Přirozená nezaměstnanost - přehled a součásti

Přirozená nezaměstnanost neboli přirozená míra nezaměstnanosti je míra nezaměstnanosti, která přetrvává v dobře fungující a zdravé ekonomice, která je považována za „plnou zaměstnanost“. Jde o hypotetickou míru nezaměstnanosti a naznačuje, že v ekonomice nikdy není nulová nezaměstnanost.

Přirozená nezaměstnanost

Přirozená nezaměstnanost označuje nezaměstnanost, která existuje na trhu práce. Trh práce Trh práce je místem, kde se setkává nabídka a poptávka po pracovních místech, přičemž pracovníci nebo pracovní síly poskytují služby, které zaměstnavatelé požadují. Pracovníkem může být kdokoli, kdo si přeje nabídnout své služby za úplatu, zatímco zaměstnavatelem může být jediný subjekt nebo organizace v dokonalé rovnováze.

Teorie přirozené nezaměstnanosti naznačuje, že ani ve zdravé ekonomice nikdy neexistuje nulová nezaměstnanost kvůli přítomnosti frikční, strukturální a cyklické nezaměstnanosti. Když je ekonomika na přirozené míře nezaměstnanosti, říká se, že je na „plné zaměstnanosti HDP plné zaměstnanosti HDP úplné zaměstnanosti je hypotetická úroveň HDP, kterou by ekonomika dosáhla, kdyby vykázala plnou zaměstnanost. To znamená, že je to úroveň HDP odpovídající nulové nezaměstnanosti v ekonomice. “A dosáhnout svého potenciálního reálného HDP.

Složky přirozené nezaměstnanosti

1. Třecí nezaměstnanost

Třecí nezaměstnanost nastává, když jsou pracovníci „mezi zaměstnáními“, tj. Když lidé v pracovní síle hledají práci, ale zatím si ji nemohou najít. Zahrnuje čerstvé absolventy a zaměstnance, kteří čelí neočekávaným propouštěním, kteří aktivně hledají. Aby se snížila frikční nezaměstnanost, musí vláda zaměřit své zdroje na snížení nákladů na informace, aby v ekonomice bylo přítomno větší množství informací o trhu práce.

2. Strukturální nezaměstnanost

Strukturální nezaměstnanost označuje nezaměstnanost, která je způsobena nesouladem mezi dovednostmi, které pracovník nabízí, a těmi, které zaměstnavatelé vyžadují. Příkladem strukturální nezaměstnanosti je scénář, kdy softwarový inženýr Průvodce platem softwarového inženýra V tomto průvodci platem softwarového inženýra pokrýváme několik úloh softwarového inženýra a jejich odpovídající střední platy pro rok 2018. Softwarový inženýr je profesionál, který uplatňuje principy softwarového inženýrství v Procesy návrhu, vývoje, údržby, testování a hodnocení softwaru používaného v počítači ovládají zastaralý kódovací jazyk, což vede k nezaměstnanosti. Nabídka vzdělávacích programů a dotovaného vzdělávání zaměřeného na budování dovedností je způsob, jak snížit strukturální nezaměstnanost.

3. Přebytek nezaměstnanosti

Přebytek nezaměstnanosti je způsoben rigiditou mezd a změnami zákonů o minimální mzdě. Například pokud se úřady rozhodnou v daném okamžiku zvýšit minimální mzdu o 2 USD, je pravděpodobné, že někteří pracovníci budou propuštěni kvůli snížení poptávky po pracovní síle. To přispívá k přirozené nezaměstnanosti v ekonomice.

Přirozená nezaměstnanost - složky

Co ovlivňuje přirozenou nezaměstnanost?

1. Produktivita a technologický pokrok

Posuny produktivity pracovníků určují poptávku po pracovní síle, což má zase dopad na přirozenou míru nezaměstnanosti. Neočekávané zvýšení produktivity může vést k vyšší poptávce po práci při dané mzdové sazbě, a pokud změna přetrvává dlouhodobě, může snížit přirozenou míru nezaměstnanosti.

2. Veřejné politiky

Vlády a veřejná politika mohou významně ovlivnit přirozenou míru nezaměstnanosti. Snížením nákladů na informace mohou vlády zpřístupnit trh práce potenciálním kandidátům, což může snížit frikční nezaměstnanost a čas strávený hledáním zaměstnání.

Podobně je dotace vzdělávacích programů v podnicích a podpora osvojování důležitých praktických dovedností dalším krokem, který může vláda podniknout ke snížení strukturální nezaměstnanosti v ekonomice, a tím ke snížení přirozené míry nezaměstnanosti.

Na druhou stranu může vláda také zvýšit přirozenou míru nezaměstnanosti, pokud jsou dávky v nezaměstnanosti pro pracovníky dostatečně dobré. Pokud dávky v nezaměstnanosti poskytují pracovníkům zboží a služby, které jsou dostatečné, náklady příležitosti příležitosti náklady příležitosti jsou jedním z klíčových konceptů ve studiu ekonomie a převládají v různých rozhodovacích procesech. Náklady příležitosti jsou hodnotou další nejlepší alternativní ušlé. pravděpodobně nebude nízká a pracovníci pravděpodobně nebudou motivováni k hledání zaměstnání.

Další zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků , modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně. K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné následující zdroje:

  • Cyklická nezaměstnanost Cyklická nezaměstnanost Cyklická nezaměstnanost je druh nezaměstnanosti, kde se pracovní síly snižují v důsledku hospodářských cyklů nebo výkyvů v ekonomice, jako jsou recese (období hospodářského poklesu). Pokud je ekonomika na svém vrcholu nebo trvale roste, je míra cyklické nezaměstnanosti nízká
  • Míra fluktuace zaměstnanců Míra fluktuace zaměstnanců Míra fluktuace zaměstnanců je podíl zaměstnanců, kteří opustili společnost během určitého časového období. Naučte se, jak vypočítat míru fluktuace zaměstnanců.
  • Ekonomické ukazatele Ekonomické ukazatele Ekonomický ukazatel je metrika používaná k hodnocení, měření a hodnocení celkového zdravotního stavu makroekonomie. Ekonomické ukazatele
  • KPI pracovní síly KPI pracovní síly Jak můžeme sledovat pracovní sílu? Vlády a ekonomové obvykle hodnotí sílu pracovní síly v zemi na tři hlavní klíčové ukazatele výkonu (KPI)

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found