Prognóza zdola nahoru - definice, příklad, alternativní metody

Prognóza zdola nahoru je metoda odhadu budoucího výkonu společnosti, počínaje daty společnosti na nízké úrovni a zpracováním „až“ k výnosům. Příjmy Příjmy jsou hodnotou veškerého prodeje zboží a služeb uznanými společností v daném období. Výnosy (označované také jako tržby nebo příjmy) tvoří začátek výkazu zisku a ztráty společnosti a jsou často považovány za „hlavní linii“ podniku. . Tento přístup začíná podrobnými informacemi o zákaznících nebo produktech a poté se rozšiřuje až k výnosům. Tato příručka poskytne příklady toho, jak to funguje, a vysvětlí, proč se běžně používá ve finančním modelování Co je to finanční modelování Finanční modelování se provádí v aplikaci Excel za účelem předpovědi finanční výkonnosti společnosti. Přehled toho, co je finanční modelování, jak a proč stavět model. a ocenění.

Prognóza zdola nahoru

Příklad prognózy zdola nahoru

Níže je uveden příklad předpovědi zdola nahoru pro předpovídání budoucího růstu výnosů společnosti elektronického obchodování. Tento příklad pochází z finančního kurzu finančního modelování elektronického obchodování.

Krok 1 Počet objednávek (objem prodeje)

Jak můžete vidět na níže uvedeném snímku obrazovky, finanční analytika Certifikace FMVA® Připojte se k 350 600+ studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, JP Morgan a Ferrari, zahajuje analýzu načrtnutím celkových objednávek, které budou zadány pro každou z činností společnosti kanály. Toto je běžné místo pro zahájení analýzy zdola nahoru, i když je možné například začít „dále dolů“ například na provozu webových stránek.

Analýza trhu zdola nahoru - příklad

Obrázek: Kurz finančního modelování elektronického obchodování v oblasti financí.

V tomto příkladu, protože společnost prodává své produkty prostřednictvím různých marketingových kanálů, je důležité odhadnout počet objednávek z každého kanálu a ceny a náklady se mohou lišit. V kurzu poskytujeme odhadovaný provoz na webu a míry konverze, abychom dosáhli počtu objednávek.

Krok 2 Ceny produktů / služeb

Dalším krokem je odhadnout, kolik bude společnost účtovat zákazníkům za své produkty a / nebo služby. V pokračování kurzu elektronického obchodování můžete vidět, že odhadujeme, že společnost účtuje v roce 2016 průměrně 275 $ za objednávku, ale po slevách a propagačních akcích je čistá hodnota objednávky 193 $.

Krok # 3 Výnosy

S objemem objednávek a průměrnými čistými prodejními cenami můžeme vypočítat odhadované tržby společnosti vynásobením počtu objednávek a průměrné ceny. V závislosti na úrovni podrobností vašeho finančního modelu Typy finančních modelů Mezi nejběžnější typy finančních modelů patří: model 3 výkazů, model DCF, model fúzí a akvizic, model LBO, model rozpočtu. Objevte 10 nejlepších typů, můžete také přidat další předpoklady, jako jsou vrácení, vrácení peněz, výměny, zpětné zúčtování a další položky, které se mohou započítat. Můžete také chtít zahrnout podrobnosti na úrovni zákazníka, jako je celkový počet zákazníků, míra retence a míra churn.

Prognóza zdola nahoru vs. shora dolů

Opačný přístup k prognózování zdola nahoru se nazývá prognóza shora dolů. Předpověď shora dolů. Předpověď shora dolů je metoda odhadu budoucího výkonu společnosti, počínaje daty trhu na vysoké úrovni a prací „dolů“ k výnosům. Toto, které začíná širokými předpoklady, jako je Total Addressable Market (TAM) Total Addressable Market (TAM) Total Addressable Market (TAM), označované také jako celkový dostupný trh, je celková příležitost k výnosu, která je produktu nebo službě k dispozici, pokud a podíl na trhu pracovat „dolů“ k výnosům. Je to také velmi běžná metoda vytváření prognózy ve finančním modelování a oceňování.

Alternativní metody předpovídání

Existuje několik dalších předpovědních metod, kromě předpovědi shora dolů a zdola nahoru, například regresní analýza Regresní analýza Regresní analýza je sada statistických metod používaných k odhadu vztahů mezi závislou proměnnou a jednou nebo více nezávislými proměnnými. Lze jej použít k posouzení síly vztahu mezi proměnnými a k ​​modelování budoucího vztahu mezi nimi. a Analýza meziročně (meziročně) Šablona Analýza meziročně (meziročně) Šablona meziročně Analýza (meziročně) ukazuje, jak provádět meziroční analýzu ve finančních datech. YoY znamená Year over Year a je typem.

V regresní analýze používá finanční analytik Excel k výpočtu dopadu změn v nezávislých proměnných na závislou proměnnou (výnosy).

Meziroční analýza je nejjednodušší metodou předpovídání, kdy analytik prozkoumá historické míry růstu a použije procento procenta růstu na historické výnosy.

Další informace o různých metodách předpovídání najdete v kurzu Financování rozpočtu a prognóz.

Dodatečné zdroje

Děkujeme, že jste si přečetli tohoto průvodce metodou prognózování zdola nahoru. Finance je oficiálním poskytovatelem certifikátu Financial Modeling & Valuation Analyst (FMVA) ® FMVA® Certification. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a Ferrari, jejichž cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika. Další informace vám pomohou tyto další finanční zdroje:

  • Analýza ziskovosti zákazníka Analýza ziskovosti zákazníka Analýza ziskovosti zákazníka je nástroj z manažerského účetnictví, který přesouvá zaměření od ziskovosti produktové řady k ziskovosti jednotlivých zákazníků. Analýza ziskovosti zákazníka je metoda pohledu na různé aktivity a výdaje vynaložené na obsluhu konkrétního zákazníka. Vzorec, příklady, průvodce
  • Obchodní modely elektronického obchodování Obchodní modely elektronického obchodu Existuje celá řada obchodních modelů elektronického obchodování. Trhy, maloobchodníci a značky soutěží o podnikání v eCommerce. Tento přehled nastiňuje
  • Metoda vysoké nízké hodnoty vs. regresní analýza Metoda vysoké nízké hodnoty vs. regresní analýza Metoda vysoké nízké hodnoty a regresní analýza jsou dvě hlavní metody odhadu nákladů používané k odhadu výše fixních a variabilních nákladů. Manažeři obvykle musí rozdělit smíšené náklady na své fixní a variabilní složky, aby mohli předvídat a plánovat budoucnost.
  • Metriky ocenění při spuštění Metriky ocenění při spuštění (pro internetové společnosti) Metriky ocenění při spuštění pro internetové společnosti. Tato příručka popisuje 17 nejdůležitějších metrik oceňování elektronického obchodování pro internet, které se začínají oceňovat

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found