Claytonský protimonopolní zákon - přehled a historie, sekce, vymáhání

Claytonský protimonopolní zákon je protimonopolní zákon Spojených států, který byl přijat v roce 1914 s cílem posílit protimonopolní zákon Sherman. Po přijetí Shermanova zákona v roce 1890 regulační orgány zjistily, že zákon obsahuje určité nedostatky, které znemožňují úplné zabránění protisoutěžním obchodním praktikám ve Spojených státech.

Senátor Henry Clayton z Alabamy představil Claytonův protimonopolní zákon americkému Kongresu v roce 1914. Kongres USA schválil zákon v červnu 1914 a prezident Woodrow Wilson jej později podepsal.

Claytonův zákon

Claytonský protimonopolní zákon se snažil řešit slabiny Shermanova zákona rozšířením seznamu zakázaných obchodních praktik, které by bránily rovným podmínkám pro všechny podniky. Některé z postupů, na které se zákon zaměřuje, zahrnují stanovení cen Stanovení cen Stanovení cen se týká dohody mezi účastníky trhu o společném zvyšování, snižování nebo stabilizaci cen za účelem kontroly nabídky a poptávky. Praxe, exkluzivní jednání, cenová diskriminace Cenová diskriminace Cenová diskriminace se týká cenové strategie, která účtuje spotřebitelům různé ceny za stejné zboží nebo služby. Různé typy cen a nekalé obchodní praktiky.

Historie zákona Clayton

V 80. a 90. letech 19. století zažily USA rychlý ekonomický růst. Ekonomická expanze přilákala přistěhovalce z Evropy, kteří byli lákáni vyššími platy nabízenými ve Spojených státech. Mnoho z těchto přistěhovalců bylo zaměstnáno v rychle rostoucích průmyslových odvětvích, jako je železniční doprava a těžební průmysl.

V té době se velké společnosti ještě zvětšily získáním a sloučením s jinými společnostmi v jejich průmyslových odvětvích a vytvořily konglomeráty. Konglomerát Konglomerát je jedna velmi velká společnost nebo společnost složená z několika kombinovaných společností, která je tvořena buď převzetím, nebo fúzí. Ve většině případů konglomerát dodává různé zboží a služby, které nemusí nutně souviset. . Pokusili se monopolizovat průmysl a veřejnost na ně pohlížela tak, že mají příliš mnoho moci, kterou lze snadno zneužít. Společnosti používaly protisoutěžní taktiky, jako je určování cen, predátorské ceny Predátorské ceny Predátorská cenová strategie, termín běžně používaný v marketingu, odkazuje na cenovou strategii, při které se zboží nebo služby nabízejí za velmi nízkou cenu a další pokusy monopolizovat trh.

Majitelé malých podniků tvrdili, že konglomeráty přímo ovlivnily jejich provoz a vytlačily je z trhu. Malé podniky požadovaly regulaci trhu, aby se zabránilo nekalým obchodním praktikám, z nichž mají prospěch velké společnosti na úkor malých podniků a spotřebitelů.

Zastánci antimonopolních zákonů tvrdili, že regulace trhu by nejen chránila malé podniky, ale vedla by také k nižším cenám zboží a služeb, větší inovaci a větší rozmanitosti produktů.

Specifika Claytonského protimonopolního zákona

Jak 2016, Clayton protimonopolní zákon obsahoval 26 sekcí. Níže uvádíme některé z nejvýznamnějších částí, které ovlivňují obchodní praktiky ve Spojených státech:

Oddíl 2: Cenová diskriminace

Část 2 Claytonského zákona se zabývá cenovou diskriminací, kdy se společnost rozhodne nabídnout různé ceny stejného produktu nebo služby. Taková strategie se pokouší maximalizovat cenu, kterou je každý zákazník ochoten zaplatit. Cenová diskriminace má omezit hospodářskou soutěž nebo vytvořit monopol.

Sekce byla později posílena v roce 1936 zákonem Robinson-Patman, jehož cílem bylo chránit malé maloobchodníky před protisoutěžními praktikami velkých obchodních řetězců a diskontních obchodů. Příkladem protisoutěžních praktik je stanovení minimálních cen určitých maloobchodních produktů.

Část 3: Monopol nebo pokusy o vytvoření monopolu

Oddíl 3 se zabývá obchodními praktikami, které se pokoušejí vytvořit monopol. Sekce brání podnikům uskutečňovat prodej, leasing, prodejní smlouvy nebo dohody, které mohou omezit konkurenci nebo vytvořit monopol v jeho konkrétním odvětví.

Oddíl 7: Fúze a akvizice

Oddíl 7 brání společnostem ve spojování nebo získávání dalších menších subjektů s cílem získat příliš mnoho moci, což snižuje konkurenci. Zákon se vztahuje i na další antimonopolní zákony, kde by fúzní transakce v podstatě vytvořila monopol.

Claytonův zákon byl posílen protimonopolním zákonem Hart-Scott-Rodino, který vyžaduje, aby společnosti plánující fúzi nebo akvizici informovaly Federální obchodní komisi a ministerstvo spravedlnosti. Agentury si vyhrazují právo odmítnout nebo schválit fúzní transakci v závislosti na svých zjištěních.

Prosazování antimonopolního zákona z Claytonu

Claytonský protimonopolní zákon umožňuje stranám poškozeným porušením zákona žalovat o náhradu škody. Jednotlivci a společnosti, které tento zákon poruší, mohou být žalovány za trojnásobek výše škody, kterou oběť utrpěla. Toto ustanovení je dále posíleno předběžným opatřením v oddíle 16, které umožňuje soudu přinutit obžalované, aby se zbavili majetku, aby zaplatili náhradu škody.

Pokud například spotřebitel utrpěl škodu v hodnotě 10 000 USD falešnou reklamou, může se domáhat náhrady škody až do výše 30 000 USD. Tento zákon dává Federální obchodní komisi pravomoc vymáhat nároky na náhradu škody.

Výjimky z Claytonského zákona: odbory

Na rozdíl od Shermanova zákona Claytonský protimonopolní zákon vyjímá odbory a zemědělské činnosti z jejich předpisů. Podle zákona práce lidské bytosti nepředstavuje obchod ani komoditu a neměla by podléhat stejným předpisům jako obchodní společnosti.

Claytonský zákon jako takový zakazuje společnostem bránit činnosti odborů, jako jsou stávky, bojkoty, kolektivní vyjednávání a spory o odškodnění. Odbory mohou vyjednávat o lepších zaměstnaneckých výhodách a lepších mzdách, aniž by byly obviněny z určování cen. Soudy mohou vydávat soudní zákazy proti odborovým svazům, pouze pokud hrozí, že jejich činnost způsobí škodu na majetku.

Související čtení

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního certifikátu Financial Modeling & Valuation Analyst (FMVA) ™ Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, JP Morgan a Ferrari certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně . K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné další finanční zdroje uvedené níže:

  • Konkurenční výhoda Konkurenční výhoda Konkurenční výhoda je atribut, který společnosti umožňuje překonat konkurenci. Konkurenční výhody umožňují společnosti dosáhnout
  • Tržní síla Tržní síla Tržní síla je míra schopnosti společnosti úspěšně ovlivňovat ceny svých produktů nebo služeb na celkovém trhu. Faktory, jako je povaha poptávky a překážky vstupu do odvětví, ovlivňují tržní sílu.
  • Oligopoly Oligopoly Pojem „oligopol“ označuje odvětví, kde působí pouze malý počet firem. V oligopolu nemá žádná firma velké tržní síly. Žádná jednotlivá firma tedy není schopna zvýšit své ceny nad tuto cenu
  • Protimonopolní zákon Sherman Protimonopolní zákon Sherman Protimonopolní zákon Sherman je první protimonopolní legislativa přijatá Kongresem Spojených států. Byl představen během funkčního období amerického prezidenta Benjamina Harrisona. Zákon byl pojmenován po politikovi z Ohia Johnu Shermanovi, který byl odborníkem na obchod a regulaci obchodu.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found