Ekonomie voodoo - přehled, jak to funguje, následky

Voodoo economics je termín George H.W. Než se stal jeho viceprezidentem, Bush popisoval hospodářskou politiku amerického prezidenta Ronalda Reagana. Bush vynalezl výraz, který byl považován za hanlivý, v roce 1980. Bývalý viceprezident byl toho názoru, že Reaganova politika na straně nabídky Fiskální politika Fiskální politika odkazuje na rozpočtovou politiku vlády, která zahrnuje vládu manipulující s její úrovní výdajů a daňové sazby v rámci ekonomiky. Vláda používá tyto dva nástroje ke sledování a ovlivňování ekonomiky. Jedná se o sesterskou strategii měnové politiky. nejenže nedosáhnou stimulace ekonomiky, ale že také drasticky zvýší národní dluh země.

Voodoo ekonomie

Ekonomiku vúdú - někdy také označovanou jako „Reaganomika“ - zaměstnával Reagan, aby pomohl stimulovat ekonomiku po letech klidu po letech bývalého prezidenta Jimmyho Cartera v Bílém domě. Dnes se vúdú ekonomie často používá k popisu jakékoli politické politiky, která se zdá být příliš ambiciózní.

souhrn

  • Voodoo economics je termín George H.W. Než se stal jeho viceprezidentem, Bush popisoval ekonomické politiky prezidenta Ronalda Reagana.
  • Teorie vúdú ekonomie - neboli „Reaganomika“ - měla za cíl povzbudit výdaje a investice a posílit ekonomiku.
  • V praxi se ukázalo, že Reaganova hospodářská politika úspěšně stimulovala ekonomiku.

Jak funguje ekonomie Voodoo

Ekonomie vúdú - nebo Reaganomika - byla zahájena v roce 1981. Byly tam čtyři hlavní cíle:

1. Snížení inflace Inflace Inflace je ekonomický koncept, který se týká zvýšení cenové hladiny zboží během stanoveného časového období. Nárůst cenové hladiny znamená, že měna v dané ekonomice ztrácí kupní sílu (tj. Za stejnou částku peněz lze nakoupit méně). prostřednictvím zpřísnění nabídky peněz

2. Snížení zdanění jak z příjmu, tak z kapitálových zisků Zisk kapitálu Zisk kapitálu je zvýšení hodnoty aktiva nebo investice v důsledku zhodnocení ceny aktiva nebo investice. Jinými slovy, zisk nastane, když aktuální nebo prodejní cena aktiva nebo investice přesáhne jejich nákupní cenu.

3. Snížení vládních výdajů

4. Snížení regulace

Základní teorií Reaganomics bylo, že ekonomika by se do značné míry zlepšila, kdyby byla veřejnost povzbuzována k tomu, aby utrácela více a také investovala. Účelem čtyř pilířů Reaganomics bylo zajistit, aby finanční trhy zůstaly zdravé a aby podnikatelské úsilí bylo odměněno.

Ekonomika vúdú v praxi

Panuje všeobecná shoda, že Reaganovo úsilí v ekonomice zametalo. Jde o to, že teorie, která stojí za reformami, byla docela odlišná od toho, co se stalo při jejím zavedení do praxe.

Například Reagan původně doufal, že výrazně sníží vládní výdaje. Ze strachu před podstatnou společenskou reakcí se nezbavil žádných vládních agentur ani federálních programů. Ačkoli federální výdaje zaznamenané během Carterovy vlády poklesly o 1,5%, rozpočet rezortu obrany v zemi vzrostl na historická maxima. Zabránilo to zásadnímu snížení vládních výdajů, v které Reagan doufal.

Reagan byl také těžce kritizován za část Reaganomics, která se zaměřila na deregulaci, založenou na myšlence, že vláda by měla zakročit ve svobodném podnikání, pouze pokud by to mělo zásadní význam.

Následky vúdú ekonomiky

Reaganova ekonomika byla nejúspěšnější při plnění cíle podpory americké ekonomiky. Inflace výrazně poklesla a hrubý domácí produkt (HDP) hrubého domácího produktu (HDP) hrubého domácího produktu (HDP) je standardním měřítkem ekonomického zdraví země a ukazatelem její životní úrovně. HDP lze také použít k porovnání úrovní produktivity mezi různými zeměmi. a akciový trh rostl působivým tempem. Kromě toho jeho snížení daní nakonec vedlo - v důsledku ekonomické expanze - k tomu, že vláda ve skutečnosti získala podstatně více celkových daňových příjmů.

Dodatečné zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další zdroje uvedené níže:

  • Abenomika Abenomika Abenomika je název, který dali ekonomové a tvůrci politik hospodářským a sociálním politikám následovaným japonskou vládou za vlády premiéra Šinzó Abeho. Když se v roce 2012 ujal vlády premiér Abe, země se stále zotavovala z recese 2008/09.
  • Expanzní měnová politika Expanzní měnová politika Expanzní měnová politika je druh makroekonomické měnové politiky, která si klade za cíl zvýšit rychlost měnové expanze a stimulovat tak růst domácí ekonomiky. Ekonomický růst musí být podporován další nabídkou peněz.
  • Keynesiánská ekonomická teorie Keynesiánská ekonomická teorie Keynesiánská ekonomická teorie je ekonomická myšlenková škola, která obecně uvádí, že je zapotřebí vládní intervence, aby pomohla ekonomikám dostat se z recese. Myšlenka vychází z ekonomických cyklů rozmachu a rozpadu, které lze očekávat od ekonomik volného trhu a staví vládu jako „protiváhu“
  • Kvantitativní uvolňování Kvantitativní uvolňování Kvantitativní uvolňování (QE) je měnová politika tisku peněz, kterou provádí centrální banka za účelem oživení ekonomiky. Vytváří centrální banka

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found