Čistý národní produkt (NNP) - přehled, výpočet, význam

Čistý národní produkt (NNP) je termín, který se často používá k vyjádření rozdílu mezi hrubým národním produktem a odpisy. V numerickém vyjádření je NNP celkovou tržní hodnotou zboží a služeb Produkty a služby Produkt je hmotná položka, která je uvedena na trh za účelem získání, pozornosti nebo spotřeby, zatímco služba je nehmotnou položkou, která vyplývá z vyrobené národem během stanoveného období (obvykle roku) s odečtením odpisů.

Čistý národní produkt

NNP je nástroj, který ekonomové obecně používají k podávání zpráv o růstu a síle národního státu a lze jej použít k hodnocení růstu zemí vůči ostatním. Je to užitečné srovnávací měření a může poskytnout údaje o celkovém ekonomickém stavu Ekonomické ukazatele Ekonomický ukazatel je metrika používaná k hodnocení, měření a hodnocení celkového zdravotního stavu makroekonomie. Ekonomické ukazatele země. Přestože v poslední době přestal být používán, může stále poskytovat cenné informace o ekonomickém růstu a zdraví trhu.

souhrn

  • Čistý národní produkt (NNP) je nástroj, který ekonomové obecně používají k podávání zpráv o růstu a síle národního státu a lze jej použít k hodnocení růstu zemí vůči ostatním.
  • NNP je srovnávací opatření, které může poskytnout údaje o celkovém hospodářském růstu a tržním zdraví země.
  • Část hrubého národního produktu (HDP) vzorce NNP zahrnuje veškeré konečné zboží a služby vyrobené a vyrobené v zemi s časovým obdobím.

Jak vypočítat čistý národní produkt

Čistý národní produkt je obecně reprezentován zjednodušujícím vzorcem ilustrovaným níže:

Čistý národní produkt (NNP) = hrubý národní produkt (HNP) - odpisy

The Hrubý domácí produkt část vzorce NNP zahrnuje veškeré konečné zboží a služby vyrobené a vyrobené v zemi s obdobím.

The amortizace složkou vzorce je vyjádření odpisů aktiv držených zemí.

Důležitost NNP

Pro mnohé z nás se čistý národní produkt může jevit jako bezvýznamné číslo - další číslo z mnoha položek diskutovaných ekonomy. Budeme se však mylně domnívat, že nechápeme důležitost a význam, který představuje v našem každodenním životě.

Pulzující ekonomika, kterou částečně zastupuje NNP, nám může pomoci rozhodnout, zda se do konkrétní země oplatí přestěhovat, nebo zda ekonomika roste tempem, které nám připadá příjemné, když se platí v místní měně USD / CAD Měna Cross / CAD měnový pár představuje kótovaný kurz pro směnu USA za CAD, nebo kolik kanadských dolarů dostane jeden za americký dolar. Například kurz USD / CAD 1,25 znamená, že 1 americký dolar odpovídá 1,25 kanadskému dolaru. Směnný kurz USD / CAD je ovlivněn ekonomickými a politickými silami na obou stranách. NNP tedy může být užitečným údajem k pochopení a interpretaci, zejména při srovnávání národních prostředí.

Udržitelnost a NNP

Udržitelnost životního prostředí Udržitelnost Udržitelnost je v podstatě schopnost uspokojovat potřeby současné generace s využitím dostupných zdrojů, aniž by to způsobovalo budoucí generace, což je téma, které se týká nás všech jako globálních občanů. Bylo navrženo, že čisté odpisy národních produktů zahrnují prvek, který zohledňuje odpisy přírodních zdrojů a životního prostředí. Pomůže měřit skutečný dopad určitých typů růstu na zemi, včetně toho, co lze považovat za environmentální aktiva. Lesnictví, těžba a toxické výpary všechny zatíží NNP a mohou poskytnout dlouhodobější pohled na strategickou strategii růstu společnosti.

Měření dopadů na životní prostředí při výpočtu NNP v jednotlivých zemích lze považovat za kontroverzní. Při pokusu o vytvoření přesného měření při určování toho, jak velké odpisy by těžba surovin měla odpovídat, nepochybně nastanou potíže.

Zatímco přesná měření bude obtížné dosáhnout konsensu, měření environmentálních dopadů a znalost výrobních metod jsou důležitými faktory, které je třeba vzít v úvahu při vyvážení ochrany životního prostředí a při zajištění ekonomického růstu.

NNP– přechod na čistý domácí produkt

V minulosti ekonomové a jednotlivci zapálení pro finance často přepínali různá měření, která počítají ekonomický růst, na nové standardy ve světě finančního výkaznictví. Na počátku 90. let se zprávy o NNP staly méně obvyklými u novějšího čistého domácího produktu. Je to částečně způsobeno růstem HDP jako často uváděného nového měřítka a vztahem čistého domácího produktu k němu.

Související čtení

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků , modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně. K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné další finanční zdroje uvedené níže:

  • Metody odpisování Metody odpisování Mezi nejběžnější typy metod odpisování patří lineární, dvojitě klesající zůstatek, jednotky výroby a součet let číslic. Existují různé vzorce pro výpočet odpisů aktiva. Odpisy se používají v účetnictví k alokaci nákladů na hmotný majetek po dobu jeho životnosti.
  • Hrubý národní produkt Hrubý národní produkt Hrubý národní produkt (HNP) je měřítkem hodnoty veškerého zboží a služeb produkovaných obyvateli a podniky země. Odhaduje hodnotu konečných produktů a služeb vyráběných obyvateli země bez ohledu na místo výroby.
  • Nominální HDP vs. reálný HDP Nominální HDP vs. reálný HDP Nominální hrubý domácí produkt (HDP) a reálný HDP kvantifikují celkovou hodnotu veškerého zboží vyrobeného v zemi za rok. Reálný HDP je však očištěn o inflaci, zatímco nominální HDP nikoli.
  • Životní prostředí, sociální oblast a správa věcí veřejných (ESG) ESG (Environmentální, sociální oblast a správa věcí veřejných) Environmentální, sociální a správa věcí veřejných (ESG) jsou kritéria, která dohromady tvoří rámec pro hodnocení dopadu udržitelnosti a

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found