Funkce WEEKNUM - vzorec, příklady, číslo týdne v aplikaci Excel

Funkce WEEKNUM je seznam funkcí funkcí Excel DATE a TIME nejdůležitějších funkcí aplikace Excel pro finanční analytiky. Tento podváděcí list pokrývá stovky funkcí, které je důležité znát jako analytik aplikace Excel. Vrátí číslo týdne konkrétního data. Funkce vrátí celé číslo, které představuje číslo týdne od 1 do 52 týdnů v roce.

WEEKNUM je docela užitečné ve finanční analýze Analýza účetní závěrky Jak provést analýzu účetní závěrky. Tato příručka vás naučí provádět analýzu finančního výkazu výkazu zisku a ztráty, rozvahy a výkazu peněžních toků včetně marží, poměrů, růstu, likvidity, pákového efektu, míry návratnosti a ziskovosti. . Předpokládejme, že chceme určit čas potřebný k dokončení určitého projektu, lze jej použít k odebrání víkendů z daného časového rámce. Tato funkce je tedy obzvláště užitečná při plánování a plánování prací pro obchodní projekty.

Vzorec

= WEEKNUM (sériové_číslo, [návratový_typ])

WEEKNUM používá následující argumenty:

  1. Sériové číslo (povinný argument) - Toto je datum aplikace Excel, pro které chceme vrátit číslo týdne. Při zadávání argumentu bychom měli zadat datum pomocí funkce DATE nebo jako výsledek jiných vzorců nebo funkcí.
  2. Návratový_typ (volitelný argument) - Určuje, který systém číslování by měl být použit a který den v týdnu by měl být považován za začátek týdne.
  • Systém 1 - Týden obsahující 1. ledna je očíslován jako 1. týden
  • Systém 2 - Týden obsahující první čtvrtek v roce je očíslován jako 1. týden

Možné hodnoty jsou:

Návratový_typČíslo vráceno
1 nebo vynechánJako první den v týdnu to bude trvat neděli, takže neděle = 1, pondělí = 2, ..., sobota = 7. Používá systém číslování 1
2Bude to trvat pondělí jako první den v týdnu, takže pondělí = 1, úterý = 2, ..., neděle = 7. Používá systém číslování 1
11Pondělí = 1, Úterý = 2, ..., Neděle = 7. Používá systém číslování 1
12Úterý = 1, Středa = 2, ..., Pondělí = 7. Používá systém číslování 1
13Bude to trvat ve středu jako první den v týdnu, takže středa = 1, čtvrtek = 2, ..., úterý = 7. Používá systém číslování 1
14Jako první den v týdnu to bude trvat čtvrtek, takže čtvrtek = 1, pátek = 2, ..., středa = 7. systém 1
15Pátek bude trvat jako první den v týdnu, takže pátek = 1, sobota = 2, ..., čtvrtek = 7. Používá systém číslování 1
16Sobotu bude trvat první den v týdnu, sobotu = 1, neděli = 2, ..., pátek = 7. Používá systém číslování 1
17Neděle = 1, Pondělí = 2, ..., Sobota = 7. Používá systém číslování 1
21Týden běží od pondělí do neděle. Používá systém číslování 2

Několik poznámek o funkci WEEKNUM

  1. Pokud vynecháme argument return_type, bude mít výchozí hodnotu 1.
  2. MS Excel ukládá data jako pořadová sériová čísla, aby je bylo možné použít při výpočtech. Ve výchozím nastavení je 1. ledna 1900 pořadové číslo 1 a 1. ledna 2009 pořadové číslo 39448, protože je to 39 448 dní po 1. lednu 1900. Excel interpretuje textové reprezentace dat různě, v závislosti na nastavení data v počítači. Argument serial_number pro funkci WEEKDAY by proto měl být zadán buď jako:
    1. Odkaz na buňku obsahující datum
    2. Datum vrácené z jiné funkce nebo vzorce

Jak používat funkci WEEKNUM v aplikaci Excel?

WEEKNUM je integrovaná funkce, kterou lze použít jako funkci listu v aplikaci Excel. Abychom pochopili použití této funkce, zvažte několik příkladů:

Příklad 1

Předpokládejme, že máme následující data. Podívejme se, jak můžeme získat číslo týdne z datové sady.

Funkce WEEKNUM

Vzorec, který se má použít, bude:

Funkce WEEKNUM - Příklad 1

Zde jsme vzali argument return_type jako 15, což znamená, že bude trvat pátek jako den 1 v týdnu.

Získáváme výsledky níže:

Funkce WEEKNUM - Příklad 1a

Příklad 2

Pomocí funkce WEEKNUM můžeme změnit číslo týdne na datum. Předpokládejme, že máme uvedeny níže uvedené údaje:

Funkce WEEKNUM - Příklad 2

Pro start_date bude použit vzorec:

Funkce WEEKNUM - Příklad 2a

Vypočítá datum posledního pondělí v předchozím roce. C5 * 7 přidává počet týdnů vynásobený 7 (počet dní v týdnu), aby získal pondělí (počáteční datum) daného týdne.

Výsledek získáme níže:

Funkce WEEKNUM - Příklad 2b

Pro datum ukončení použijeme následující vzorec:

Funkce WEEKNUM - Příklad 2c

Výsledek získáme níže:

Funkce WEEKNUM - Příklad 2d

Vzorec je založen na systému dat týdne ISO, kde týden začíná v pondělí a týden obsahující 1. čtvrtek roku je považován za týden 1.

Běžné chyby ve funkci WEEKNUM

  1. #HODNOTA! error - Vyskytuje se, když je dané sériové číslo nečíselné nebo jej nelze rozpoznat jako platné datum.
  2. # ČÍSLO! error - Vyskytuje se, když:
    1. Zadaný argument return_type není hodnotou povolenou funkcí.
    2. Zadaný argument serial_number je číselný, ale je mimo rozsah aktuální datové základny.

Kliknutím sem stáhnete ukázkový soubor aplikace Excel

Dodatečné zdroje

Děkujeme za přečtení finančního průvodce funkcí Excel WEEKNUM. Když si uděláte čas na osvojení a zvládnutí těchto funkcí, výrazně urychlíte své finanční modelování. Další informace najdete v těchto dalších finančních zdrojích:

  • Funkce aplikace Excel pro finance Excel pro finance Tento průvodce Excel pro finance vás naučí 10 nejlepších vzorců a funkcí, které musíte znát, abyste byli skvělým finančním analytikem v aplikaci Excel. Tato příručka obsahuje příklady, snímky obrazovky a podrobné pokyny. Nakonec si stáhněte bezplatnou šablonu aplikace Excel, která obsahuje všechny finanční funkce obsažené v tomto kurzu
  • Kurz vzorců pro Excel
  • Pokročilé vzorce aplikace Excel, které musíte znát Pokročilé vzorce aplikace Excel, které musíte znát Tyto pokročilé vzorce aplikace Excel jsou důležité pro znalost a posune vaše dovednosti v oblasti finanční analýzy na další úroveň. Pokročilé funkce aplikace Excel, které musíte znát. Naučte se 10 nejlepších vzorců aplikace Excel, které každý finanční analytik světové úrovně pravidelně používá. Tyto dovednosti zlepší vaši tabulkovou práci v jakékoli kariéře
  • Zkratky aplikace Excel pro PC a Mac Zkratky aplikace Excel PC Zkratky aplikace Excel pro Mac - Seznam nejdůležitějších a nejběžnějších zkratek pro MS Excel pro uživatele PC a Mac, finance, účetní profese. Klávesové zkratky zrychlují vaše dovednosti v oblasti modelování a šetří čas. Naučte se úpravy, formátování, navigaci, pás karet, vkládání speciálních, manipulaci s daty, úpravy vzorců a buněk a další zkratky

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found