Co je model H? - Corporate Finance Institute

H-model je kvantitativní metoda oceňování ceny akcií společnosti Cena akcií Termín cena akcií označuje současnou cenu, za kterou se akcie na trhu obchoduje. Každá veřejně obchodovaná společnost, pokud její akcie jsou. Tento model je velmi podobný dvoustupňovému modelu slev z dividend. Liší se však tím, že se pokouší vyhladit tempo růstu v čase, místo aby se náhle změnilo z období vysokého růstu na období stabilního růstu. H-model předpokládá, že tempo růstu bude lineárně klesat směrem k terminálnímu tempu růstu.

Muž výpočet vzorce H modelu

Většina organizací v průběhu času zvyšuje nebo snižuje dividendy, na rozdíl od rychlého přechodu z vysokých výnosů na stabilní růst. Byl tedy vynalezen model H, aby se přiblížila hodnota společnosti, u které se očekává, že se rychlost růstu dividend bude v průběhu času měnit.

Rychlé shrnutí

  • H-model je kvantitativní metoda oceňování ceny akcií společnosti.
  • Je to obdoba dvoustupňového modelu diskontování dividend, ale liší se tím, že se pokoušíte vyhladit období vysokého tempa růstu v čase.
  • Vzorec modelu H je vykreslen jako: ((D0(1 + g.)2) + D.0* H * (např1-G2)) / (r-g2).

Jaký je účel H-modelu?

H-model se používá k posouzení a ohodnocení akcií společnosti. Tento model, podobně jako model diskontování dividend, teoretizuje, že akcie mají hodnotu všech budoucích výplat dividend diskontovaných na současnou hodnotu.

Jedním z potenciálních problémů dvoustupňového modelu diskontování dividend je to, že předpokládá počáteční vysokou míru růstu, poté náhlý pokles růstu na konečnou míru růstu Terminální míra růstu Terminální míra růstu je konstantní sazba, při které společnost očekává Předpokládá se, že volné peněžní toky porostou na dobu neurčitou. Tato míra růstu se používá po prognózovaném období v modelu diskontovaných peněžních toků (DCF) od konce prognózovaného období do a předpokládá, že volný peněžní tok firmy bude pokračovat, až společnost dosáhne stabilního růstu. H-model místo toho vyhlazuje rychlost růstu lineárně směrem k terminální rychlosti růstu. Poskytuje tak ve většině scénářů realističtější přístup k ocenění akcií společnosti.

Co je vzorec modelu H?

Vzorec H-modelu se skládá ze dvou částí. První složka vzorce zohledňuje hodnotu akcií na základě dlouhodobého tempa růstu. Ignoruje období vysokého tempa růstu. Druhá složka rovnice přidává hodnotu z období vysokého tempa růstu. Vzorec je pak následující:

Vzorec H-modelu

Kde:

  • D0 = Poslední výplata dividendy
  • G1 = Počáteční vysoká míra růstu
  • G2 = Terminální růst
  • r = Diskontní sazba Diskontní sazba V podnikových financích je diskontní sazba míra návratnosti použitá k diskontování budoucích peněžních toků zpět na jejich současnou hodnotu. Tato sazba je často váženou průměrnou kapitálovou cenou společnosti (WACC), požadovanou návratností nebo překážkovou sazbou, kterou investoři očekávají v poměru k riziku investice.
  • H = Poločas vysokého období růstu

Vizuálně vidíme, jak komponenty vzorce H-modelu přispívají k celkové hodnotě akcie:

Graf H-modelu

Z počáteční vysoké rychlosti růstu (např1) na stabilní tempo růstu (např2), můžeme vidět, že podle H-modelu rychlost růstu klesá lineárně, dokud nedosáhne konečné rychlosti růstu. Očekává se, že odtud bude tempo růstu držet neurčitě. Dvě složky vzorce H-modelu tvoří dvě části, které jsou brány v úvahu při oceňování akcií.

H-Model - fungující příklad

Pojďme nyní projít hypotetickou situací, která zahrnuje H-model. Společnost nedávno vydala dividendu Dividenda Dividenda je podíl na zisku a nerozděleném zisku, který společnost vyplácí svým akcionářům. Když společnost vytvoří zisk a akumuluje nerozdělený zisk, mohou být tyto příjmy buď reinvestovány do podnikání, nebo vyplaceny akcionářům jako dividenda. 3 $. Očekávané tempo růstu je 10% a očekáváte, že tempo v příštích dvanácti letech poklesne na stabilní tempo růstu 2%. Pokud je požadovaná míra návratnosti Požadovaná míra návratnosti Požadovaná míra návratnosti (překážková sazba) je minimální výnos, který investor očekává za svou investici. Požadovaná míra návratnosti je v zásadě minimální přijatelná kompenzace úrovně rizika investice. je 11%, jaká by byla hodnota podílu v hypotetické společnosti podle modelu H?

Dostaneme všechny komponenty, které jsou použity v H-modelu, takže pomocí vzorce dostaneme:

Hodnota akcií = (D0(1 + g.)2)) / (r-g2) + (D.0* H * (např1-G2)) / (r-g2)

Hodnota akcií = ($ 3 (1 + 0,02)) / (0,11–0,02) + ($ 3 * (12/2) * (0,10–0,02)) / (0,11–0,02)

Hodnota akcií = 50,00 USD

Výpočet výše lze také snadno provést v aplikaci Excel. Tabulka níže ukazuje, jak byl Excel použit k výpočtu výsledné hodnoty. Napravo od výpočtu je hodnota senzibilizována. Co je analýza citlivosti? Analýza citlivosti je nástroj používaný ve finančním modelování k analýze toho, jak různé hodnoty pro sadu nezávislých proměnných ovlivňují závislou proměnnou na základě diskontní sazby a terminálního růstu. Pod výpočtem graf ukazuje rychlost růstu podle H-modelu:

Kalkulačka H-modelu

Zde vidíme, že složka odpovídající konečnému tempu růstu je 34 $. Složka odpovídající vysokému tempu růstu je 16 $. Kombinace těchto dvou částí dává hodnotu za akcii 50 $. Vpravo od grafu byla hodnota senzibilizována na základě konečné míry růstu a diskontní sazby Diskontní sazba V podnikových financích je diskontní sazba míra návratnosti použitá k diskontování budoucích peněžních toků zpět na jejich současnou hodnotu. Tato sazba je často váženou průměrnou kapitálovou cenou společnosti (WACC), požadovanou návratností nebo překážkovou sazbou, kterou investoři očekávají v poměru k riziku investice. použitý.

V levém horním rohu vidíme, že hodnota by mohla být až 42,27 USD, pokud by diskontní sazba činila 12% a konečná míra růstu byla 1%. Alternativně, pokud by diskontní sazba byla jen 10% a konečná míra růstu byla 3%, hodnota akcie podle H-modelu by byla 62,14 USD.

Výhody modelu H.

1. Konzistence

Jednou z výhod používání H-modelu je skutečnost, že dividendy zůstávají po dlouhou dobu stabilní. Společnost se obvykle setká s fluktuací určitých opatření, jako jsou její celkové výdělky a peněžní toky.

Vždy se však snaží zajistit, aby dividendy byly získávány z peněžního toku, jehož dosažení očekává každý rok. Z tohoto důvodu většina společností nikdy nestanovila nerealisticky vysoký dividendový cíl, protože pokud jej nedosáhnou, může to způsobit pokles jejich ceny akcií.

2. Žádné zkreslení

Hlavní měrnou jednotkou použitou v H-modelu je dividenda. Dobré na tom je, že definice výplaty dividendy je pro každou společnost stejná. Totéž však nelze říci o mnoha dalších opatřeních. Například to, co tvoří „celkové výdělky“, se může u jednotlivých společností lišit.

3. Znamení dospělosti

Skutečnost, že akcionáři rok co rok nadále dostávají dividendy, naznačuje, že společnost dosáhla nejvyšší splatnosti. Ukazuje, že jeho provoz je stabilní a v budoucnu pravděpodobně nebude docházet k velkým turbulencím. Z hlediska posouzení je tedy mnohem snazší vypočítat diskontní sazbu, protože model vylučuje riziko.

Dodatečné zdroje

Děkujeme za přečtení článku Finance o modelu H. Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se neustále učit a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující finanční zdroje:

  • Gordonův růstový model Gordonův růstový model Gordonův růstový model - známý také jako Gordonův dividendový model nebo dividendový diskontní model - je metoda ocenění akcií, která vypočítává vnitřní hodnotu akcie bez ohledu na aktuální tržní podmínky. Investoři pak mohou pomocí tohoto zjednodušeného modelu porovnat společnosti s jinými průmyslovými odvětvími
  • Model pro slevu na dividendy s více obdobími Model pro slevu na dividendy s více obdobími Model pro slevu na dividendy s více obdobími je variantou modelu slev na dividendy. Často se používá v situacích, kdy investor očekává nákup
  • Ocenění akcií Ocenění akcií Každý investor, který chce porazit trh, musí zvládnout dovednosti oceňování akcií. Oceňování akcií je v zásadě metoda stanovení vnitřní hodnoty (nebo teoretické hodnoty) akcie. Důležitost oceňování akcií se odvíjí od skutečnosti, že vnitřní hodnota akcie není spojena s její aktuální cenou.
  • Míra růstu dividendy Míra růstu dividendy Míra růstu dividendy (DGR) je procentní míra růstu dividendy akcií společnosti dosažená během určitého časového období. DGR se často počítá na ročním základě. V případě potřeby jej však lze vypočítat také čtvrtletně nebo měsíčně.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found