Účetní příjem - definice, řádkové položky a způsob výpočtu

Účetní příjem je zisk, který si společnost ponechá po zaplacení všech příslušných výdajů ze získaných výnosů z prodeje. Je synonymem čistého zisku Čistý zisk Čistý zisk je klíčovou řádkovou položkou nejen ve výkazu zisku a ztráty, ale ve všech třech hlavních finančních výkazech. Čistý zisk je sice dosažen prostřednictvím výkazu zisku a ztráty, ale také v rozvaze a výkazu peněžních toků. , který se nejčastěji nachází na konci výkazu zisku a ztráty Výkaz zisku a ztráty Výkaz zisku a ztráty je jednou ze základních finančních výkazů společnosti, která zobrazuje jejich zisk a ztrátu za určité časové období. Zisk nebo ztráta se určuje odečtením všech výnosů a odečtením všech nákladů z provozních i neprovozních činností. Toto prohlášení je jedním ze tří výkazů používaných jak v podnikových financích (včetně finančního modelování), tak v účetnictví. . Metrika se od hrubého příjmu liší v tom, že druhý představuje pouze přímé náklady, zatímco účetní příjem bere v úvahu také všechny nepřímé náklady.

Účetní příjem

Zdanitelný příjem

Zdanitelný příjem je regulován definicemi příjmů nebo výdajů amerického daňového úřadu (IRS) (nebo příslušného daňového úřadu) a nemusí nutně odpovídat přístupu účetního nebo ekonomického příjmu. Zdanitelný příjem se používá k určení splatné daně. Řádková položka zdanitelného příjmu často ve výkazu zisku a ztráty bezprostředně předchází účetním výnosům. Rozdíl mezi zdanitelným příjmem a účetním příjmem je odpočet prostřednictvím zaplacených daní.

Účetní konzervatismus

Účetní příjem je do značné míry spojen s účetním konzervativismem, protože ten zdůrazňuje, že nemá nadhodnocovat příjem nebo aktiva. Používá se, když existuje nejistota ve výsledku transakce (např. Když se hodnota akcií zvýší nebo vlastnost získá hodnotu v důsledku ocenění), ale pro realizaci operace (její převod na hotovost) neexistuje jistota.

Jak se počítá účetní příjem?

Jako součást výkazu zisku a ztráty se účetní příjem počítá počínaje tržbami z prodeje. Jedná se o částku výnosu získaného prodejem zboží nebo služeb. Od této částky se odečítají přímé náklady na výrobu zboží nebo poskytování služeb, aby se zjistil hrubý zisk.

Odtud se odečte většina nepřímých nákladů, aby se zjistil EBITDA (zisk před úroky, daněmi, odpisy a amortizací) EBITDA EBITDA nebo zisk před úroky, daněmi, odpisy, amortizací je zisk společnosti před provedením některého z těchto čistých odpočtů. EBITDA se zaměřuje na provozní rozhodnutí podniku, protože zkoumá ziskovost podniku ze základních operací před dopadem kapitálové struktury. Vzorec, příklady. Mezi nepřímé výdaje patří mimo jiné nepřímé mzdové náklady, marketingové náklady, nájemné, poplatky za odborníky a strava a zábava. Odpisy, amortizace, úroky a daně se neodčítají před řádkovou položkou EBITDA, ale po ní.

Od EBITDA budou společnosti často odečítat odpisy a amortizaci, aby našli průvodce EBIT EBIT EBIT znamená Earnings Before Interest and Taxes a je jedním z posledních mezisoučtů ve výkazu zisku a ztráty před čistým ziskem. EBIT se také někdy označuje jako provozní příjem a nazývá se to proto, že se zjistí odečtením všech provozních nákladů (výrobní a nevýrobní náklady) od výnosů z prodeje. . EBIT snížený o úrokové výdaje vede k EBT, což je zkratka pro zisk před zdaněním. EBT je také někdy známý jako zdanitelný příjem, i když v některých případech se EBT a zdanitelný příjem liší, a to kvůli typu odpočtů a daňových povinností, které se na danou společnost vztahují.

A konečně, když jsou daně odečteny z EBT, dostaneme se k účetnictví nebo čistému příjmu.

Co ovlivňuje účetní příjem?

Účetní příjem je spodní řádek ve výkazu zisku a ztráty, a proto je ovlivněn každou další řádkovou položkou, která se před ním objeví. V tomto smyslu bude částka, kterou může společnost deklarovat, záviset na pravidlech pro realizaci výnosů a párování nákladů, které se na ni vztahují.

Účetní příjem je ve většině případů vázán na pravidla akruálního účetnictví. To znamená, že účetní budou pro odvození čísla často dodržovat pravidla IFRS nebo GAAP, i když se tato pravidla mohou v různých zemích lišit.

Liší se účetní příjem od hotovostních příjmů?

Krátká odpověď je ano. I když existují výjimečné případy, kdy se účetní příjem rovná částce hotovosti přijaté společností, bude se lišit v důsledku načasování inkasa a uznání výnosů. Například v případě pohledávek na účtech je výnos vykázán okamžitě, ale hotovost je vykázána až později.

Účetní příjem a výkaz peněžních toků

Účetní příjem je však klíčovým bodem při výpočtu výkazu peněžních toků. Podle metody nepřímých peněžních toků se jedná o první řádkovou položku. Od této chvíle se sčítají nebo odečítají změny hotovosti v důsledku operací, financování a investování, aby se zjistila čistá změna hotovosti v daném období.

Účetní příjem a rozvaha

I když se v rozvaze nezobrazuje jako řádková položka, účetní výnosy přímo ovlivňují jednu z řádkových položek. Kladná částka v daném období zvýší nerozdělený zisk v závislosti na výši vyplácených dividend. Ve skutečnosti lze změnu nerozděleného zisku vypočítat jako účetní příjem snížený o vyplacené dividendy.

Například společnost, která vydělá na účetním příjmu 100 000 USD, zaznamená nerozdělený zisk o 100 000 USD, pokud nebudou vypláceny žádné dividendy. Společnost si ponechává všechny výnosy, které v daném období vydělá. Pokud však bude polovina z toho vyplacena akcionářům, společnost zaznamená pouze nerozdělený zisk z uvedeného příjmu ve výši 50 000 USD.

Klíčové jídlo

Finanční význam každého z výše popsaných konceptů nám umožňuje identifikovat klíčové faktory podnikání. Jako klíčová řádková položka ve dvou základních účetních výkazech je účetní příjem důležitou metrikou, kterou by měl vědět každý účetní nebo finanční analytik. Ještě důležitější je, že spojuje tři finanční výkazy. Pochopení účetních příjmů je proto také důležitým krokem při vytváření modelu finančního ocenění.

Související čtení

Finance je oficiálním poskytovatelem certifikace FMVA (Financial Modeling and Valuation Analyst) FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari, jejichž cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další finanční zdroje uvedené níže:

  • Cyklus konverze hotovosti Cyklus konverze hotovosti Cyklus konverze hotovosti (CCC) je metrika, která ukazuje dobu, kterou společnosti trvá, než převede své investice do inventáře na hotovost. Vzorec cyklu převodu hotovosti měří množství času, ve dnech, které společnosti trvá, než převede své zdroje na hotovost. Vzorec
  • Jak jsou propojeny 3 finanční výkazy Jak jsou propojeny 3 finanční výkazy Jak jsou propojeny 3 finanční výkazy? Vysvětlíme, jak propojit 3 finanční výkazy pro finanční modelování a oceňování v aplikaci Excel. Propojení čistého zisku a nerozděleného zisku, PP&E, odpisy a amortizace, kapitálové výdaje, provozní kapitál, finanční činnosti a hotovostní zůstatek
  • Promítání řádkových položek výkazu zisku a ztráty Promítání řádkových položek výkazu zisku a ztráty Diskutujeme o různých metodách promítání řádkových položek výkazu zisku a ztráty. Projektování řádkových položek výkazu zisku a ztráty začíná tržbami z prodeje a poté náklady
  • Všechny účetní kurzy

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found