Peněžní tok dostupný pro dluhovou službu - přehled, jak vypočítat

Peněžní tok dostupný pro dluhovou službu (CFADS), také běžně označovaný jako hotovost dostupná pro dluhovou službu (CADS), je množství hotovosti dostupné pro dluhové závazky ze služeb. Zohledňuje několik přílivů a odtoků hotovosti, aby poskytla přesné vyjádření schopnosti projektu generovat peněžní toky a dluh za služby. Finanční analytici často určí, že CFADS se použije jako jedna z nejdůležitějších metrik v projektovém financování Project Finance - Primer Project finance primer. Financování projektu je finanční analýza úplného životního cyklu projektu. K modelům se obvykle používá analýza nákladů a přínosů.

Peněžní tok dostupný pro dluhovou službu (CFADS)

Rychlé shrnutí bodů

  • CFADS je měřítkem toho, kolik hotovosti je k dispozici ke splnění dluhových závazků.
  • CFADS se snaží být vysoce přesnou mírou dostupné hotovosti pro dluh a používá se jako vstup v řadě poměrů krytí, jako jsou DSCR, LLCR a PLCR.
  • Výpočet CFADS lze provést mnoha způsoby; nejčastěji však začíná buď EBITDA, nebo příjmy od zákazníků.

Proč je pro dluhovou službu důležitý peněžní tok?

CFADS je důležitá metrika a funguje jako vysoce přesný ukazatel schopnosti projektu převzít dluh a splatit ho. CFADS může nahradit EBITDA a lze jej použít jako součást klíčových finančních ukazatelů, jako je poměr krytí dluhové služby. Poměr krytí dluhové služby. Poměr krytí dluhové služby (DSCR) měří schopnost společnosti využít svůj provozní příjem ke splacení celého svého dluhu. závazky, včetně splácení jistiny a úroků z krátkodobého i dlouhodobého dluhu. (DSCR), poměr životnosti úvěru (LLCR) a poměr životnosti projektu (PLCR). Společně tři poměry pokrytí určují schopnost projektu pokrýt dluh jak po dobu trvání projektu, tak po celou dobu životnosti projektu.

Stanovení CFADS je obzvláště důležité ve financování projektů, kde předpokládané peněžní toky musí být co nejpřesnější. V podnikových financích je běžně uváděným poměrem k měření schopnosti splácet dluh poměr vydělaných časů. Metrika však používá EBIT Průvodce EBIT EBIT znamená Zisk před úroky a daněmi a je jedním z posledních mezisoučtů ve výkazu zisku a ztráty před čistým příjmem. EBIT se také někdy označuje jako provozní příjem a nazývá se to proto, že se zjistí odečtením všech provozních nákladů (výrobní a nevýrobní náklady) od výnosů z prodeje. jako odhad peněžního toku, což činí tento poměr méně přesným než poměr krytí, který používá CFADS. Peněžní toky dostupné pro dluhovou službu jsou lepším ukazatelem schopnosti projektu splácet dluh, protože bere v úvahu načasování peněžních toků a dopady daní.

Jak vypočítat peněžní tok dostupný pro dluhovou službu?

CFADS lze vypočítat více než jedním způsobem. Jedním ze způsobů, jak se počítá, je model kaskády peněžních toků. Vodopád peněžních toků může začít příjmem Příjmy Příjem je hodnota veškerého prodeje zboží a služeb uznaných společností v daném období. Výnosy (označované také jako tržby nebo příjmy) tvoří začátek výkazu zisku a ztráty společnosti a jsou často považovány za „hlavní linii“ podniku. nebo EBITDA EBITDA EBITDA nebo zisk před úroky, zdaněním, odpisy a amortizací jsou zisky společnosti před provedením některého z těchto čistých odpočtů. EBITDA se zaměřuje na provozní rozhodnutí podniku, protože zkoumá ziskovost podniku ze základních operací před dopadem kapitálové struktury. Vzorec, příklady a započtou se všechny odtoky a příjmy peněžních prostředků v pořadí, v jakém se vyskytnou. Mohou zahrnovat položky, jako jsou provozní výnosy, provozní náklady, kapitálové výdaje Kapitálové výdaje Kapitálové výdaje (zkráceně Capex) jsou platby v hotovosti nebo úvěry na nákup zboží nebo služeb, které jsou kapitalizovány v rozvaze. Jinými slovy, jedná se o výdaje, které jsou kapitalizovány (tj. Nejsou účtovány přímo do výkazu zisku a ztráty) a jsou považovány za „investice“. Analytici sledují Capex, daně a financování. Alternativně můžete začít s příjmy od zákazníků a započítat je proti jakýmkoli odlivům, abyste se dostali na CFADS.

Následující text ukazuje dva běžné způsoby výpočtu CFADS:

1. Počínaje EBITDA

  • Upraveno o změny čistého pracovního kapitálu Čistý pracovní kapitál Čistý pracovní kapitál (NWC) je rozdíl mezi krátkodobými aktivy společnosti (bez hotovosti) a krátkodobými závazky (bez dluhů) v její rozvaze. Jde o měřítko likvidity společnosti a její schopnosti plnit krátkodobé závazky i finanční operace podniku. Ideální poloha je
  • Odečtěte výdaje na kapitálové výdaje
  • Upravte kapitálové a dluhové financování Dluh vs kapitálové financování Dluh vs kapitálové financování - co je pro vaše podnikání nejlepší a proč? Jednoduchá odpověď je, že to záleží. Rozhodnutí o ekvitě versus dluh, abychom jmenovali alespoň některé, závisí na velkém počtu faktorů, jako je současné ekonomické klima, stávající kapitálová struktura podniku a fáze životního cyklu podniku.
  • Odečíst daně

2. Počínaje potvrzeními od zákazníků

  • Odečtěte platby dodavatelům a zaměstnancům
  • Odečtěte licenční poplatky
  • Odečtěte výdaje na kapitálové výdaje
  • Odečíst daně

Jak se ve finanční analýze používá peněžní tok pro dluhovou službu?

Jak již bylo zmíněno dříve, CFADS se často počítá pomocí modelu kaskády peněžních toků. Vodopádový model je důležitý při určování přesného množství peněžního toku dostupného pro obsluhu dluhu. Odtud lze CFADS dále analyzovat v modelu vodopádu a rozdělit na peněžní toky dostupné pro prioritní dluh. Senior Debt Senior Debt jsou peníze, které dluží společnost, která má první pohledávky z peněžních toků společnosti. Je bezpečnější než jakýkoli jiný dluh, například podřízený dluh, podřízený dluh Juniorská tranše Juniorská tranše je nezajištěný dluh, který má v případě nesplácení nižší prioritu splácení než jiné dluhy. Označuje se také jako podřízený dluh a kapitál Volný peněžní tok do vlastního kapitálu (FCFE) Volný peněžní tok do vlastního kapitálu (FCFE) je množství hotovosti, které podnik generuje a které je možné potenciálně rozdělit akcionářům. Vypočítává se jako hotovost z operací snížená o kapitálové výdaje. Tato příručka poskytne podrobné vysvětlení, proč je to důležité a jak to vypočítat a několik dalších.

Po výpočtu CFADS lze grafovat proti splátkám úroků a jistiny, aby se zjistilo, zda je k dispozici dostatečný peněžní tok k úhradě tohoto dluhového závazku. CFADS lze také zadat do několika poměrů krytí Poměr krytí Poměr krytí se používá k měření schopnosti společnosti platit své finanční závazky. Vyšší poměr znamená větší schopnost plnit závazky a používá se k analýze projektu. Posouzení poměru krytí, jako je poměr krytí dluhové služby, po určitou dobu může poskytnout přehled o tom, zda je v každém období projektu dostatek hotovosti k vyrovnání dluhových závazků.

Výpočet peněžních toků dostupných pro dluhovou službu (CFADS) - fungující příklad

Následující příklad ukazuje, jak lze CFADS vypočítat pomocí modelu vodopádu s peněžním tokem Šablona grafu vodopádu Tato šablona vodopádového grafu vás krok za krokem provede konstrukcí vodopádového grafu pomocí nezpracovaných dat. Vodopádový graf je skvělý způsob, jak vizuálně kumulativně zobrazit účinek pozitivních a negativních peněžních toků. V aplikaci Excel 2016 existuje možnost integrovaného vodopádového grafu, takže je to velmi jednoduchý a rychlý proces. počínaje EBITDA:

Příklad modelu kaskády peněžních toků dostupných pro dluhovou službu (CFADS)

Pokud se chcete dozvědět více o finančním modelování, podívejte se na kurzy finančního modelování Finance.

Dodatečné zdroje

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se dál učit a rozvíjet svou znalostní základnu, prozkoumejte prosím další relevantní zdroje níže

  • Project Finance Project Finance - Primer Primátor financování projektu. Financování projektu je finanční analýza úplného životního cyklu projektu. Analýza nákladů a přínosů se obvykle používá
  • Poměr krytí dluhové služby Poměr krytí dluhové služby Poměr krytí dluhové služby (DSCR) měří schopnost společnosti využít svůj provozní příjem ke splacení všech svých dluhových závazků, včetně splácení jistiny a úroků z krátkodobého i dlouhodobého dluhu. .
  • Šablona grafu vodopádu Šablona grafu vodopádu Tato šablona grafu vodopádu vás krok za krokem provede konstrukcí vodopádového grafu pomocí nezpracovaných dat. Vodopádový graf je skvělý způsob, jak vizuálně kumulativně zobrazit účinek pozitivních a negativních peněžních toků. V aplikaci Excel 2016 existuje možnost integrovaného vodopádového grafu, takže je to velmi jednoduchý a rychlý proces.
  • Nadřízený a podřízený dluh Nadřízený a podřízený dluh Abychom porozuměli nadřízenému a podřízenému dluhu, musíme nejprve zkontrolovat kapitálový zásobník. Zásoba kapitálu řadí prioritu různých zdrojů financování. Podřízený a podřízený dluh se vztahují k jejich postavení v kapitálovém zásobníku společnosti. V případě likvidace je nejdříve splacen seniorní dluh

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found