Zákon nabídky - Proč změny cen vedou ke změnám nabídky

Zákon o zásobování je základním principem v ekonomii. Ekonomika Články o ekonomii z financí jsou koncipovány jako samostudijní průvodci, kteří se učí ekonomii vlastním tempem. Projděte si stovky článků o ekonomii a nejdůležitějších pojmech, jako je hospodářský cyklus, vzorec HDP, přebytek spotřebitele, úspory z rozsahu, ekonomická přidaná hodnota, nabídka a poptávka, rovnováha a další, které tvrdí, že za předpokladu, že vše ostatní bude konstantní Zvýšení ceny zboží bude mít odpovídající přímé zvýšení jeho nabídky. Zákon funguje obdobně s poklesem cen.

Zákon dodávek popisuje chování výrobce, když cena zboží stoupá nebo klesá. S růstem ceny má tendenci zvyšovat nabídku, protože nyní je třeba vydělat větší zisk. Na druhé straně, když ceny klesají, mají producenti tendenci snižovat produkci kvůli snížené ekonomické příležitosti pro zisk.

Zákon o zákoně zásobování

Vzorec zákona o dodávkách

QxS = QxS = Φ (Px)

Kde:

  • QxS - množství dodané komoditou / statkem x producenty
  • Φ - Funkce
  • Px - cena komodity / zboží x

Jaká jsou omezení a faktory ovlivňující zákon zásobování?

Zastřešující vztah je mezi cenou a množstvím a platí pouze v případě, že všechny ostatní faktory zůstanou konstantní. Existují i ​​další faktory, které mohou ovlivnit dodané množství daného produktu. Níže jsou uvedeny některé z běžnějších faktorů:

  • Výrobní náklady - Pokud dojde ke změnám v nákladech na suroviny nebo práci za účelem výroby jednotky dodávky, změní se také objem za předpokladu, že prodejní cena zůstane stejná. Variabilní náklady ovlivňující ziskové marže jsou velkým faktorem při cílení množství na produkci.
  • Technologické změny - Pokrok v technologii může zvýšit efektivitu výroby jednotek a snížit výrobní náklady. To má potom podobný účinek jako efekt popsaný v části „Výrobní náklady“.
  • Daně - Uložení daní při výrobě zboží omezuje ziskovost. Pokud je výrobce povinen prominout část tržeb jako daň, bude mít menší sklon ke zvýšení nabídky.
  • Legislativy - Mohou být zavedeny určité regulační zákony nebo kvóty, které omezují množství daného produktu, který lze vyrobit. Například v energetickém průmyslu kompenzace uhlíku omezují množství, které mohou určité společnosti dodat.
  • Období nejistoty - V situacích vyššího obchodního rizika mohou mít výrobci tendenci snižovat zásoby, aby mohli vyložit starší zásoby. Během války nebo občanských nepokojů například producenti více než touží po prodeji, i když možná za nižší cenu.

Další učení

Projděte si všechny naše články Zdroje podnikového financování Zdroje zdarma pro rozvoj vaší kariéry podnikového financování. Knihovna zdrojů Finance zahrnuje šablony aplikace Excel, přípravu na pohovor, technické znalosti, modelování, finance, účetnictví a ekonomická témata. Pokračujte v učení a rozvíjejte svou kariéru.

Prozkoumejte naše bezplatné kariérní zdroje Zdroje pro podnikové finance Zdroje zdarma pro rozvoj vaší kariéry v oblasti podnikových financí. Knihovna zdrojů Finance zahrnuje šablony aplikace Excel, přípravu na pohovor, technické znalosti, modelování, včetně naší interaktivní kariérní mapy.

Podívejte se na online certifikace Finance a posuňte svou kariéru ještě dnes! Naše certifikáty Certifikační programy V našich certifikačních programech najdete nejpraktičtější, praktické a odborně relevantní dovednosti a školení. A 100% online! zahrnout:

  • Firemní finance Certifikát podnikových financí Nabízíme několik certifikací podnikových financí prostřednictvím naší nabídky online kurzů pro kariéru v oblasti investičního bankovnictví, kapitálového výzkumu, FP&A, účetnictví.
  • Finanční modelování Certifikace finančního modelování Certifikace finančního modelování - získejte certifikát jako analytik finančního modelování a oceňování (FMVA) ® pro kariéru v investičním bankovnictví, FP&A,
  • Osvědčení o prognózách Prognózy Získejte certifikát o prognózách pro kariéru v oboru FP&A. Tento certifikační kurz naučí sestavování průběžné prognózy peněžních toků pro analytiky FP&A na 12 měsíců
  • Ocenění Osvědčení o ocenění podniku Naše osvědčení o ocenění podniku získáváme absolvováním našeho online kurzu a naučením se oceňovat společnost. Certifikát ověřuje Finance.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found