Rizikový kapitál - Zjistěte více o zvyšování rizikového kapitálu

Rizikový kapitál je forma financování, která poskytuje finanční prostředky rané fázi rozvíjejících se společností s vysokým růstovým potenciálem výměnou za vlastní kapitál Akcionáři Akciové Akciové akcionáře (také známý jako Akciový kapitál) je účet v rozvaze společnosti, který se skládá ze základního kapitálu plus nerozdělený zisk. Představuje také zbytkovou hodnotu aktiv mínus pasiva. Přeskupením původní účetní rovnice získáme Akcionáři Vlastní kapitál = Aktiva - pasiva nebo vlastnický podíl. Rizikový kapitál riskuje investice do startupu Jak se VC dívá na startupy a zakladatele Průvodce, jak se VC dívá na startupy a zakladatele. Šance na financování, šance na komerční úspěch, vlastnosti, které hledají, dobré a špatné společnosti, s nadějí, že pokud se společnost stane úspěšnou, vydělají významné výnosy. Jsou dostatečně bohatí, aby unesli ztráty, které mohou vzniknout investováním do neprokázaných, vysoce rizikových společností. Při výběru společností, do kterých investují, berou v úvahu růstový potenciál společnosti, sílu jejího manažerského týmu a jedinečnost jejích produktů nebo služeb.

Rizikový kapitál

Rizikový kapitál umožňuje podnikatelům s minimální provozní historií a nedostatečnými finančními prostředky zabezpečit kapitál k zahájení podnikání a také získat pokyny od zkušených vedoucích pracovníků. Podnikatelé často nemají přístup k financování bank Překlenovací půjčka Překlenovací půjčka je krátkodobá forma financování, která se používá ke splnění současných závazků před zajištěním trvalého financování. Poskytuje okamžitý peněžní tok, když je potřeba financování, ale zatím není k dispozici. Překlenovací půjčka přichází s relativně vysokými úrokovými sazbami a musí být podpořena nějakou formou zajištění kvůli nedostatku zkušeností v podnikání a vysoce rizikové povaze začínajících podniků, a jako úleva přicházejí investoři rizikového kapitálu.

Rizikový kapitál poskytuje financování výměnou za kontrolu nad rozhodováním a částí vlastnictví společnosti. Mezi úspěšné společnosti, které získaly úspěch z financování rizikového kapitálu, patří Facebook, Uber, Twitter, Airbnb, Paypal a Xiaomi.

Historie rizikového kapitálu

Rizikový kapitál byl poprvé zahájen ve Spojených státech v době druhé světové války. Do té doby byly nejoblíbenějšími investory do rozvíjejících se společností bohaté rodiny, jako jsou Rockefellers, Warburgs a Vanderbilts. Vůbec první firma s rizikovým kapitálem, American Research and Development Corporation (ARDC), byla založena v roce 1946 a je jedinečná v poskytování financování z jiných zdrojů kromě bohatých rodin.

George Doriot, zakladatel ARDC, je považován za otce rizikového kapitalismu při založení vůbec první veřejně vlastněné firmy rizikového kapitálu. Před založením ARDC se Doriot přestěhoval z Francie do Spojených států, aby získal obchodní titul. Později učil na Harvard Business School a pracoval také jako investiční bankéř.

Doriot a někteří jeho bývalí zaměstnanci ARDC financovali některé z nejúspěšnějších společností ve Spojených státech, včetně Morgan, Holland Venture a Greylock Partners. Jednou z jeho úspěšných investic je společnost Digital Equipment Corporation (DEC), kterou v roce 1957 financoval částkou 70 000 $. Hodnota společnosti se během počáteční veřejné nabídky v roce 1968 zvýšila na více než 355 milionů $, což představuje roční výnos 101%.

Rizikový kapitalismus se začal formovat v roce 1958 po přijetí zákona o malých podnicích. Zákon dal asociaci pro malé podniky oprávnění udělovat licence na investiční společnosti pro malé podniky ve Spojených státech. Licence poskytla investičním společnostem přístup k nízkonákladovým státem garantovaným fondům, aby jim pomohla investovat do rozvíjejících se společností v USA.

V 80. letech došlo v tomto odvětví ke zpomalení, kdy některé firmy poprvé zaznamenaly ztráty. Zpomalení bylo způsobeno zejména nadměrnou nabídkou IPO, nezkušenými správci fondů a zvýšenou konkurencí. Společnosti rizikového kapitálu ve Spojených státech také čelily konkurenci zahraničních společností, zejména z Japonska a Koreje.

Normální provoz byl obnoven v 90. letech, než byl zasažen počátkem 2000s během poprsí dot-com. Rizikoví investoři, kteří investovali do technologických společností, zaznamenali značné ztráty. Od té doby zaznamenal průmysl vzestupný růst a od roku 2014 měl rizikový kapitál přes 47 miliard USD.

Pět fází financování rizikovým kapitálem

Financování rizikovým kapitálem má pět fází a zahrnuje:

# 1 Osivo Fáze

V počáteční fázi je společnost pouze nápadem na produkt nebo službu a podnikatel musí přesvědčit investora rizikového kapitálu, že jeho nápad je životaschopnou investiční příležitostí. Pokud podnik ukáže potenciál pro růst, investor poskytne financování na financování včasného vývoje produktů nebo služeb, průzkumu trhu, rozvoje obchodního plánu a ustavení manažerského týmu. Počáteční investoři rizikového kapitálu se spolu s dalšími investory účastní dalších investičních kol.

# 2 Počáteční fáze

Fáze spouštění vyžaduje značný přísun peněz, aby pomohla při reklamě a marketingu nových produktů nebo služeb novým zákazníkům. V této fázi společnost dokončila průzkum trhu, má zaveden obchodní plán a prototyp svých produktů, které mají ukázat investorům. Společnost v této fázi přivádí další investory, aby poskytli další financování.

# 3 První fáze

Společnost je nyní připravena zahájit skutečnou výrobu a prodej, což vyžaduje vyšší částku kapitálu než v předchozích fázích. Většina podniků v první fázi je obecně mladá a má komerčně životaschopný produkt nebo službu.

# 4 Expanzní fáze

Podnik již začal prodávat své produkty nebo služby a potřebuje další kapitál na podporu poptávky. Vyžaduje toto financování na podporu expanze trhu nebo zahájení dalšího oboru podnikání. Financování lze také použít na zlepšení produktu a rozšíření závodu.

# 5 Bridge Stage

Mostní fáze představuje přechod na veřejnou společnost. Podnik dosáhl dospělosti a vyžaduje financování na podporu akvizic, fúzí a IPO. Rizikový kapitalista může v této fázi opustit společnost, prodat své akcie a vydělat obrovskou návratnost svých investic do společnosti. Odchod investora rizikového kapitálu umožňuje vstup dalším investorům v naději, že z IPO získají.

Struktura společnosti rizikového kapitálu

Firma s rizikovým kapitálem je strukturována ve formě partnerství, kde společnost s rizikovým kapitálem slouží jako generální partneři a investoři jako komanditní společnosti. Mezi komanditní společnosti mohou patřit pojišťovny, majetné osoby, penzijní fondy, nadační fondy univerzit a nadace. Všichni partneři mají vlastnický podíl ve fondu rizikové firmy, ale generální manažeři slouží jako manažeři a investiční poradci společností, do kterých investují.

Zisky z investic firmy s rizikovým kapitálem se dělí mezi komplementáře a komanditisty. Generální partneři, kteří jsou rovněž správci fondů soukromého kapitálu, získávají 20% ze zisku jako pobídku k výkonu. Obdrží také roční poplatek za správu ve výši až 2% investovaného kapitálu. Komanditisté, kteří investovali do fondu, sdílí s komplementáři dalších 80%.

Související čtení

Chcete-li se dozvědět více o podnikových investování a financování, zde je několik užitečných finančních zdrojů:

  • Metriky ocenění při spuštění Metriky hodnocení při spuštění (pro internetové společnosti) Metriky ocenění při spuštění pro internetové společnosti. Tato příručka popisuje 17 nejdůležitějších metrik oceňování elektronického obchodování pro internet, které se začínají oceňovat
  • Corporate Venturing Finance Finance Finance Finance Články jsou koncipovány jako samostudijní průvodci, díky nimž se můžete naučit důležité finanční koncepty online svým vlastním tempem. Procházejte stovky článků!
  • Mezaninový fond Mezaninový fond Mezaninový fond je skupina kapitálu, který investuje do mezaninového financování za účelem akvizic, růstu, rekapitalizace nebo odkupu za správu / pákový efekt. V kapitálové struktuře společnosti je mezaninové financování hybridem mezi vlastním kapitálem a dluhem. Mezaninové financování má nejčastěji formu preferovaných akcií nebo podřízeného a nezajištěného dluhu.
  • Angel Investor Angel Investor Angel investor je osoba nebo společnost, která poskytuje kapitál pro začínající podniky výměnou za majetkovou účast nebo převoditelný dluh. Mohou poskytnout jednorázovou investici nebo průběžnou kapitálovou injekci, aby pomohly podnikům projít obtížnými počátečními fázemi.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found