Výpočet celoživotní hodnoty - přehled, jak vypočítat LTV

Výpočet celoživotní hodnoty je proces, kterým podnik měří hodnotu zákazníka pro podnik po celou dobu jeho životnosti. Celoživotní hodnota zákazníka nebo LTV je jednou z metrik používaných k měření růstu společnosti.

Výpočet celoživotní hodnoty

Porovnáním LTV společnosti s náklady na získání zákazníka může vypočítat hodnotu zákazníka pro podnik za časové období, které s nimi bylo spojeno. LTV pomáhá společnosti získat a udržet si vysoce cenné zákazníky.

Co je to doživotní hodnota zákazníka (LTV)?

Celoživotní hodnota zákazníka (LTV), známá také jako celoživotní hodnota, je celkový výnos Tržby z prodeje Tržby z prodeje jsou příjmy, které společnost obdrží z prodeje zboží nebo poskytování služeb. V účetnictví mohou být výrazy „prodej“ a „výnos“ zaměňovány a často se používají zaměnitelně, což znamená totéž. Výnosy nemusí nutně znamenat přijatou hotovost. společnost očekává, že vydělá po celou dobu svého vztahu s jediným zákazníkem. Výpočet hodnoty doživotní hodnoty zákazníka zohledňuje náklady na pořízení zákazníka, provozní náklady. Výdaje Výdaje jsou druhem výdajů, které procházejí výkazem zisku a ztráty a odečtou se z výnosů, aby se dosáhlo čistého zisku. Vzhledem k principu akruálního účetnictví jsou náklady účtovány v okamžiku jejich vzniku, nikoli nutně v okamžiku jejich úhrady. a náklady na výrobu zboží nebo služeb, které společnost vyrábí. Mnoho společností má tendenci metriku LTV přehlédnout, ale celoživotní hodnota zákazníků je pro růst společnosti zásadní.

Výpočet hodnoty životnosti je uveden jako:

Celoživotní hodnota - vzorec

LTV - vzorec

Jak vypočítat LTV společnosti?

  • Průměrná hodnota nákupu - Vypočítává se vydělením celkových výnosů společnosti za určité období celkovými nákupy provedenými jejími zákazníky během stejného časového rámce.
  • Průměrná četnost nákupů - Vypočítává se z celkového počtu nákupů uskutečněných během určitého období jednotlivými zákazníky, kteří tyto nákupy během této doby provedli.
  • Hodnota pro zákazníka - Vypočítává se vynásobením průměrné hodnoty nákupu a počtu provedených nákupů.
  • Průměrná životnost zákazníka - Je to průměrný počet let, po který zákazník nadále nakupuje zboží a služby společnosti.
  • Výpočet celoživotní hodnoty - LTV se vypočítá vynásobením hodnoty zákazníka vůči podniku jeho průměrnou délkou života. Pomáhá společnosti zjistit, jaké příjmy mohou od zákazníka očekávat po celou dobu jejich vztahu se společností.

Numerický příklad

Průměrný prodej v obchodě s oblečením je 80 $ a v průměru zákazník nakupuje čtyřikrát každé dva roky. Celoživotní hodnota se počítá jako LTV = $ 80 x 4 x 2 = $640.

Kromě toho je zisková marže v obchodě s oděvy 20%, proto je CLV následující: CLV = 80 $ x 4 x 2 x 20% = $128.

Hodnota celoživotní hodnoty může podniku pomoci odhadnout budoucí peněžní toky a počet zákazníků, které potřebují k dosažení ziskovosti.

Jaké faktory přispívají k celoživotní hodnotě?

Celoživotní hodnota firmy závisí na tom, jak populární je značka mezi zákazníky. Pokud například zákazníkovi chybí loajalita ke značce a při nákupu produktu konkurenční společnosti nehrozí žádné náklady na změnu dodavatele, může to mít negativní dopad na celoživotní hodnotu společnosti. Faktory, které ovlivňují LTV společnosti, jsou následující:

1. Míra churn

Míra víření popisuje, jak často zákazníci přestanou nakupovat v podniku, jehož byli kdysi věrnými zákazníky. Míra se může lišit od podniku k podniku a závisí na konkurenční výhodě společnosti a jejich schopnosti udržet zákazníky v zájmu o jejich produkty. Malé podniky a začínající podniky obvykle čelí vysoké míře churn.

2. Věrnost značce

Měří, jak loajální jsou zákazníci ke značce a kdo neustále kupuje jejich zboží a služby. Budování věrnosti značce může pomoci udržet si zákazníky a snížit míru churn. Společnost s mnoha věrnými zákazníky vygeneruje vysokou celoživotní hodnotu.

Jak zvýšit LTV?

Existuje mnoho taktik, které mohou podniky implementovat, aby zvýšily efektivitu a zvýšily míru udržení zákazníků, a tím zvýšily jejich LTV:

1. Dobrá komunikace

Otevřená komunikace Komunikace Být schopen efektivně komunikovat je jednou z nejdůležitějších životních dovedností, které se musíte naučit. Komunikace je definována jako přenos informací k lepšímu porozumění. To lze provést hlasově (prostřednictvím slovních výměn), prostřednictvím písemných médií (knihy, webové stránky a časopisy), vizuálně (pomocí grafů, grafů a map) nebo neverbálně mezi obchodem a zákazníkem může pomoci zákazníkovi v souvislosti s značka lepší. Je důležité, aby společnosti naslouchaly zpětné vazbě od svých zákazníků, protože jim to může pomoci zlepšovat se a růst. Efektivní komunikace také snižuje míru churn.

2. Znovu zapojte zákazníky

Účinným způsobem, jak zvýšit LTV, je komunikovat se zákazníky, kteří si od společnosti dříve zakoupili zboží a služby. Je zvláště užitečný pro společnosti s dlouhou dobou použitelnosti a může pomoci zlepšit povědomí o značce.

3. Zvyšte věrnost značce

Celoživotní hodnota společnosti může pomoci s budoucími projekcemi růstu a zvýšit ziskovost. LTV lze zvýšit implementací strategií ke zvýšení loajality značky.

Související čtení

Finance je oficiálním poskytovatelem certifikace FMVA (Financial Modeling and Valuation Analyst) FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari, jejichž cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další zdroje uvedené níže:

  • Náklady na vyrobené zboží (COGM) Náklady na vyrobené zboží (COGM) Náklady na vyrobené zboží, známé také jako COGM, jsou termín používaný v manažerském účetnictví, který odkazuje na plán nebo výkaz, který ukazuje celkové výrobní náklady společnosti během konkrétní časové období.
  • Analýza ziskovosti zákazníka Analýza ziskovosti zákazníka Analýza ziskovosti zákazníka je nástroj z manažerského účetnictví, který přesouvá zaměření od ziskovosti produktové řady k ziskovosti jednotlivých zákazníků. Analýza ziskovosti zákazníka je metoda pohledu na různé aktivity a výdaje vynaložené na obsluhu konkrétního zákazníka. Vzorec, příklady, průvodce
  • Typy zákazníků Typy zákazníků Zákazníci hrají významnou roli v jakémkoli podnikání. Lepším porozuměním různým typům zákazníků mohou být podniky lépe vybaveny pro rozvoj
  • Walmart Marketing Mix Walmart Marketing Mix Walmart je velmoc podnikání a jednou z jeho klíčových silných stránek je jeho marketingový mix. Přežít na maloobchodním trhu vyžaduje víc než jen štěstí

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found