Special Purpose Acquisition Company (SPAC) - přehled, jak to funguje

Společnost pro speciální akvizici (SPAC) je společnost založená za jediným účelem získávání investičního kapitálu prostřednictvím počáteční veřejné nabídky (IPO) Initial Public Offering (IPO) Initial Public Offering (IPO) je první prodej akcií vydaných společnost veřejnosti. Před IPO je společnost považována za soukromou společnost, obvykle s malým počtem investorů (zakladatelé, přátelé, rodinní a obchodní investoři, jako jsou investoři rizikového kapitálu nebo andělští investoři). Zjistěte, co je to IPO. Taková obchodní struktura umožňuje investorům přispívat penězi do fondu, který se poté použije k získání jednoho nebo více nespecifikovaných podniků, které budou identifikovány po IPO.

Special Purpose Acquisition Company (SPAC)

Když SPAC získá požadované prostředky prostřednictvím IPO, jsou peníze drženy v důvěře, dokud neuplyne předem stanovené období nebo dokud nedojde k požadovanému získání. V případě, že plánovaná akvizice neproběhne nebo dosud nebudou vyřízeny právní formality, je SPAC povinen vrátit finanční prostředky investorům po odečtení bankovních a makléřských poplatků.

Jak funguje společnost pro speciální akvizice?

Zakladatelé

Specializovanou akviziční společnost tvoří zkušení obchodní manažeři, kteří jsou přesvědčeni, že jejich reputace a zkušenosti jim pomohou identifikovat ziskovou společnost, kterou mají získat. Vzhledem k tomu, že SPAC je pouze shell společností, zakladatelé se stávají prodejním místem při získávání finančních prostředků od investorů.

Zakladatelé poskytují společnosti počáteční kapitál a těží ze značného podílu v nabyté společnosti. Zakladatelé často mají zájem o konkrétní odvětví při založení společnosti pro speciální akvizici.

Vydání IPO

Při vydání IPO uzavře vedoucí tým SPAC smlouvy s investiční bankou Seznam nejlepších investičních bank Seznam 100 nejlepších investičních bank na světě seřazený podle abecedy. Nejlepší investiční banky na seznamu jsou Goldman Sachs, Morgan Stanley, BAML, JP Morgan, Blackstone, Rothschild, Scotiabank, RBC, UBS, Wells Fargo, Deutsche Bank, Citi, Macquarie, HSBC, ICBC, Credit Suisse, Bank of America Merril Lynch vyřídit IPO. Investiční banka a řídící tým společnosti se dohodly na poplatku účtovaném za službu, obvykle asi 10% z výnosu IPO. Cenné papíry prodané během IPO jsou nabízeny za jednotkovou cenu, která představuje jednu nebo více akcií kmenových akcií.

Prospekt Prospekt Prospekt je dokument s právními informacemi, který společnosti musí ukládat Komisi pro cenné papíry (SEC). Dokument poskytuje informace o společnosti, jejím manažerském týmu, nedávném finančním výkonu a další související informace, které by investoři rádi věděli. SPAC se zaměřuje hlavně na sponzory a méně na historii a výnosy společnosti, protože SPAC postrádá historii výkonu nebo výnosy. Veškerý výtěžek z IPO je držen na svěřeneckém účtu, dokud není jako cíl akvizice identifikována soukromá společnost.

Získání cílové společnosti

Poté, co SPAC získal požadovaný kapitál prostřednictvím IPO, má řídící tým 18 až 24 měsíců na to, aby určil cíl a dokončil akvizici. Období se může lišit v závislosti na společnosti a odvětví. Reálná tržní hodnota Reálná hodnota Reálná hodnota označuje skutečnou hodnotu aktiva - produktu, akcie nebo cenného papíru - na které se dohodne jak prodávající, tak kupující. Reálná hodnota se vztahuje na produkt, který se prodává nebo s ním obchoduje na trhu, kam patří, nebo za normálních podmínek - a nikoli na produkt, který je likvidován. cílové společnosti musí představovat alespoň 80% svěřeneckých aktiv SPAC.

Po získání budou zakladatelé těžit ze svého podílu v nové společnosti, obvykle 20% kmenových akcií, zatímco investoři obdrží majetkový podíl podle svého kapitálového vkladu.

V případě, že předem stanovené období uplyne před dokončením akvizice, SPAC se rozpustí a výnosy IPO držené na svěřeneckém účtu se vrátí investorům. Při spuštění SPAC nesmí řídící tým inkasovat platy, dokud není dohoda dokončena.

SPAC kapitálová struktura

Veřejné jednotky

SPAC vznáší IPO, aby získal požadovaný kapitál k dokončení akvizice soukromé společnosti. Kapitál pochází od retailových a institucionálních investorů a 100% peněz získaných při IPO je drženo na svěřeneckém účtu. Na oplátku za kapitál se investoři dostanou k vlastním jednotkám, přičemž každá jednotka zahrnuje podíl na kmenových akciích a opční list na nákup dalších akcií později.

Kupní cena za jednotku cenných papírů je obvykle 10,00 USD. Po IPO se jednotky stanou oddělitelnými na akcie kmenových akcií a warranty, s nimiž lze obchodovat na veřejném trhu. Účelem rozkazu je poskytnout investorům dodatečnou náhradu za investice do SPAC.

Zakladatelské akcie

Zakladatelé SPAC budou kupovat akcie zakladatelů Zakladatelé akcií Akcie zakladatelů se vztahují k vlastnímu kapitálu, který dostávají první zakladatelé organizace. Tento typ akcií se liší několika důležitými způsoby od běžných akcií prodávaných na sekundárním trhu. Klíčové rozdíly spočívají v tom, že (1) akcie zakladatelů mohou být vydávány pouze v nominální hodnotě a (2) je dodáván s časovým rozvrhem. na začátku registrace SPAC a zaplatit nominální protihodnotu za počet akcií, což má za následek 20% vlastnický podíl ve zbývajících akciích po dokončení IPO. Účelem akcií je kompenzovat manažerský tým, který nesmí od společnosti dostávat žádný plat ani provizi, dokud nebude dokončena akviziční transakce.

Rozkazy

Podílové jednotky prodávané veřejnosti obsahují zlomek zatykače, který umožňuje investorům koupit celý podíl kmenových akcií. V závislosti na bance vydávající IPO a velikosti SPAC může být jeden zatykač osvobozen za zlomek podílu (buď polovinu, třetinu nebo dvě třetiny) nebo plný podíl akcií.

Například pokud je cena za jednotku při IPO 10 USD, může být zatykač uplatnitelný na 11,50 USD za akcii. Opční listy jsou uplatnitelné buď 30 dní po transakci De-SPAC, nebo dvanáct měsíců po IPO SPAC.

Veřejné opční listy jsou vypořádány v hotovosti, což znamená, že investor musí zaplatit veškeré náklady na opční list v hotovosti, aby získal plný podíl akcií. Zakladatelské rozkazy mohou být na druhé straně vypořádány čistě, což znamená, že nejsou povinny dodávat hotovost, aby získaly plný podíl akcií. Místo toho se jim vydávají akcie akcií se spravedlivou tržní hodnotou rovnou rozdílu mezi cenou obchodování s akciemi a realizační cenou opčního listu.

Další zdroje

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se neustále učit a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující finanční zdroje:

  • Struktura kapitálu Struktura kapitálu Kapitálová struktura označuje množství dluhu a / nebo kapitálu použitého firmou k financování jejích operací a financování jejích aktiv. Kapitálová struktura firmy
  • M&A Process Mergers Acquisitions M&A Process Tato příručka vás provede všemi kroky procesu M&A. Zjistěte, jak se dokončují fúze, akvizice a dohody. V této příručce načrtneme proces akvizice od začátku do konce, různé typy nabyvatelů (strategické vs. finanční nákupy), význam synergií a transakční náklady
  • Special Purpose Vehicle (SPV) Special Purpose Vehicle (SPV) Special Purpose Vehicle / Entity (SPV / SPE) je samostatný subjekt vytvořený pro konkrétní a úzký cíl, který je veden v podrozvaze. SPV je a
  • Nástroj pro strukturovanou investici (SIV) Nástroj pro strukturovanou investici (SIV) Nástroj pro strukturovanou investici (SIV) je nebankovní finanční subjekt zřízený k nákupu investic určených k zisku z rozdílu úrokových sazeb - známého jako kreditní rozpětí - mezi krátkodobými dlouhodobý a dlouhodobý dluh.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found