií po datu ex-dividendy nemají nárok na dividendu.

Například datum ex-dividendy společnosti Coca-Cola je 29. listopadu 2018, což je jeden den před rozhodným dnem.

3. Datum záznamu

Rozhodné datum, známé také jako datum záznamu, je datum, kdy musí být investor v účetnictví společnosti, aby mohl získat dividendu.

Datum záznamu je obvykle zaměňováno s datem ex-dividendy. Připomeňme, že rozhodné datum stanoví společnost a datum ex-dividendy stanoví burza cenných papírů na burze Burza cenných papírů je tržiště, kde se nakupují a prodávají cenné papíry, jako jsou akcie a dluhopisy. Burzy cenných papírů umožňují společnostem získávat kapitál a investorům činit informovaná rozhodnutí pomocí informací o cenách v reálném čase. Výměnou může být fyzické umístění nebo platforma elektronického obchodování. . Datum ex-dividendy je dřívější než rozhodné datum, protože u burzovních obchodů existuje období vypořádání.

Zvažte následující: Když investor koupí akcie na burze, trvá určitou dobu, než se informace investora aktualizují v účetních knihách společnosti. Většina severoamerických finančních produktů je v období vypořádání t + 2. Jinými slovy, vyrovnání obchodu s akciemi trvá dva pracovní dny.

Například datum ex-dividendy společnosti Coca Cola je 29. listopadu 2018, zatímco rozhodné datum je 30. listopadu 2018. Kromě toho je období vypořádání t + 2.

  • Nákupce akcií společnosti Coca Cola 29. listopadu, tedy v den ex-dividendy, by neměl nárok na dividendu, protože by se obchod vypořádal 1. prosince (po rekordním datu).
  • Nákupce akcií společnosti Coca Cola 28. listopadu, den před datem ex-dividendy, by měl nárok na dividendu, protože obchod by se vypořádal 30. listopadu, takže investor by byl v rozhodný den v účetnictví společnosti.

4. Datum platby

Datum výplaty je datum výplaty dividendy akcionářům. Výplaty dividend mohou být zaslány poštou nebo elektronicky převedeny na účty akcionářů.

Například splatná dividenda pro Coca Colu je 14. prosince 2018. 14. prosince obdrží akcionáři Coca Coly před datem ex-dividendy dividendu ve výši 0,3900 USD na akcii.

Dodatečné zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního certifikátu Financial Modeling & Valuation Analyst (FMVA) ™ Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, JP Morgan a Ferrari certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně . K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné další finanční zdroje uvedené níže:

  • Zrychlená dividenda Zrychlená dividenda Zrychlená dividenda je dividenda, která je vyplacena před změnou způsobu zacházení s dividendami, jako je změna daňové sazby dividend. Výplaty dividend jsou prováděny včas, aby byly chráněny akcionáře a zmírněn negativní dopad, který změna dividendové politiky přináší.
  • Výnos z kapitálových výnosů Výnos z kapitálových výnosů Výnos zisků z kapitálu (CGY) je zhodnocení ceny investice nebo cenného papíru vyjádřené v procentech. Protože výpočet výnosu kapitálového zisku zahrnuje tržní cenu cenného papíru v čase, lze jej použít k analýze kolísání tržní ceny cenného papíru. Viz výpočet a příklad
  • Dividendový diskontní model Dividendový diskontní model Dividendový diskontní model (DDM) je kvantitativní metoda oceňování ceny akcií společnosti na základě předpokladu, že aktuální reálná cena akcie
  • Speciální dividenda Speciální dividenda Speciální dividenda, označovaná také jako mimořádná dividenda, je jednorázová „jednorázová“ dividenda, kterou společnost rozděluje svým akcionářům. Je oddělená od běžného cyklu dividend a je obvykle neobvykle větší než obvyklá výplata dividendy společnosti.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found