Pravděpodobnost selhání - přehled, vzorec, trh vs. jednotlivec

Pravděpodobnost selhání (PD) je pravděpodobnost, že dlužník nebo dlužník neplní své závazky. Doba, kdy dojde k prodlení, se liší v závislosti na podmínkách dohodnutých věřitelem a dlužníkem. Některé půjčky selhávají po zmeškání jedné platby, zatímco jiné selžou až po zmeškání tří nebo více plateb. o splátkách úvěru. Na finančních trzích Finanční trhy Finanční trhy, od samotného názvu, jsou typem tržiště, které poskytuje cestu pro prodej a nákup aktiv, jako jsou dluhopisy, akcie, devizy a deriváty. Často se jim říká různá jména, včetně „Wall Street“ a „capital market“, ale všechny stále znamenají jedno a totéž. , pravděpodobnost selhání aktiva je pravděpodobnost, že aktivum po celou dobu jeho životnosti nebude jeho držiteli návratné a cena aktiva klesne na nulu. Investoři používají k výpočtu očekávané ztráty z investice pravděpodobnost selhání.

Analytik finančního modelování a oceňování Corporate Finance Institute® (FMVA) ® Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, JP Morgan a Ferrari, certifikační program vás naučí, jak hodnotit atraktivitu investičních možností pomocí světa - techniky finančního modelování třídy!

Pravděpodobnost selhání

Pravděpodobnost selhání a swapů úvěrového selhání

Pohled trhu na pravděpodobnost selhání aktiva ovlivňuje cenu aktiva na trhu. Pokud tedy trh očekává selhání konkrétního aktiva, jeho cena na trhu poklesne (každý by se snažil aktivum prodat). Očekávání trhu s pravděpodobností selhání aktiva lze proto získat analýzou trhu pro swapy úvěrového selhání Swap úvěrového selhání Swap úvěrového selhání (CDS) je druh úvěrového derivátu, který poskytuje kupujícímu ochranu před selháním a dalšími riziky. Kupující CDS provádí pravidelné platby prodejci až do data splatnosti kreditu. V dohodě se prodávající zavazuje, že v případě prodlení emitenta dluhu zaplatí prodávající kupujícímu veškeré pojistné a úroky z aktiva.

Pravděpodobnost selhání - Fromula

Zvažte investora s velkým podílem 10letých řeckých státních dluhopisů. Cena swapu na úvěrové selhání pro cenu desetiletého řeckého vládního dluhopisu je 8% nebo 800 bazických bodů. Investor očekává, že ztráta v případě selhání bude 90% (tj. V případě, že řecká vláda nesplácí platby, investor přijde o 90% svých aktiv). Proto může investor zjistit očekávání trhu v případě selhání řeckých státních dluhopisů. V tomto případě je pravděpodobnost selhání 8% / 10% = 0.8 nebo 80%.

Co jsou swapy úvěrového selhání?

Swapy úvěrového selhání jsou úvěrové deriváty, které se používají k zajištění proti riziku selhání. Lze na ně pohlížet jako na pseudopojištění generující příjem. Swap úvěrového selhání je výměna fixního (nebo variabilního) kupónu za výplatu ztráty způsobené selháním konkrétního cenného papíru Obchodovatelné cenné papíry Obchodovatelné cenné papíry jsou neomezené krátkodobé finanční nástroje, které jsou vydávány buď pro majetkové cenné papíry, nebo pro dluhy cenné papíry veřejně kótované společnosti. Vydávající společnost vytváří tyto nástroje za výslovným účelem získávání finančních prostředků pro další financování obchodních aktivit a expanzi. .

Zvažte následující příklad: investor drží velké množství řeckých státních dluhopisů. Vzhledem k ekonomické situaci Řecka se však investor obává své expozice a rizika, že by řecká vláda selhala. Investor proto uzavírá s bankou standardní swapovou dohodu. Investor zaplatí bance fixní (nebo variabilní - na základě přesné dohody) výplatu kupónu, pokud bude řecká vláda solventní.

V případě neplnění ze strany řecké vlády vyplatí banka investorovi částku ztráty. Swap úvěrového selhání je v zásadě cenné papíry s pevným výnosem Cenné papíry s pevným výnosem Cenné papíry s pevným výnosem jsou druh dluhového nástroje, který poskytuje výnosy ve formě pravidelných nebo pevných úrokových plateb a splátek (nebo s proměnlivým výnosem) nástroje, který umožňuje dvěma agentům s protichůdné názory na některé další obchodované cenné papíry, aby mohly obchodovat navzájem, aniž by vlastnily skutečné cenné papíry.

Pravděpodobnost selhání trhu vs. individuální

Stejně jako všechny finanční trhy může i trh swapů úvěrového selhání mít mylné přesvědčení o pravděpodobnosti selhání. Pokud se například trh domnívá, že pravděpodobnost selhání řeckých státních dluhopisů je 80%, ale individuální investor se domnívá, že pravděpodobnost takového selhání je 50%, byl by investor ochoten prodat CDS za nižší cenu než trh .

Thios by vedl k poklesu tržní ceny CDS, aby odráželo přesvědčení jednotlivých investorů o selhání řeckých dluhopisů. Proto silná předchozí víra v pravděpodobnost selhání může ovlivnit ceny na trhu CDS, což může ovlivnit očekávaný pohled trhu na stejnou pravděpodobnost.

Dodatečné zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního certifikátu Financial Modeling & Valuation Analyst (FMVA) ™ Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, JP Morgan a Ferrari certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně . K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné následující zdroje:

  • Konkurz Konkurz Konkurz je právní status lidského nebo nelidského subjektu (firmy nebo vládní agentury), který není schopen splácet své nesplacené dluhy věřitelům.
  • Dluhová kapacita Dluhová kapacita Dluhová kapacita se týká celkové výše dluhu, který může podnik vzniknout a splatit podle podmínek smlouvy o dluhu.
  • Míra obnovy Míra obnovy Míra obnovy, běžně používaná při řízení úvěrového rizika, se vztahuje k částce získané při selhání úvěru. Jinými slovy, míra vymáhání je částka, vyjádřená v procentech, získaná z půjčky, když dlužník není schopen uhradit celou nesplacenou částku. Vyšší sazba je vždy žádoucí.
  • Rozpětí swapu Rozpětí swapu Rozpětí swapu je rozdíl mezi swapovou sazbou (sazba fixní části swapu) a výnosem státního dluhopisu s podobnou splatností. Vzhledem k tomu, že státní dluhopisy (např. Cenné papíry amerického ministerstva financí) jsou považovány za bezrizikové cenné papíry, rozpětí swapů obvykle odrážejí úrovně rizika vnímané stranami zapojenými do dohody o swapu.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found