Zrychlené odpisy - přehledy, příklady, metody

Zrychlené odepisování je odpisová metoda Odpisové metody Mezi nejběžnější typy odpisových metod patří lineární, dvojitě klesající zůstatek, jednotky výroby a součet let číslic. Existují různé vzorce pro výpočet odpisů aktiva. Odpisy se používají v účetnictví k alokaci nákladů na hmotný majetek po dobu jeho životnosti. ve kterém aktivum ztrácí účetní hodnotu rychlejším (zrychleným) tempem, než by tomu bylo při použití tradičních metod odpisování, jako je metoda lineárního odpisování Odpisování přímých řádků Odpisování přímých řádků je nejčastěji používanou a nejjednodušší metodou alokace odpisů aktiva. Při lineární metodě se roční náklady na odpisy rovnají nákladům na aktivum minus zůstatková hodnota děleno životností (# let). Tato příručka obsahuje příklady, vzorce, vysvětlení. Proto při zrychleném odpisování aktiva Druhy aktiv Mezi běžné typy aktiv patří běžná, dlouhodobá, fyzická, nehmotná, provozní a neprovozní. Správně identifikovat a čelit větším odpočtům jeho hodnoty v dřívějších letech než v pozdějších letech. Zrychlené odpisy se často používají jako strategie snižování daní.

Zrychlené odpisy

Populární metody zrychleného odpisování

Nejoblíbenější metodou zrychleného odpisování je metoda dvojitého klesajícího zůstatku Odpis dvojitého klesajícího zůstatku Metoda odpisu s dvojitým klesajícím zůstatkem je formou zrychleného odpisování, která zdvojnásobuje přístup běžného odpisování. Často se používá k výraznějšímu odpisování dlouhodobého majetku v prvních letech, což společnosti umožňuje odložit daně z příjmu na pozdější roky. Tato příručka vysvětlí a součet metody letních číslic. Vzorec pro výpočet odpisů pomocí každé z těchto metod je uveden níže:

1. Metoda dvojitého klesajícího zůstatku:

Dvojitý klesající zůstatek = 2 x Rovnoměrná odpisová sazba x Účetní hodnota na začátku roku

2. Metoda součtu číslic let:

Použitelné procento (%) = počet let odhadované zbývající životnosti na začátku roku / SYD

Kde:

SYD = n (n + 1) / 2

  • SYD znamená součet číslic let
  • n = počet let

Příklad metody dvojitého klesajícího zůstatku

Finanční společnost koupí stroj za 100 000 USD s odhadovanou záchrannou hodnotou 10 000 USD a životností 5 let. Rovnoměrná odpisová sazba je 20%.

Výpočet metody odpisu s dvojitým klesajícím zůstatkem je:

Metoda dvojitého klesajícího zůstatku - příklad

Příklad metody číslování součtu let

Finanční společnost koupí stroj za 100 000 USD s odhadovanou hodnotou 10 000 USD a životností 5 let. Rovnoměrná odpisová sazba je 20%.

Součet výpočtu metody číslic let je:

Metoda číslic součtu let - příklad

Porovnání metod zrychleného odpisování s tradiční přímou metodou

Vypočítáme lineární odpisy pro stejný příklad - stroj v hodnotě 100 000 $, s odhadovanou záchrannou hodnotou 10 000 $ a životností 5 let - a porovnejme jej se zrychlenými metodami odpisování.

Tabulka s částkami odpisů každý rok pro každou metodu:

Porovnání odpisových metod

Tabulka s účetními hodnotami na konci roku pro každou metodu:

Knižní hodnoty na konci roku

Ve všech třech metodách je celková amortizace a účetní hodnota na konci životnosti stroje stejná - 90 000 $ v celkovém odpisu a 10 000 $ v konečné účetní nebo záchranné hodnotě.

Dopad různých způsobů odpisování na účetní závěrku

Z výše uvedených tabulek si všimněte, že výše odpisů v jednotlivých letech se liší podle různých metod. U zrychlených metod odpisování (dvojité klesání a součet číslic let) dochází v dřívějších letech k většímu odpisu ve srovnání s metodou lineárního odpisování. Jak tedy zrychlené metody odpisování ovlivňují hodnotu aktiva a čistý příjem společnosti?

Výše odpisů aktiva ovlivňuje vykázané zisky společnosti (prostřednictvím výkazu zisku a ztráty). Zrychlené metody odpisování proto zkreslují zisky společnosti a odhalují nižší zisk v dřívějších letech pořízení aktiva. Jelikož se aktivum blíží ke konci své životnosti, čelí méně ročním odpisům, přičemž čistý efekt společnosti v těchto pozdějších letech vykáže vyšší vykázaný zisk.

Zvažte například společnost, která generuje roční výnosy 100 000 USD. Pro zjednodušení předpokládejme, že jediným provozním nákladem společnosti jsou náklady na odpisy (žádné náklady na nájem, mzdové náklady atd.). Všimněte si rozdílu v provozním výnosu při zrychlené metodě odpisu ve srovnání s metodou lineárního odpisování:

Dopad na účetní závěrku

Jak je znázorněno v tabulce výše, metoda zrychleného odpisování má za následek nižší vykázaný zisk v dřívějších letech, ale vyšší zisk v pozdějších letech ve srovnání s tradiční lineární metodou odpisování.

Daňové úspory a čistá současná hodnota

Společnosti často používají metody rychlého odepisování ke snížení daní v prvních letech životnosti aktiva. Je důležité si uvědomit, že celkové daňové odpočty po dobu životnosti aktiva budou stejné bez ohledu na to, jaká metoda se použije. Jedinou výhodou zrychlené metody je načasování odpočtů. Rychlé metody mají větší úsporu daní v prvních letech a menší úspory v pozdějších letech. Vzhledem k tomu, že manažeři firem berou v úvahu časovou hodnotu peněz, je lepší mít úspory dříve, než později. To pomáhá zlepšit čistou současnou hodnotu Čistá současná hodnota (NPV) Čistá současná hodnota (NPV) je hodnota všech budoucích peněžních toků (kladných i záporných) po celou dobu životnosti diskontované na současnost. Analýza NPV je formou vlastního ocenění a používá se značně napříč financemi a účetnictvím pro stanovení hodnoty podniku, zabezpečení investic, podniku.

Související čtení

Děkujeme, že jste si přečetli tento článek o metodách zrychleného odpisování a důvodech, proč je používají účetní a manažeři. Finance je oficiálním poskytovatelem certifikace FMVA (Financial Modeling & Valuation Analyst) FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari, jejichž cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně. K dalšímu rozvoji vaší kariéry mohou být užitečné další finanční zdroje uvedené níže:

  • Kumulované odpisy Kumulované odpisy Kumulované odpisy představují celkovou částku odpisových nákladů alokovaných na konkrétní aktivum od doby, kdy bylo aktivum uvedeno do užívání. Jedná se o kontradiktorový účet - negativní aktivní účet, který kompenzuje zůstatek na aktivním účtu, s nímž je obvykle spojen.
  • Náklady na odpisy Náklady na odpisy Náklady na odpisy se používají ke snížení hodnoty zařízení, majetku a vybavení tak, aby odpovídalo jejich používání a opotřebení v průběhu času. Odpisy se používají k lepšímu vyjádření nákladů a hodnoty dlouhodobého aktiva, protože souvisí s výnosem, který generuje.
  • Odpisový plán Odpisový plán Při finančním modelování je vyžadován odpisový plán pro propojení tří finančních výkazů (příjem, rozvaha, peněžní tok) v aplikaci Excel
  • Šablona odpisových metod Šablona odpisových šablon Tato šablona odpisových metod vám ukáže výpočet odpisových nákladů pomocí čtyř typů běžně používaných odpisových metod. Existuje několik typů odpisových nákladů a různé vzorce pro stanovení účetní hodnoty aktiva. Mezi nejběžnější metody odpisování patří: Přímé

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found