Vlastní kapitál - definice, jak to funguje, tržní hodnota vs. účetní hodnota

Ve financích je kapitál tržní hodnotou Tržní oceňovací přístup Tržní přístup je oceňovací metoda používaná ke stanovení oceňovací hodnoty podniku, nehmotného aktiva, obchodního vlastnického podílu nebo zabezpečení podle aktiv. Druhy aktiv Mezi běžné typy aktiv patří aktuální , neaktuální, fyzické, nehmotné, provozní a neprovozní. Správná identifikace a vlastnictví akcionářů po splacení všech dluhů. V účetnictví se vlastním kapitálem rozumí účetní hodnota vlastního kapitálu akcionářů v rozvaze Rozvaha Rozvaha je jednou ze tří základních finančních výkazů. Tato prohlášení jsou klíčová jak pro finanční modelování, tak pro účetnictví. Rozvaha zobrazuje celková aktiva společnosti a způsob, jakým jsou tato aktiva financována prostřednictvím dluhu nebo vlastního kapitálu. Aktiva = pasiva + vlastní kapitál, což se rovná aktivům minus pasiva. Pojem „vlastní kapitál“ v oblasti financí a účetnictví přichází s konceptem spravedlivého a rovného zacházení pro všechny akcionáře podniku na poměrném právu poměrném právu Poměrné právo právním pojmem popisuje právo, ale nikoli povinnost, kterou může mít investor k udržení počáteční úrovně procentního podílu ve společnosti během následujících kol financování. základ.

Spravedlnost

Obrázek: Kurz financí Úvod do podnikových financí

Jak funguje kapitál

Vlastníci společnosti (veřejné nebo soukromé) mají akcie, které legálně představují jejich vlastnictví ve společnosti. Každá sdílená složka stejné třídy má přesně stejná práva a oprávnění jako všechny ostatní sdílené položky stejné třídy. Toto je součást významu pojmu - rovnost znamená „rovný“.

Společnosti mohou vydávat nové akcie jejich prodejem investorům výměnou za hotovost. Společnosti využívají výnosy z prodeje akcií k financování svého podnikání, růstu operací, najímání dalších lidí a akvizic. Jakmile jsou akcie vydány, investoři je mohou navzájem nakupovat a prodávat na sekundárním trhu Sekundární trh Sekundární trh je místem, kde investoři nakupují a prodávají cenné papíry od jiných investorů. Příklady: New York Stock Exchange (NYSE), London Stock Exchange (LSE). (jak se akcie obvykle obchodují na burze).

Druhy vlastního kapitálu

Existují dvě hlavní aplikace termínu, z nichž každá je popsána níže:

# 1 Tržní hodnota vlastního kapitálu (finance)

Finanční analytici Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a Ferrari, obvykle se zajímají o tržní hodnotu vlastního kapitálu, což je aktuální cena nebo reálná hodnota, o které věří, že akcie podniku mají hodnotu. Vzhledem k tomu, že finanční profesionálové chtějí vědět, jak velkou návratnost mohou investice přinést, musí pochopit, kolik je investice bude stát a za jakou částku věří, že ji mohou prodat.

Vzorec tržní hodnoty

Existuje několik způsobů, jak vypočítat nebo odhadnout tržní hodnotu vlastního kapitálu pro společnost. Níže je několik metod, které lze použít k výpočtu hodnoty:

  • Tržní kapitalizace - rovná se počtu akcií v oběhu Vážený průměr akcií v oběhu Vážený průměr akcií v oběhu označuje počet akcií společnosti vypočítaný po úpravě o změny v základním kapitálu za sledované období. Počet vážených průměrných akcií v oběhu se používá při výpočtu metrik, jako je zisk na akcii (EPS) v účetní závěrce společnosti x tržní cena (platí pouze pro veřejné společnosti)
  • Čistá současná hodnota (NPV) Čistá současná hodnota (NPV) Čistá současná hodnota (NPV) je hodnota všech budoucích peněžních toků (kladných i záporných) po celou dobu životnosti diskontované na současnost. Analýza NPV je formou vlastního ocenění a používá se značně napříč financemi a účetnictvím pro stanovení hodnoty podniku, zabezpečení investic, všech budoucích peněžních toků vlastního kapitálu podniku
  • Comparable Company Analysis Comps - Comparable Trading Multiples Analyzování srovnatelných obchodních multipliků (Comps) zahrnuje analýzu společností s podobnými provozními, finančními a vlastnickými profily, které poskytují užitečné pochopení: operací, financí, temp růstu, trendů marží, kapitálových výdajů, hodnotových násobků, DCF předpoklady a referenční hodnoty pro IPO
  • Precedent Transactions IB Manual - Precedent Transaction Analysis Analýza precedentních transakcí se používá k odvození implicitního tržního ocenění pro společnost, veřejnou nebo soukromou, v kontextu akvizice. Analýza předchozích transakcí se v zásadě zaměřuje na předchozí fúze a akvizice, aby zjistila, kolik stálo získání podobného podniku v minulosti

Chcete-li se dozvědět více o tom, jak si finanční analytici váží společností, podívejte se na kurz Finance's Valuation Fundamentals Course.

Příklad

V níže uvedeném příkladu z Finančního kurzu finančního modelování o Amazonu můžete vidět, jak může analytik vytvořit model Diskontovaný peněžní tok (DCF), aby předpověděl peněžní toky společnosti do budoucnosti a poté je diskontoval zpět do současnosti. Po započtení dlužných dluhů je výsledná hodnota vydělena počtem akcií v oběhu, aby se dosáhlo skutečné hodnoty vlastního kapitálu na akcii.

Peněžní tok Amazon

# 2 Účetní hodnota vlastního kapitálu (účetnictví)

Účetní se zabývají zaznamenáváním a vykazováním finanční situace společnosti, a proto se zaměřují na výpočet účetní hodnoty vlastního kapitálu. Aby byla rozvaha v rovnováze, vzorec Vlastní kapitál = aktiva - pasiva musí to být pravda.

Vzorec účetní hodnoty

Existuje několik způsobů, jak vypočítat nebo vypočítat účetní hodnotu vlastního kapitálu pro společnost. Níže je několik metod, které lze použít k výpočtu hodnoty:

  • Aktiva - pasiva
  • Základní kapitál Základní kapitál Základní kapitál (kapitál akcionářů, vlastní kapitál, vložený kapitál nebo splacený kapitál) je částka investovaná akcionáři společnosti za použití v podnikání. Pokud je při založení společnosti jediným aktivem hotovost investovaná akcionáři, je rozvaha vyvážena prostřednictvím základního kapitálu + nerozdělený zisk nerozdělený zisk Vzorec nerozděleného zisku představuje veškerý kumulovaný čistý příjem očištěný o všechny dividendy vyplácené akcionářům. Nerozdělený zisk je součástí vlastního kapitálu v rozvaze a představuje část zisků podniku, které nejsou rozděleny jako dividendy akcionářům, ale jsou vyhrazeny pro reinvestici
  • Akciový kapitál + ​​Přispěný přebytek Přispěný přebytek Přispěný přebytek je účet kapitálové části rozvahy, který obsahuje přebytečné částky z emise akcií v nominální hodnotě. Tento účet rovněž obsahuje zisky a ztráty z emise, zpětného odkupu a zrušení akcií, jakož i zisky a ztráty z prodeje komplexních finančních nástrojů. + Kumulativní čistý zisk - kumulativní dividendy

Chcete-li se dozvědět více o finančních výkazech, podívejte se na účetní kurzy Finance.

Příklad

Níže je snímek obrazovky rozvahy společnosti Amazon za rok 2017, který ukazuje rozpis účetní hodnoty vlastního kapitálu akcionářů Akcionáři Akciové Akciové akcionáře (také známý jako Akciový akcionář) je účet v rozvaze společnosti, který se skládá ze základního kapitálu a nerozděleného zisku . Představuje také zbytkovou hodnotu aktiv mínus pasiva. Přeskupením původní účetní rovnice získáme Akcionáři Vlastní kapitál = Aktiva - pasiva. Jak vidíte, v roce 2017 společnost vykázala celkový kapitál akcionářů ve výši 27,7 miliard dolarů.

Amazon - příklad

Tržní hodnota vs. účetní hodnota (budoucnost vs. minulost)

Hlavní rozdíl mezi tržní hodnotou a účetní hodnotou spočívá v tom, že tržní hodnota je výhledová (očekávání budoucnosti) a účetní hodnota zpětná (zaznamenává historii toho, co se stalo v minulosti).

Finanční profesionálové se obvykle zabývají předpovídáním nebo odhadováním toho, jak si společnost v budoucnu povede. Na druhé straně se účetní zabývají poskytováním podrobných a přesných informací o tom, co má vlastně se stalo, a tak se zaměřují na minulost.

Poměr cena / kniha

Vzhledem k tomu, že jeden je zaměřen na budoucnost a druhý na zpětný pohled, může existovat velký rozdíl mezi tržní a účetní hodnotou. To nemusí být nutně „dobrá“ nebo „špatná“ věc.

Aby bylo možné posoudit, jak velký je rozdíl mezi tržní hodnotou a účetní hodnotou vlastního kapitálu společnosti, analytici často použijí poměr cena / kniha (P / B) poměr trh / kniha Poměr trh / kniha nebo cena Účetní poměr se používá k porovnání aktuální tržní hodnoty nebo ceny podniku s jeho účetní hodnotou vlastního kapitálu v rozvaze. Tržní hodnota je aktuální cena akcií krát všechny nesplacené akcie, čistá účetní hodnota je všechna aktiva mínus všechny závazky. Poměr nám říká, kolik.

Dodatečné zdroje

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se neustále učit a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující finanční zdroje:

  • Kmenové akcie Kmenové akcie Kmenové akcie jsou typem cenného papíru, který představuje vlastnictví vlastního kapitálu ve společnosti. Existují i ​​další pojmy - například kmenová akcie, kmenová akcie nebo hlasovací akcie -, které jsou ekvivalentem kmenových akcií.
  • Průvodce diskontovanými peněžními toky (DCF) Vzorec diskontovaných peněžních toků DCF Vzorec DCF pro diskontované peněžní toky je součtem peněžních toků v každém období děleno jedním plus diskontní sazbou zvýšenou k síle období #. Tento článek rozděluje vzorec DCF na jednoduché termíny s příklady a videem výpočtu. Vzorec se používá k určení hodnoty podniku
  • Dividenda na akcii (DPS) Dividenda na akcii (DPS) Dividenda na akcii (DPS) je celková částka dividend připisovaná každé jednotlivé akcii společnosti v oběhu. Výpočet dividendy na akcii
  • Preferované akcie Preferované akcie Preferované akcie (preferované akcie, prioritní akcie) jsou třídou vlastnictví akcií ve společnosti, která má přednostní nárok na aktiva společnosti před kmenovými akciemi. Akcie jsou starší než běžné akcie, ale jsou mladší v poměru k dluhu, jako jsou dluhopisy.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found