Běžné vs preferované akcie - přehled, rozdíly

Potenciální investoři, kteří chtějí získat podíl nebo vlastnictví ve společnosti, se mohou rozhodnout pro nákup mezi běžnými vs preferovanými akciemi. Společnosti obvykle vydávají a prodávají akcie, aby získaly finanční prostředky pro různé obchodní iniciativy. Před jejich zakoupením je důležité znát a porozumět jednotlivým charakteristikám a rozdílům mezi běžnými a preferovanými akciemi.

Běžné vs preferované akcie

Co jsou běžné akcie?

Když někdo odkazuje na akcii ve společnosti, má obvykle na mysli kmenové akcie. Ti, kteří kupují společné akcie, budou v zásadě nakupovat akcie společnosti. Držitel kmenových akcií obdrží hlasovací práva, která se zvyšují úměrně s tím, čím více akcií držitel vlastní.

Ti, kteří kupují společné akcie, se snaží prodat akcii za vyšší cenu, než když ji koupili, aby dosáhli zisku. Někdy běžné akcie přijdou s dividendami, které jsou vyplaceny.

Co jsou upřednostňované akcie?

Ačkoli preferované akcie stále obsahují některé rysy běžných akcií, sdílejí některé rysy i s dluhopisem Korporátní dluhopisy Korporátní dluhopisy jsou vydávány korporacemi a jsou obvykle splatné do 1 až 30 let. Tyto dluhopisy obvykle nabízejí vyšší výnos než vládní dluhopisy, ale nesou větší riziko. Korporátní dluhopisy lze rozdělit do skupin v závislosti na tržním sektoru, ve kterém společnost působí. Jako osvěžení si emitent dluhopisů půjčí kapitál od držitele dluhopisů a provede jim fixní platby za pevnou úrokovou sazbu pro konkrétní období. Stejně jako dluhopisy, i upřednostňované akcie získávají pevnou částku příjmu prostřednictvím opakující se dividendy.

Upřednostňované akcie navíc přicházejí s nominální hodnotou. Par Value Hodnota par je nominální nebo nominální hodnota dluhopisu, akcie nebo kupónu, jak je uvedeno na dluhopisu nebo akciovém certifikátu. Jedná se o statickou hodnotu stanovenou v době vydání a na rozdíl od tržní hodnoty pravidelně nekolísá. , což je ovlivněno úrokovými sazbami. Když úrokové sazby vzrostou, hodnota upřednostňovaných akcií klesá. Když sazby klesnou, zvýší se hodnota preferovaných akcií. Podobně jako u běžných akcionářů i ti, kteří kupují prioritní akcie, budou i nadále kupovat akcie ve společnosti.

Rozdíly: běžné vs preferované akcie

1. Vlastnictví společnosti

Držitelé kmenových i preferovaných akcií vlastní podíl ve společnosti.

2. Hlasovací práva

Přestože společný akcionář i preferovaný akcionář vlastní část společnosti, hlasovací práva mají pouze společní akcionáři. Preferovaní akcionáři nemají hlasovací práva. Například pokud by se hlasovalo o nové správní radě Představenstvo Představenstvo je v podstatě skupina lidí, kteří jsou voleni, aby zastupovali akcionáře. Každá veřejná obchodní společnost je ze zákona povinna instalovat představenstvo; neziskové organizace a mnoho soukromých společností - i když se to nevyžaduje - také zřizují správní radu. by se mohli vyjádřit běžní akcionáři, zatímco preferovaní akcionáři by nemohli hlasovat.

3. Dividendy

Ačkoli oba akcionáři mohou dostávat dividendy, výplata dividend Důležitá data dividend Abychom porozuměli akciím vyplácejícím dividendy, je důležitá znalost důležitých dat dividend. Dividenda má obvykle podobu distribuce hotovosti, která se vyplácí z výnosů společnosti investorům. se liší povahou. U kmenových akcií jsou dividendy variabilní a vyplácejí se podle toho, jak je společnost zisková. Jako příklad může společnost A vyplatit dividendy 2 čtvrtletí 1, ale pokud ve čtvrtletí 2 ztratí ziskovost, může se rozhodnout vyplatit 0 $.

Naproti tomu upřednostňovaní akcionáři dostávají fixní dividendy, takže společnost A bude muset rozdělit konstantní dividendu ve výši 2 $ ve stanovených intervalech. Dividendy u upřednostňovaných akcií jsou také kumulativní, což znamená, že pokud jim chybí jedno období, bude třeba je v příštím splatit.

Vraťme se k příkladu, pokud společnosti A ve čtvrtletí 2 chybí dividenda ve výši 2 $ za upřednostňované akcie, bude ve čtvrtletí 3 muset zaplatit 4 $ (2 x 2).

4. Nárok na výdělek

Když společnost vykazuje výnosy, existuje příkaz, kde jsou investoři vyplaceni. Držitelé dluhopisů jsou obvykle vypláceni jako první a běžní akcionáři jsou vypláceni jako poslední. Protože preferované akcie jsou kombinací jak dluhopisů, tak kmenových akcií, jsou upřednostňovaní akcionáři vyplaceni po akcionářích dluhopisů, ale před kmenovými akcionáři.

V případě, že společnost zkrachuje, je třeba přednostním akcionářům nejprve zaplatit, než běžní akcionáři něco získají.

5. Konverze

Preferované akcie lze také převést na pevný počet kmenových akcií, ale běžné akcie nelze převést na prioritní akcie.

6. Vrací se

Nakonec jsou běžné i preferované akcie vypláceny ze zisku společnosti. Výnosy běžné akcie jsou nejčastěji založeny na zvýšení nebo snížení ceny akcie, včetně vyplácené volitelné dividendy. Naproti tomu výnosy z preferované akcie vycházejí hlavně z jejích povinných dividend.

Srovnání

Běžné akciePreferované akcie
Vlastnictví společnostiAnoAno
Hlasovací právaAnoNe
DividendaVariabilníPevný
Pořadí nároku na výdělekDruhýPrvní
Vrací na základěZiskZisk

Běžné akcie a preferované akcie jako investice

Z hlediska dostupnosti jsou běžné sdílené položky mnohem dostupnější než upřednostňované sdílené položky. To, zda kupovat nebo nekupovat běžné akcie vs. upřednostňované akcie, nakonec závisí na cílech investora. Ti, kteří kupují společné akcie, se obvykle zajímají o potenciál vyšších zisků, ale s vyšším rizikem.

Pro srovnání, ti, kteří kupují prioritní akcie, mají obvykle zájem o pravidelný příjem z dividend s nižším rizikem. Preferované akcie také nemusí být zvoleny investory v prostředí s rostoucími úrokovými sazbami, které snižují nominální hodnotu akcií.

Další zdroje

Finance nabízí Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, půjčky splátky a další. certifikační program pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na vyšší úroveň. Chcete-li se neustále vzdělávat a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující zdroje:

  • Dividendová politika Dividendová politika Dividendová politika společnosti určuje výši dividend vyplácených společností jejím akcionářům a frekvenci vyplácení dividend
  • Priorita akcionářů Priorita akcionářů Priorita akcionářů je forma správy a řízení společnosti zaměřená na akcionáře, která se zaměřuje na maximalizaci hodnoty akcionářů před zvážením
  • Proxy Vote Proxy Vote Proxy Vote je delegace hlasovacího orgánu na zástupce jménem původního držitele hlasu. Strana, která obdrží hlasovací oprávnění, je známá jako zmocněnec a původní držitel hlasu je známý jako zmocněnec. Koncept je důležitý na finančních trzích, zejména u veřejných společností
  • Zainteresovaná strana vs akcionář Zainteresovaná strana vs. akcionář Termíny „stakeholder“ a „shareholder“ se v obchodním prostředí často používají zaměnitelně. Podíváme-li se blíže na význam stakeholder vs. akcionář, existují klíčové rozdíly v použití. Akcionář je obecně akcionářem společnosti, zatímco akcionář nemusí být nutně akcionářem.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found