Přidružené společnosti - přehled, jak to funguje, výhody a příklad

Přidružené společnosti jsou společnosti, které jsou ve spojení prostřednictvím vlastnictví, buď s tím, že jeden vlastní druhého jako menšinový akcionář, nebo s více společnostmi ve vlastnictví třetí strany.

Přidružené společnosti

Přidružená společnost se liší od dceřiné společnosti velikostí vlastnictví. Dceřinou společností je společnost, ve které nejméně 50% společnosti vlastní jiná. Klíčovou charakteristikou přidružené společnosti je, že méně než 50% společnosti vlastní jednotlivý akcionář. Jakákoli mateřská společnost přidružené společnosti je považována za menšinového akcionáře.

souhrn

  • Přidružená společnost je vztah mezi společnostmi, přičemž jedna vlastní druhou jako menšinový akcionář nebo více společností vlastněných třetí stranou.
  • Pojmy, přidružená společnost a dceřiná společnost se používají zaměnitelně, ale nejsou synonyma. Tyto dva se liší na základě procenta příslušného vlastnictví.
  • Ve struktuře přidružené společnosti nemá rodič dostatečnou kontrolu vlastnictví, aby mohl podnikat obchodní rozhodnutí pro přidruženou společnost nebo jmenovat jednotlivce do představenstva.

Jak to funguje

Společnost se může stát přidruženou společností jiné, pokud ji odkoupí nebo převezme společnost, která nyní drží menšinový podíl. Menšinový podíl Menšinový podíl označuje podíl ve společnosti, který představuje méně než 50% z celkového počtu akcií hlasovacích práv. Menšinoví investoři v zásadě nevykonávají kontrolu nad společností prostřednictvím hlasování, což jim ponechává malý vliv na celkový rozhodovací proces. . Společnost může také vyčlenit část svého podnikání na novou pobočku.

Přidružení mezi dvěma společnostmi může zahrnovat:

  • Vlastnictví
  • Podobné zájmy v rodině přidružených společností
  • Sdílení zařízení, vybavení a zaměstnanců

Mateřská společnost nemá ani pravomoc kontrolovat řízení a obchodní rozhodnutí svých přidružených společností, ani nemůže kontrolovat výběr představenstva Představenstvo Představenstvo Představenstvo je v podstatě skupina lidí, kteří jsou voleni k zastupování akcionářů. Každá veřejná obchodní společnost je ze zákona povinna instalovat představenstvo; neziskové organizace a mnoho soukromých společností - i když se to nevyžaduje - také zřizují správní radu. . Mohou však svůj vliv uplatnit podle svých nejlepších schopností.

Výhody struktury přidružených společností

Existuje několik výhod pro společnost přidruženou k jiné:

1. Vstupte na nový trh

Spojení se společností, která má zkušenosti s konkrétním trhem, je rychlý způsob, jak získat přístup na tento trh. Vydáním se přidružené trasy lze obejít křivku učení a značné výdaje spojené s proniknutím na nový trh (jako je výzkum a vývoj Výzkum a vývoj (R&D) Výzkum a vývoj (R&D) je proces, kterým společnost získává nové znalosti a využívá vylepšovat stávající produkty a zavádět do svých operací nové. Výzkum a vývoj je systematické šetření s cílem zavést inovace do aktuální nabídky produktů společnosti a marketingové náklady).

2. Zadejte novou geografickou oblast

Kromě nového trhu si mateřská a přidružené společnosti mohou navzájem poskytnout přístup do nových zeměpisných oblastí, do kterých by jinak nemohly vstoupit samy. V jiné zemi, kde rodič nemá žádné povědomí o značce, může být katastrofální, pokud se pokusí vstoupit na tento trh se svou stávající značkou a produkty. Tím, že se stanou mateřskou společností společnosti, která již na tomto trhu podniká, mohou na tento trh expandovat a minimalizovat riziko selhání.

3. Značky jsou vedeny odděleně

Ikonické značky mohou mít dvě nebo více společností. Často je v nejlepším zájmu obou společností, aby byla jejich identita značky oddělena.

Změna značky jedné společnosti může mít za následek pokles tržeb v důsledku změny značky. Spotřebitelé by si po změně nezachovali věrnost značce.

4. Investiční příležitost

Společnost může žádat, aby se do ní zapojila další, protože se jedná o atraktivní investici. Potenciální výnosy, které může mateřská společnost získat investováním do přidružené společnosti, mohou být vyšší než výnosy jiných investic, do kterých mohou přidělit svůj kapitál.

5. Synergie

Vzhledem k tomu, že přidružené společnosti jsou dobrou investicí, je možné, že i mezi přidruženými společnostmi mohou existovat synergie. Pokud mají dvě společnosti synergie, je možné, že 1 + 1 = 3.

To znamená, že každá z přidružených společností může mít společně větší hodnotu než součet jejich částí. Pokud mají doplňkové podniky a zdroje, mohou si navzájem těžit.

6. Ovládejte dodavatelský řetězec

Pokud je společnost B důležitá pro dodavatelský řetězec společnosti A Dodavatelský řetězec Dodavatelský řetězec je celý systém výroby a dodávky produktu nebo služby, od samého počátečního stádia získávání surovin až po finální, může společnost A považovat za výhodné koupit podíl ve společnosti B, aby získala větší kontrolu nad svým dodavatelským řetězcem. Transakce posune společnost A více k vertikální integraci.

Získáním vlivu a získáním podílu ve společnosti B se může společnost A více izolovat od růstu nákladů na dodávky. To může společnosti A poskytnout konkurenční výhodu, která má větší hodnotu než prostředky použité na nákup menšinového podílu ve společnosti B.

7. Ušetřete na daních

Přidružená struktura umožňuje zúčastněným společnostem získat daňové výhody v podobě zbavení daňových povinností a odpočtů.

Přidružené společnosti vs. dceřiné společnosti

Rozdíly mezi přidruženými společnostmi a dceřinými společnostmi vyplývají z různých procentních podílů vlastnictví a práv spojených s menšinovým nebo většinovým vlastnictvím.

Přidružené společnosti

  • Méně než 50% je vlastní mateřská společnost.
  • Rodič může ovlivňovat, ale nemá kontrolu nad obchodními rozhodnutími a představenstvem.
  • Vedoucí týmy jsou odděleny.

Dceřiné společnosti

  • Jsou více než 50% vlastněny mateřskou společností.
  • Rodič má většinové vlastnictví a může kontrolovat obchodní rozhodnutí a představenstvo.
  • Vedení společnosti a akcionáři mají hlasovací práva.
  • Finanční dceřiné společnosti se objevují na finančních výkazech mateřské společnosti.

Příklad konsolidovaných přidružených společností vs. dceřiných společností

Abychom ukázali příklad dceřiné a přidružené společnosti, podíváme se na MGM Resorts International, kasino a letovisko známé pro své nemovitosti v Las Vegas. MGM Resorts provozuje několik kasin po celých Spojených státech i v zámoří. Má dceřinou společnost MGM China Holdings Limited, jejíž vlastní 56%. Více než 50% vlastnictví společnosti kvalifikuje MGM China jako dceřinou společnost a společnost MGM Resorts International má větší kontrolu.

Přidruženou společností MGM Resorts International je Las Vegas Arena Company. Společnost spravuje arénu T-Mobile v Las Vegas, která je jednou z nejlépe vydělávajících arén na světě a pořádá řadu sportovních a hudebních akcí.

Podle prezentací o výdělcích vlastní MGM Resorts 42,5% společnosti Las Vegas Arena Company. Akciový podíl byl získán ve společném podniku se společnostmi AEG a Athena Arena, LLC. Společnost MGM Resorts International nemůže vykonávat kontrolu nad společností Las Vegas Arena tak, jak by to dokázala společnost MGM China.

Přidružené společnosti - příklad

Další zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků , modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně. Chcete-li se dále vzdělávat a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné další finanční zdroje uvedené níže:

  • Přidružená společnost Přidružená společnost Přidružená společnost, známá také jako přidružená společnost, je společnost, ve které významnou část akcií vlastní mateřská společnost.
  • Conglomerate Conglomerate Conglomerate je jedna velmi velká společnost nebo společnost složená z několika sloučených společností, která je tvořena buď převzetím, nebo fúzí. Ve většině případů konglomerát dodává různé zboží a služby, které nemusí nutně souviset.
  • Nadnárodní korporace Nadnárodní korporace Nadnárodní korporace je společnost, která působí ve své domovské zemi i v dalších zemích po celém světě. Udržuje centrální kancelář
  • Nekontrolní podíl Nekontrolní podíl Nekontrolní podíl (NCI) je vlastnický podíl menší než 50% ve společnosti, kde držená pozice dává investorovi malý vliv nebo

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found