Vyvolávaný dluhopis - definice, jak to funguje a jak oceňovat

Vyvolatelný dluhopis (splatný dluhopis) je typ dluhopisu, který poskytuje emitentovi dluhopisu právo, nikoli však povinnost, splácet dluhopis před datem splatnosti. Vyvolatelný dluhopis je dluhopis s vloženou kupní opcí Call opce Call opce, běžně označovaná jako „call“, je forma smlouvy o derivátech, která dává kupujícímu opce call právo, ale nikoli povinnost, koupit akcie nebo jiný finanční nástroj za konkrétní cenu - realizační cenu opce - ve stanoveném časovém rámci. .

Tyto dluhopisy obecně přicházejí s určitými omezeními kupní opce. Například dluhopisy nemusí být možné splatit ve stanoveném počátečním období jejich životnosti. Některé dluhopisy navíc umožňují splacení dluhopisů pouze v případě mimořádných událostí.

Vyvolatelný dluhopis

Vyvolatelné dluhopisy mohou být pro emitenty dluhopisů výhodné, pokud úrokové sazby Úroková sazba Úroková sazba se vztahuje k částce účtované věřitelem dlužníkovi za jakoukoli formu zadaného dluhu, obecně vyjádřenou jako procento jistiny. se očekává pokles. V takovém případě mohou emitenti splatit své dluhopisy a vydat nové dluhopisy s nižšími kupónovými sazbami Kuponová sazba Kuponová sazba je částka ročního úrokového výnosu vypláceného držiteli dluhopisu na základě nominální hodnoty dluhopisu. .

Na druhou stranu splatné dluhopisy znamenají pro investory vyšší riziko. Pokud budou dluhopisy splaceny, investoři přijdou o některé budoucí splátky úroků (toto je také známé jako riziko refinancování). Vzhledem k rizikovější povaze dluhopisů mají tendenci přicházet s prémií, která investorům kompenzuje další riziko.

Obecně platí, že většinu splatných dluhopisů tvoří komunální nebo podnikové dluhopisy Emitenti dluhopisů Existují různé typy emitentů dluhopisů. Tito emitenti dluhopisů vytvářejí dluhopisy, aby si vypůjčili prostředky od držitelů dluhopisů, které mají být splaceny při splatnosti. .

Jak fungují volané dluhopisy?

Abychom porozuměli mechanismu volatelných dluhopisů, zvažte následující příklad.

Společnost ABC Corp. vydává dluhopisy s nominální hodnotou 100 USD a kupónovou sazbou 6,5%, zatímco aktuální úroková sazba je 4%. Dluhopisy budou splatné za 10 let.

Společnost však vydává dluhopisy s vloženou kupní opcí k odkupu dluhopisů od investorů po prvních pěti letech.

Pokud úrokové sazby poklesly po pěti letech, může společnost ABC Corp. dluhopisy odvolat a refinancovat svůj dluh novými dluhopisy s nižší kupónovou sazbou. V takovém případě investoři obdrží nominální hodnotu dluhopisu, ale přijdou o budoucí výplaty kupónů.

Pokud se však úroková sazba zvýší nebo zůstane stejná, neexistuje žádná pobídka pro společnost k splacení dluhopisů a vložená kupní opce bez uplatnění vyprší.

Jak fungují splatné dluhopisy

Jak zjistit hodnotu splatného dluhopisu?

Oceňování splatných dluhopisů se liší od oceňování běžných dluhopisů kvůli vložené kupní opci. Kupní opce negativně ovlivňuje cenu dluhopisu, protože investoři přijdou o budoucí výplaty kupónů, pokud je kupní opce uplatněna emitentem.

Hodnotu splatné vazby lze zjistit pomocí následujícího vzorce:

Callable Bond - Formula

Kde:

  • Cena (Plain - Vanilla Bond) - cena obyčejného vanilkového dluhopisu, který sdílí podobné rysy s (splatným) dluhopisem.
  • Cena (Call Option) - cena call opce k vykoupení dluhopisu před splatností.

Více zdrojů

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se neustále vzdělávat a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující zdroje:

  • Investice: Průvodce pro začátečníky Investice: Průvodce pro začátečníky Průvodce Finance's Investing for Beginners vás naučí základy investování a jak začít. Zjistěte více o různých strategiích a technikách obchodování a o různých finančních trzích, do kterých můžete investovat.
  • Cena dluhopisu Cena dluhopisu Cena dluhopisů je věda výpočtu emisní ceny dluhopisu na základě kupónu, nominální hodnoty, výnosu a doby do splatnosti. Ceny dluhopisů umožňují investorům
  • Vlastní kapitál vs. fixní příjem Vlastní kapitál vs fixní příjem Vlastní kapitál vs fixní příjem. Akciové produkty a produkty s pevným výnosem jsou finanční nástroje, které mají velmi důležité rozdíly, které by každý finanční analytik měl znát. Akciové investice se obvykle skládají z akcií nebo akciových fondů, zatímco cenné papíry s pevným výnosem se obecně skládají z podnikových nebo státních dluhopisů.
  • Možnosti: Hovory a výplaty Možnosti: Hovory a výplaty Možnost je forma derivátové smlouvy, která dává držiteli právo, nikoli však povinnost, koupit nebo prodat aktivum do určitého data (datum vypršení platnosti) za stanovenou cenu (stávka cena). Existují dva typy možností: hovory a volání. Americké opce lze uplatnit kdykoli

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found