Funkce CONCATENATE - vzorec, příklady, jak ji používat

Funkce CONCATENATE je zařazena do seznamu funkcí textových funkcí aplikace Excel, které jsou nejdůležitějšími funkcemi aplikace Excel pro finanční analytiky. Tento podváděcí list pokrývá stovky funkcí, které je důležité znát jako analytik aplikace Excel. Funkce pomáhá spojit dva nebo více řetězců do jednoho řetězce.

Jako finanční analytik Popis pracovní pozice finančního analytika Níže uvedený popis pracovní pozice finančního analytika poskytuje typický příklad všech dovedností, vzdělání a zkušeností potřebných k získání pozice analytika v bance, instituci nebo korporaci. Provádíme finanční prognózy, vykazování a sledování provozních metrik, analyzujeme finanční údaje, vytváříme finanční modely, s daty se při finanční analýze často zabýváme. Data nejsou vždy strukturována pro analýzu a často musíme kombinovat data z jedné nebo více buněk do jedné buňky nebo rozdělit data z jedné buňky do různých buněk. K tomu nám pomáhá funkce CONCATENATE.

Například pokud dostanu seznam projektů v tomto formátu:

Funkce CONCATENATE

Funkce CONCATENATE pomáhá strukturovat data v následujícím formátu:

Funkce CONCATENATE - příklad

Vzorec

= CONCATENATE (text1, [text2],…)

Funkce CONCATENATE používá následující argumenty:

  1. Text1 (povinný argument) - Toto je první položka, ke které se chcete připojit. Položka může být textová hodnota, odkaz na buňku nebo číslo.
  2. Text2 (povinný argument) - Další textové položky, ke kterým se chceme připojit. Můžeme spojit až 255 položek, které mají až 8192 znaků.

Jak používat funkci CONCATENATE v aplikaci Excel?

Abychom pochopili použití této funkce, zvažte několik příkladů:

Příklad 1

Předpokládejme, že chcete, aby vaše data byla pro uživatele snadno srozumitelná. Tato funkce k tomu pomáhá.

Pomocí níže uvedených údajů o měsíčním prodeji:

Funkce CONCATENATE - Příklad 1

Můžeme použít vzorec:

Funkce CONCATENATE - Příklad 1a

Chcete-li získat následující výsledek:

Funkce CONCATENATE - Příklad 1b

Tento výsledek je nepřijatelný, protože je obtížně čitelný. K tomu musíme přidat mezery. Přidali bychom mezeru („“) mezi kombinované hodnoty, aby se ve výsledku zobrazilo „Výnos pro severní zónu je 10 mil.“ Vzorec, který se má použít, je:

Funkce CONCATENATE - Příklad 1c

Dostaneme následující výsledek:

Funkce CONCATENATE - Příklad 1d

Příklad 2

Při analýze a prezentaci dat můžeme často potřebovat spojit hodnoty způsobem, který zahrnuje čárky, mezery, různá interpunkční znaménka nebo jiné znaky, jako je pomlčka nebo lomítko. K tomu vše, co musíme udělat, je zahrnout znak, který chceme, do našeho zřetězovacího vzorce, ale musíme tento znak uzavřít do uvozovek. Níže je uvedeno několik příkladů:

Funkce CONCATENATE - Příklad 2

Příklad 3

Někdy je třeba, aby byla naše data oddělena zalomením řádku namísto mezer nebo znakem, jak je uvedeno v předchozích příkladech. Nejběžnějším příkladem je sloučení poštovních adres importovaných ze souboru .csv nebo souboru PDF.

Přitom nemůžeme jednoduše napsat zalomení řádku ve vzorci jako běžný znak, a proto je potřeba speciální funkce CHAR, která dodá odpovídající kód ASCII do zřetězovacího vzorce.

Proto ve Windows používáme CHAR (10), kde 10 je ASCII kód ​​pro řádkový posuv. V systému Mac používáme CHAR (13), kde 13 je ASCII kód ​​pro návrat vozíku.

Na obrazovce níže umístíme informace o adrese do sloupců A až D a spojíme je do sloupce E pomocí operátoru zřetězení „&“. Sloučené hodnoty jsou odděleny čárkou („,“), mezerou („“) a zalomením řádku CHAR (10):

Funkce CONCATENATE - Příklad 3

Použitý vzorec byl:

Funkce CONCATENATE - Příklad 3a

Chcete-li získat výsledek, jak je uvedeno výše, je třeba povolit možnost „Zalomení textu“, aby se výsledky zobrazovaly správně. Chcete-li to provést, použijte Ctrl + 1 k otevření dialogového okna Formát buněk. Přepněte na kartu Zarovnání a zaškrtněte textové pole Zalomení nebo přejděte na kartu Domů a v části Zarovnání klikněte na Zalomení textu.

Příklad 4

Když kombinujeme hodnoty z více buněk, musíme vynaložit určité úsilí, protože tato funkce nepřijímá pole a vyžaduje v každém argumentu odkaz na jednu buňku.

Musíme tedy použít vzorec = KONCATENÁT (B1, B2, B3, B4) nebo = B1 & B2 & B3 & B4.

Podívejme se, jak to udělat rychle pomocí funkce TRANSPOSE. Předpokládejme, že existuje 78 buněk, které je třeba zřetězit. V takovém scénáři musíme:

  • Vyberte buňku, do které chceme vygenerovat zřetězený rozsah. D1 v našem příkladu.
  • Poté do této buňky zadejte vzorec TRANSPOSE = TRANSPOSE (A1: A78).
  • Nyní na řádku vzorců stiskněte klávesu F9 a nahraďte vzorec vypočítanými hodnotami.
  • Odstraňte složené závorky, jak je znázorněno níže:

Funkce CONCATENATE - příklad 4

  • Nyní zadejte = CONCATENATE před odkazy na buňky v řádku vzorců, vložte otevřenou závorku a závěrečnou závorku a stiskněte klávesu Enter.

Funkce CONCATENATE - Příklad 4a

Výsledek by byl:

Funkce CONCATENATE - Příklad 4b

Několik poznámek k funkci CONCATENATE

  1. Funkce CONCATENATE dá výsledek jako textový řetězec.
  2. Když jsou čísla spojena, funkce převede čísla na text.
  3. Funkce nerozpoznává pole. Proto musíme poskytnout každý odkaz na buňku zvlášť.
  4. #HODNOTA! error - Vyskytuje se, když je alespoň jeden z argumentů funkce CONCATENATE neplatný.
  5. Čísla nemusí být uvedena v uvozovkách.
  6. #NÁZEV? error - Nastane, když v argumentu Text chybí uvozovky.
  7. Operátor výpočtu ampersand (&) nám umožňuje spojit textové položky bez použití funkce. Například = A1 a B1 vrátí stejnou hodnotu jako = CONCATENATE (A1, B1). V mnoha případech je použití operátoru ampersand rychlejší a jednodušší než použití CONCATENATE k vytvoření řetězců.

Kliknutím sem stáhnete ukázkový soubor aplikace Excel

Dodatečné zdroje

Děkujeme, že jste si přečetli finančního průvodce důležitými funkcemi aplikace Excel! Tím, že si uděláte čas na osvojení a zvládnutí těchto funkcí, výrazně urychlíte svou finanční analýzu. Další informace najdete v těchto dalších finančních zdrojích:

  • Funkce aplikace Excel pro finance Excel pro finance Tento průvodce Excel pro finance vás naučí 10 nejlepších vzorců a funkcí, které musíte znát, abyste byli skvělým finančním analytikem v aplikaci Excel. Tato příručka obsahuje příklady, snímky obrazovky a podrobné pokyny. Nakonec si stáhněte bezplatnou šablonu aplikace Excel, která obsahuje všechny finanční funkce obsažené v tomto kurzu
  • Kurz vzorců pro Excel
  • Pokročilé vzorce aplikace Excel, které musíte znát Pokročilé vzorce aplikace Excel, které musíte znát Tyto pokročilé vzorce aplikace Excel jsou důležité pro znalost a posune vaše dovednosti v oblasti finanční analýzy na další úroveň. Pokročilé funkce aplikace Excel, které musíte znát. Naučte se 10 nejlepších vzorců aplikace Excel, které každý finanční analytik světové úrovně pravidelně používá. Tyto dovednosti zlepší vaši tabulkovou práci v jakékoli kariéře
  • Zkratky aplikace Excel pro PC a Mac Zkratky aplikace Excel PC Zkratky aplikace Excel pro Mac - Seznam nejdůležitějších a nejběžnějších zkratek pro MS Excel pro uživatele PC a Mac, finance, účetní profese. Klávesové zkratky zrychlují vaše dovednosti v oblasti modelování a šetří čas. Naučte se úpravy, formátování, navigaci, pás karet, vkládání speciálních, manipulaci s daty, úpravy vzorců a buněk a další zkratky

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found