Motivy pro fúze - přehled a příklady

Společnosti usilují o fúze a akvizice z několika důvodů. Mezi nejběžnější motivy pro fúze patří:

1. Vytváření hodnot

Dvě společnosti mohou provést fúzi, aby zvýšily bohatství svých akcionářů. Konsolidace dvou podniků obecně vede k synergiím, které zvyšují hodnotu nově vytvořeného podnikatelského subjektu. Synergie v zásadě znamená, že hodnota sloučené společnosti převyšuje součet hodnot dvou jednotlivých společností. Všimněte si, že existují dva typy synergií:

  • Příjmové synergie: Synergie, které primárně zlepšují schopnost společnosti generovat příjmy. Například expanze trhu, diverzifikace výroby a aktivity výzkumu a vývoje Výzkum a vývoj (VaV) Výzkum a vývoj (VaV) je proces, při kterém společnost získává nové znalosti a využívá je ke zlepšování stávajících produktů a zavádění nových do svých operací. Výzkum a vývoj je systematické šetření s cílem zavést inovace do aktuální nabídky produktů společnosti. je jen několik faktorů, které mohou vytvářet synergie příjmů.
  • Nákladové synergie: Synergie, které snižují nákladovou strukturu společnosti. Úspěšné sloučení může obecně vést k úsporám z rozsahu. Úspory z rozsahu Úspory z rozsahu se vztahují k nákladové výhodě, se kterou se společnost setká, když zvyšuje svoji úroveň produkce. Výhoda vzniká v důsledku inverzního vztahu mezi fixními náklady na jednotku vyrobené množství. Čím větší je množství vyrobené produkce, tím nižší jsou fixní náklady na jednotku. Typy, příklady, průvodce, přístup k novým technologiím a dokonce i eliminace určitých nákladů. Všechny tyto události mohou zlepšit strukturu nákladů společnosti.

Motivy pro fúze

2. Diverzifikace

Fúze se často provádějí z důvodů diverzifikace. Společnost může například použít fúzi k diverzifikaci svých obchodních operací vstupem na nové trhy nebo nabídkou nových produktů nebo služeb. Navíc je běžné, že manažeři společnosti mohou sjednat fúzi za účelem diverzifikace rizik souvisejících s provozem společnosti.

Upozorňujeme, že akcionáři nejsou vždy spokojeni se situacemi, kdy je fúze primárně motivována cílem diverzifikace rizik. V mnoha případech mohou akcionáři snadno diverzifikovat svá rizika prostřednictvím investičních portfolií, zatímco fúze dvou společností je obvykle dlouhá a riskantní transakce. Fúze rozšíření trhu, rozšíření produktu a konglomerátu Sloučení konglomerátu Sloučení konglomerátu je spojení mezi společnostmi, které působí v různých průmyslových odvětvích a jsou zapojeny do odlišných, nesouvisejících obchodních aktivit. Fúze konglomerátu se dělí na čistá fúze konglomerátu a smíšené fúze konglomerátu. jsou obvykle motivovány diverzifikačními cíli.

3. Nabytí majetku

Fúze může být motivována touhou po získání určitých aktiv, která nelze získat jinými metodami. V transakcích fúzí a akvizic je zcela běžné, že některé společnosti zajišťují fúze, aby získaly přístup k aktivům, která jsou jedinečná, nebo k aktivům, která se obvykle interně rozvíjejí dlouho. Například přístup k novým technologiím je častým cílem mnoha fúzí.

4. Zvýšení finanční kapacity

Každá společnost čelí maximální finanční kapacitě pro financování svých operací prostřednictvím dluhových nebo akciových trhů. Protože společnost nemá dostatečné finanční kapacity, může se sloučit s jinou. Výsledkem je, že konsolidovaný subjekt zajistí vyšší finanční kapacitu, kterou lze využít v dalších procesech rozvoje podnikání.

5. Daňové účely

Pokud společnost vytváří významný zdanitelný příjem, může se sloučit se společností se značnými daňovými ztrátami z převodu. Po sloučení bude celková daňová povinnost konsolidované společnosti mnohem nižší než daňová povinnost nezávislé společnosti.

6. Pobídky pro manažery

Někdy jsou fúze primárně motivovány osobními zájmy a cíli nejvyššího vedení společnosti. Například společnost vytvořená v důsledku fúze zaručuje větší moc a prestiž, na které se mohou manažeři dívat příznivě. Tento motiv může být posílen také egem manažerů a jeho záměrem vybudovat největší společnost v oboru z hlediska velikosti. Takový fenomén lze označit jako „budování impéria“, ke kterému dochází, když manažeři společnosti začnou upřednostňovat velikost společnosti více než její skutečný výkon.

Manažeři mohou navíc upřednostňovat fúze, protože empirické důkazy naznačují, že velikost společnosti a kompenzace manažerů jsou ve vzájemném vztahu. Ačkoli se moderní balíčky odměn skládají ze základního platu, výkonnostních bonusů, zásob a opcí Plán vlastnictví akcií zaměstnanců (ESOP) Plán vlastnictví akcií zaměstnanců (ESOP) odkazuje na plán zaměstnaneckých výhod, který dává zaměstnancům vlastnický podíl ve společnosti. Zaměstnavatel alokuje procento akcií společnosti každému způsobilému zaměstnanci bez jakýchkoli poplatků předem. Rozdělení akcií může být založeno na platové stupnici zaměstnance, pokud jde o základní plat, stále představuje největší část balíčku. Všimněte si, že větší společnosti si mohou dovolit nabízet svým manažerům vyšší platy a bonusy.

Fúze

Co je fúze?

Fúze se označuje jako finanční transakce, při které se dvě společnosti spojí a pokračují v činnosti jako jedna právnická osoba. Obecně lze fúze rozdělit do pěti různých kategorií:

  1. Horizontální fúze: Fúzní společnosti jsou přímými konkurenty působícími na stejném trhu a nabízejí podobné produkty nebo služby.
  2. Vertikální fúze: Fúzní společnosti působí podél stejné linie dodavatelského řetězce.
  3. Fúze rozšíření trhu: Fúzní společnosti nabízejí srovnatelné produkty a / nebo služby, ale působí na různých trzích.
  4. Fúze rozšíření produktu: Fúzní společnosti působící na stejném trhu nabízejí produkty a / nebo služby, které se navzájem doplňují.
  5. Sloučení konglomerátu: Fúzní společnosti nabízejí zcela odlišné produkty a / nebo služby.

Typ sloučení vybraný společností primárně závisí na motivech a cílech společností účastnících se obchodu.

Související čtení

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se neustále učit a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující finanční zdroje:

  • Struktura akvizice Struktura akvizice Struktura akvizice je definována jako obecný rámec nebo ujednání, na kterém bude organizována akvizice společnosti. Struktura akvizice v zásadě rozděluje podnikovou hodnotu společnosti na nepeněžní a peněžní protiplnění.
  • Finanční synergie Finanční synergie Finanční synergie nastává, když spojení dvou společností zlepší finanční aktivity na vyšší úroveň, než když společnosti působily jako samostatné subjekty. Transakce fúzí a akvizic obvykle vedou k větší společnosti, která má vyšší vyjednávací sílu, aby získala nižší náklady na kapitál.
  • Úvahy a důsledky pro fúze a akvizice Úvahy a důsledky pro fúze a akvizice Při provádění fúzí a akvizic musí společnost uznat a přezkoumat všechny faktory a složitosti, které jdou do fúzí a akvizic. Tato příručka popisuje důležité
  • Analýza následků fúze Analýza následků fúze Analýza následků fúze hodnotí finanční dopady fúze nebo akvizice na společnost. Ty musí být pečlivě zváženy dříve

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found