Poměr EV / EBIT - přehled, vzorec, interpretace a příklad

Poměr hodnoty podniku k zisku před úroky a zdaněním (EV / EBIT) je metrika používaná k určení, zda je cena akcií příliš vysoká nebo příliš nízká ve srovnání s podobnými akciemi a trhem jako celkem. Poměr EV / EBIT je podobný poměru cena / zisk (P / E) Poměr ceny a zisku Poměr ceny a zisku (P / E Ratio) je vztah mezi cenou akcií společnosti a ziskem na akcii. Poskytuje investorům lepší představu o hodnotě společnosti. P / E ukazuje očekávání trhu a je cenou, kterou musíte zaplatit za jednotku současných (nebo budoucích) příjmů; Vyrovnává však určité nedostatky druhého poměru.

Poměr EV / EBIT porovnává podnikovou hodnotu společnosti (EV) Enterprise Value Enterprise Value, neboli Firm Value, je celková hodnota firmy rovnající se její hodnotě vlastního kapitálu plus čistý dluh plus jakýkoli menšinový podíl použitý při ocenění. Zaměřuje se spíše na celkovou tržní hodnotu než na hodnotu vlastního kapitálu, takže jsou zahrnuty všechny majetkové podíly a pohledávky z dluhu i vlastního kapitálu. jeho zisk před úroky a daněmi (EBIT) Průvodce EBIT EBIT znamená Earnings Before Interest and Taxes a je jedním z posledních mezisoučtů ve výkazu zisku a ztráty před čistým ziskem. EBIT se také někdy označuje jako provozní příjem a nazývá se to proto, že se zjistí odečtením všech provozních nákladů (výrobní a nevýrobní náklady) od výnosů z prodeje. . EV / EBIT se běžně používá jako metrika ocenění k porovnání relativní hodnoty různých podniků. Přestože je poměr EV / EBITDA podobný, zahrnuje EV / EBIT odpisové metody odpisování Mezi nejběžnější typy odpisových metod patří lineární, dvojitě klesající zůstatek, jednotky výroby a součet let číslic. Existují různé vzorce pro výpočet odpisů aktiva. Odpisy se používají v účetnictví k alokaci nákladů na hmotný majetek po dobu jeho životnosti. a amortizace Amortizace Amortizace označuje úkon splácení dluhu prostřednictvím plánovaných, předem určených menších plateb. Téměř ve všech oblastech, kde je termín amortizace použitelný, jsou tyto platby prováděny ve formě jistiny a úroků. Termín také úzce souvisí s konceptem amortizace. .

Typicky se používá v modelech relativního oceňování modelů relativního oceňování Modely relativního oceňování se používají k oceňování společností porovnáváním s jinými podniky na základě určitých metrik, jako jsou EV / výnosy, EV / EBITDA a P / E, poměr se používá k porovnání dvou společnosti s podobným finančním, provozním a vlastnickým profilem. Další informace o Comps najdete v našem článku o srovnatelných obchodních násobcích. Comps - Comparable Trading Multiples Analýza srovnatelných obchodních multipliků (Comps) zahrnuje analýzu společností s podobnými provozními, finančními a vlastnickými profily za účelem poskytnutí užitečného pochopení: operací, financí, temp růstu, trendů marží, kapitálových výdajů, multiplikací oceňování, předpokladů DCF a referenční hodnoty pro IPO

Ikona Diagram ukazující poměr

Důležitost hodnoty podniku

Poměr EV / EBIT vyrovnává oblasti měření, kde může poměr P / E zaostávat. Za tímto účelem je podniková hodnota Enterprise Value Enterprise Value nebo pevná hodnota celková hodnota firmy rovná její hodnotě vlastního kapitálu plus čistý dluh plus jakýkoli menšinový podíl použitý při ocenění. Zaměřuje se spíše na celkovou tržní hodnotu než na hodnotu vlastního kapitálu, takže jsou zahrnuty všechny majetkové podíly a pohledávky z dluhu i vlastního kapitálu. se používá v metrice.

Hodnota podniku je celková hodnota společnosti. Bere v úvahu celou hodnotu přidělenou společnosti trhem, což znamená, že všechny úroky a pohledávky z aktiv - ty z obou kapitálových akcií Vlastní kapitál Ve financích je vlastní kapitál tržní hodnotou aktiv ve vlastnictví akcionářů po vyrovnání všech dluhů vyplatilo se. V účetnictví se vlastním kapitálem rozumí účetní hodnota vlastního kapitálu akcionářů v rozvaze, která se rovná aktivům mínus pasiva. Pojem „vlastní kapitál“ v oblasti financí a účetnictví přichází s konceptem spravedlivého a rovného zacházení A dluh Dluh Dluh jsou peníze půjčené jednou stranou od druhé za účelem uspokojení finanční potřeby, kterou jinak nelze zcela uspokojit. Mnoho organizací používá dluh k pořízení zboží a služeb, za které nemohou platit hotovostí. - jsou zahrnuty do výpočtu.

Podniková hodnota společnosti je zvláště cenná, když je použita jako nástroj k získání nejjasnější představy o její skutečné hodnotě nebo o tom, co vlastně stojí na trhu. Je důležité pro společnosti, které by mohly hledat koupi firmy, nebo pro ty, kteří chtějí pochopit, co by to mohlo stát v případě převzetí. Nepřátelské převzetí Nepřátelským převzetím při fúzích a akvizicích (M&A) je akvizice cílové společnosti jinou společností (dále jen „nabyvatel“) přímým spojením s akcionáři cílové společnosti, a to buď nabídkovým řízením, nebo hlasováním na základě plné moci. Rozdíl mezi nepřátelským a přátelským.

Vzorec pro hodnotu podniku je následující:

Hodnota podniku = tržní kapitalizace + tržní hodnota dluhu - všechny peníze a peněžní ekvivalenty

Kde:

Tržní kapitalizace Tržní kapitalizace Tržní kapitalizace (Market Cap) je nejnovější tržní hodnota vynikajících akcií společnosti. Market Cap se rovná aktuální ceně akcií vynásobené počtem akcií v oběhu. Investiční komunita často používá hodnotu tržní kapitalizace k hodnocení společností = cena akcií x počet akcií

Důležitost poměru EV / EBIT

Poměr EV / EBIT je pro účastníky trhu velmi užitečnou metrikou. Vysoký poměr znamená, že akcie společnosti jsou nadhodnoceny. Taková situace, i když je výhodná pro okamžitý prodej akcií, může způsobit katastrofu, když trh dohání a přičte společnosti správnou hodnotu, což způsobí pokles cen akcií.

Naopak nízký poměr EV / EBIT naznačuje, že akcie společnosti jsou podhodnoceny. To znamená, že ceny akcií jsou nižší než přesné vyjádření skutečné hodnoty společnosti. Když trh konečně přičte podniku vhodnější hodnotu, měly by se ceny akcií a spodní linie společnosti vyšplhat.

Nakonec, čím nižší je EV / EBIT, tím je společnost považována za finančně stabilnější a bezpečnější. Poměr EV / EBIT však nelze použít samostatně. Analytici a investoři by měli tento poměr používat společně s ostatními k získání úplného obrazu o finančním stavu a skutečné hodnotě společnosti, o tom, zda je interpretace hodnoty trhu přesná, a o tom, jak je pravděpodobné, že trh opraví chybné ocenění.

Interpretace poměru EV / EBIT a příklad

Přestože se EV / EBIT používá méně často než EV / EBITDA, je důležitým poměrem, pokud jde o ocenění. Lze jej použít k určení cílové ceny ve zprávě o výzkumu vlastního kapitálu Zpráva o výzkumu vlastního kapitálu Zpráva o výzkumu vlastního kapitálu je dokument připravený analytikem, který poskytuje investorům doporučení ke koupi, držení nebo prodeji akcií společnosti. nebo si vážit společnosti ve srovnání s jejími vrstevníky. Hlavním rozdílem mezi těmito dvěma poměry je zahrnutí odpisů a amortizace EV / EBIT. Je to užitečné pro kapitálově náročné podniky, kde odpisy představují skutečnou ekonomickou cenu.

V našem příkladu se společnost A stává veřejnou a analytici musí určit její cenu akcií. Ve svém oboru působí pět podobných společností jako společnost A, společnosti B, C, D, E a F. Poměry EV / EBIT pro společnosti jsou 11,3x, 8,3x, 7,1x, 6,8x a 10,2x , resp. Průměrný poměr EV / EBIT by byl 8,7x. Role finančního analytika, finančního analytika, by na EBIT společnosti A použila násobek 8,7x, aby našla svůj EV, a následně jeho hodnotu akcií a cenu akcií.

Dodatečné zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem certifikace FMVA (Financial Modeling and Valuation Analyst) FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari, jejichž cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další zdroje uvedené níže:

  • EBIT vs EBITDA EBIT vs EBITDA EBIT vs EBITDA - dvě velmi běžné metriky používané ve financích a oceňování společností. Existují důležité rozdíly, kterým musíte porozumět. EBIT znamená: Zisk před úroky a daněmi. EBITDA znamená: Zisk před úroky, daněmi, odpisy a amortizací. Příklady a
  • Finanční ukazatele Finanční ukazatele
  • Jak vypočítat FCFE z EBIT? Jak vypočítat FCFE z EBIT? Vypočítejte FCFE z EBIT: Volný peněžní tok do vlastního kapitálu (FCFE) je množství hotovosti generované společností, které lze potenciálně rozdělit mezi její akcionáře. Pomocí nástroje FCFE může analytik určit čistou současnou hodnotu (NPV) vlastního kapitálu společnosti, kterou lze následně použít k výpočtu teoretické ceny akcií společnosti.
  • Pákové poměry Pákové poměry Pákový poměr označuje úroveň dluhu, který vznikl obchodnímu subjektu oproti několika dalším účtům v jeho rozvaze, výkazu zisku a ztráty nebo výkazu peněžních toků. Šablona aplikace Excel

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found