Ukazatel likvidity - přehled, typy, důležitost, příklad

Ukazatel likvidity je druh finančního ukazatele používaný k určení schopnosti společnosti platit své krátkodobé dluhové závazky. Metrika pomáhá určit, zda společnost může ke krytí svých krátkodobých závazků použít svá současná nebo likvidní aktiva. Krátkodobé závazky Krátkodobé závazky jsou finanční závazky podnikatelského subjektu, které jsou splatné do jednoho roku. Společnost je zobrazuje v rozvaze. Závazek nastává, když společnost prošla transakcí, která vyvolala očekávání budoucího odtoku hotovosti nebo jiných ekonomických zdrojů. .

Ukazatel likvidity

Běžně se používají tři ukazatele likvidity - aktuální poměr, rychlý poměr a hotovostní poměr. V každém z ukazatelů likvidity se aktuální částka závazků umístí do jmenovatele rovnice a částka likvidních aktiv se umístí do čitatele.

Vzhledem ke struktuře poměru, s aktivy nahoře a pasivy na dně, jsou vyhledávány poměry nad 1,0. Poměr 1 znamená, že společnost může přesně splatit všechny své krátkodobé závazky svými oběžnými aktivy. Poměr menší než 1 (např. 0,75) by znamenal, že společnost není schopna uspokojit své současné závazky.

Poměr větší než 1 (např. 2,0) by znamenal, že společnost je schopna uspokojit své aktuální směnky. Poměr 2,0 ve skutečnosti znamená, že společnost může své současné závazky pokrýt dvakrát. Poměr 3,0 by znamenal, že by mohly krátkodobě pokrýt své současné závazky atd.

souhrn

  • Míra likvidity se používá k určení schopnosti společnosti platit své krátkodobé dluhové závazky.
  • Tři hlavní ukazatele likvidity jsou aktuální poměr, rychlý poměr a hotovostní poměr.
  • Při analýze společnosti chtějí investoři a věřitelé vidět společnost s ukazateli likvidity nad 1,0. Společnost se zdravým poměrem likvidity bude s větší pravděpodobností schválena pro úvěr.

Druhy ukazatelů likvidity

1. Aktuální poměr

Současný poměr = oběžná aktiva / krátkodobé závazky

Aktuální poměr je nejjednodušší poměr likvidity k výpočtu a interpretaci. Kterýkoli může snadno najít oběžná aktiva Oběžná aktiva Oběžná aktiva jsou veškerá aktiva, která lze přiměřeně převést na hotovost do jednoho roku. Obvykle se používají k měření likvidity společnosti. a řádkové položky krátkodobých závazků v rozvaze společnosti. Vydělte oběžná aktiva aktuálními závazky a dosáhnete aktuálního poměru.

2. Rychlý poměr

Rychlý poměr = (hotovost + pohledávky z účtu + obchodovatelné cenné papíry) / aktuální závazky

Rychlý poměr je přísnějším testem likvidity než současný poměr. Oba jsou si podobné v tom smyslu, že oběžná aktiva jsou čitatelem a krátkodobé závazky jmenovatelem.

Rychlý poměr však bere v úvahu pouze určitá současná aktiva. Považuje likvidnější aktiva, jako jsou hotovost, pohledávky z účtů Pohledávky z pohledávek (AR) představuje úvěrový prodej podniku, který ještě není plně uhrazen jeho zákazníky, za aktuální aktivum v rozvaze. Společnosti umožňují svým klientům platit v rozumném, prodlouženém časovém období, pokud jsou dohodnuty podmínky. a obchodovatelné cenné papíry. Vynechává oběžná aktiva, jako jsou zásoby a náklady příštích období, protože jsou méně likvidní. Rychlý poměr je tedy spíše skutečným testem schopnosti společnosti pokrýt své krátkodobé závazky.

3. Peněžní poměr

Peněžní poměr = (hotovost + obchodovatelné cenné papíry) / krátkodobé závazky

Poměr hotovosti posouvá test likvidity ještě dále. Tento poměr zohledňuje pouze nejlikvidnější aktiva společnosti - hotovost a obchodovatelné cenné papíry. Jedná se o aktiva, která jsou společnosti nejsnadněji dostupná k úhradě krátkodobých závazků.

Pokud jde o to, jak přísné jsou testy likvidity, můžete zobrazit aktuální poměr, rychlý poměr a hotovostní poměr jako snadný, střední a tvrdý.

Důležité poznámky

Jelikož se tyto tři poměry liší podle toho, co se používá v čitateli rovnice, přijatelný poměr se bude mezi těmito třemi lišit. Je to logické, protože peněžní poměr zohledňuje pouze hotovost a obchodovatelné cenné papíry Obchodovatelné cenné papíry Obchodovatelné cenné papíry jsou neomezené krátkodobé finanční nástroje, které jsou vydávány buď pro majetkové cenné papíry, nebo pro dluhové cenné papíry veřejně kótované společnosti. Vydávající společnost vytváří tyto nástroje za výslovným účelem získávání finančních prostředků pro další financování obchodních aktivit a expanzi. v čitateli, zatímco aktuální poměr zohledňuje všechna aktuální aktiva.

Přijatelný poměr proudu bude proto vyšší než přijatelný rychlý poměr. Oba budou vyšší než přijatelný hotovostní poměr. Například společnost může mít aktuální poměr 3,9, rychlý poměr 1,9 a hotovostní poměr 0,94. Všechny tři mohou analytici a investoři považovat za zdravé v závislosti na společnosti.

Praktický příklad

Důležitost ukazatelů likvidity

1. Zjistěte schopnost pokrýt krátkodobé závazky

Ukazatele likvidity jsou důležité pro investory a věřitele, aby zjistili, zda společnost může pokrýt své krátkodobé závazky a do jaké míry. Poměr 1 je lepší než poměr menší než 1, ale není to ideální.

Věřitelé a investoři rádi vidí vyšší ukazatele likvidity, například 2 nebo 3. Čím je tento poměr vyšší, tím je pravděpodobnější, že je společnost schopna platit své krátkodobé směnky. Poměr menší než 1 znamená, že společnost čelí negativnímu provoznímu kapitálu a může zažívat krizi likvidity.

2. Určete bonitu

Věřitelé analyzují ukazatele likvidity při rozhodování, zda by měli úvěr společnosti poskytnout či nikoli. Chtějí mít jistotu, že společnost, které půjčují, má schopnost jim to splatit. Jakýkoli náznak finanční nestability může společnost diskvalifikovat, aby získala půjčky.

3. Určete investiční způsobilost

Pro investory budou analyzovat společnost pomocí ukazatelů likvidity, aby se ujistili, že společnost je finančně zdravá a hodná jejich investic. Problémy s provozním kapitálem omezí také zbytek podnikání. Společnost musí být schopna platit své krátkodobé účty s určitou rezervou.

Nízké ukazatele likvidity zvyšují rudou vlajku, ale „čím vyšší, tím lepší“ platí pouze do určité míry. V určitém okamžiku si investoři položí otázku, proč jsou ukazatele likvidity společnosti tak vysoké. Ano, společnost s ukazatelem likvidity 8,5 bude schopna s jistotou platit své krátkodobé směnky, ale investoři mohou takový poměr považovat za přehnaný. Neobvykle vysoký poměr znamená, že společnost drží velké množství likvidních aktiv.

Například pokud byl hotovostní poměr společnosti 8,5, mohou to investoři a analytici považovat za příliš vysoké. Společnost drží příliš mnoho hotovosti po ruce, což nevydělává nic víc než úrok, který banka nabízí k zadržení jejich hotovosti. Lze tvrdit, že společnost by měla přidělit peněžní částku na jiné iniciativy a investice, které mohou dosáhnout vyšší návratnosti.

U ukazatelů likvidity existuje rovnováha mezi společností, která je schopna bezpečně pokrýt své směnky, a nesprávnou alokací kapitálu. Kapitál by měl být alokován nejlepším způsobem, aby se zvýšila hodnota firmy pro akcionáře.

Další zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků , modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně. K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné další finanční zdroje uvedené níže:

  • Aktuální dluh Aktuální dluh V rozvaze jsou aktuální dluhy dluhy splatné do jednoho roku (12 měsíců) nebo méně. Je uveden jako krátkodobý závazek a součást čistého pracovního kapitálu. Ne všechny společnosti mají aktuální řádkovou položku dluhu, ale ty, které ji výslovně používají pro půjčky se splatností kratší než jeden rok.
  • Rychlý poměr Rychlý poměr Rychlý poměr, známý také jako Acid-test, měří schopnost podniku platit své krátkodobé závazky aktivy snadno směnitelnými za hotovost
  • Projektování řádkových položek rozvahy Projektování řádkových položek rozvahy Projektování řádkových položek rozvahy zahrnuje analýzu provozního kapitálu, PP&E, akciového kapitálu dluhu a čistého příjmu. Tato příručka popisuje způsob výpočtu
  • Poměrová analýza Poměrová analýza Poměrová analýza označuje analýzu různých finančních informací v účetních výkazech podniku. Používají je hlavně externí analytici k určení různých aspektů podnikání, jako je jeho ziskovost, likvidita a solventnost.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found