Nedostatky HDP - Poznejte omezení používání HDP

Hrubý domácí produkt (HDP) označuje celkovou ekonomickou produkci dosaženou zemí za určité časové období. Zatímco hrubý domácí produkt (HDP) hrubého domácího produktu (HDP) je standardní mírou ekonomického zdraví země a ukazatelem její životní úrovně. HDP lze také použít k porovnání úrovní produktivity mezi různými zeměmi. je obecně dobrým ukazatelem ekonomické produktivity země, finančního blahobytu a životní úrovně, přináší nedostatky.

Hrubý domácí produkt

Jaká jsou omezení použití HDP?

Některá omezení HDP jako ekonomického ukazatele jsou níže:

Podzemní ekonomika

Podzemní ekonomika (nebo černý trh) označuje hotovostní a barterové transakce, které nejsou formálně zaznamenány a často se používají k podpoře obchodu s nelegálním zbožím a službami (tj. Drogami, zbraněmi, prostitucí atd.). Rozsah podzemních ekonomik se mezi národy velmi liší a v některých případech tvoří podstatné procento ekonomického výkonu země.

Podzemní trh je téměř nemožné udržovat spolehlivé účty a kvůli své nelegální povaze je zřídka začleněn do údajů o HDP zveřejněných národem. Ekonomický výkon některých národů tak může být podhodnocen HDP.

Zneužívání životního prostředí

Výrobci často mohou zvýšit svou produkci tím, že budou méně zohledňovat životní prostředí. V rozvinutých zemích je výroba přísně regulována a společnosti, které porušují zákony na ochranu životního prostředí, mohou čelit vysokým pokutám a pokutám.

Mnoho rozvojových ekonomik Velká hospodářská krize Velká hospodářská krize však byla celosvětová hospodářská krize, která probíhala od konce 20. do 30. let. Po celá desetiletí probíhaly debaty o tom, co způsobilo ekonomickou katastrofu, a ekonomové zůstávají rozděleni do několika různých myšlenkových směrů. spoléhají na vysokou produkci na podporu růstu svých vlastních ekonomik a méně se zajímají o otázky životního prostředí. Panuje však shoda, že takové škody na životním prostředí by se měly započítávat do HDP dané země, protože to nevede k dosažení udržitelné výrobní situace.

Zvýšení kvality produktu

S technologickým pokrokem jsou výrobci schopni nabídnout stále lepší produkty za stejnou částku. Například výrobci smartphonů mohou vyrábět telefony s lepšími fotoaparáty, pokročilejšími procesory a kvalitnějšími displeji. Spotřebitelé tak pociťují vyšší užitečnost Teorie užitku V oblasti ekonomiky je užitek (u) měřítkem toho, jak velkou výhodu mají spotřebitelé z určitého zboží nebo služeb. Z finančního hlediska se jedná o to, kolik výhod získávají investoři z výkonnosti portfolia. než dříve, aniž by čelil proporcionálně zvýšeným cenám. Takový pokrok se do HDP nezapočítává, protože je obtížné kvantifikovat relativní zisky z užitku.

Netržní produkce

Netržní produkce se týká zboží a služeb, které jsou vyráběny pro soukromou spotřebu a pro které neexistují žádné oficiální záznamy o výrobě. Zvažte například lidi, kteří si pěstují vlastní jídlo nebo vyrábějí vlastní elektřinu.

Podobně jako v případě černého trhu je téměř nemožné vést spolehlivé účty o velikosti tohoto sektoru. Velikost odvětví se také mezi zeměmi velmi liší. Například HDP zemí s mnoha farmami, které se živí minimálně, bude podhodnoceno, zatímco v ekonomikách s méně soběstačným zemědělstvím by HDP nebyl tak ovlivněn.

Omezení hrubého domácího produktu

Alternativy k hrubému domácímu produktu

Hrubý národní důchod (HND)

HND je podobné opatření jako HDP, kromě toho, že se zaměřuje na čistý národní důchod. Čistý národní důchod je celkový čistý příjem Čistý příjem Čistý příjem je klíčovou řádkovou položkou nejen ve výkazu zisku a ztráty, ale ve všech třech hlavních finančních výkazech. Čistý zisk je sice dosažen prostřednictvím výkazu zisku a ztráty, ale také v rozvaze a výkazu peněžních toků. že země za určité časové období vydělala z jiných zemí. Údaj se označuje jako Čistý faktorový příjem ze zahraničí (NFIA).

Například pokud je Země A domovem velkého nadnárodního ústředí (tj. Vykazuje výdělky v této zemi) a tato společnost dohlíží na operace, které v zemi B generují zisky 100 milionů USD, pak by NFIA Země A byla 100 milionů USD. To by zase způsobilo růst HND o 100 milionů $. Rovnice pro výpočet HND je:

Kde:

HDP - Hrubý domácí produkt

FIAin - Faktorový příjem ze zahraničí „In“ (tj. Pohledávky ze zahraničního podnikání)

FIAout - Faktorový příjem ze zahraničí „out“ (tj. Závazky vůči zahraničním podnikům)

(FIAin - FIA out) - Čistý faktorový příjem ze zahraničí (NFIA)

Zelený hrubý domácí produkt (GGDP)

GGDP v zásadě penalizuje zemi za používání výrobních postupů, které poškozují životní prostředí. Takové praktiky jsou považovány za neudržitelné, a proto se mnozí domnívají, že by měly být započítávány do HDP dané země.

Kde:

HDP - Hrubý domácí produkt

G - Negativní dopad na životní prostředí ($)

Další zdroje

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Další informace o souvisejících tématech najdete v následujících finančních zdrojích:

  • Ekonomické ukazatele Ekonomické ukazatele Ekonomický ukazatel je metrika používaná k hodnocení, měření a hodnocení celkového zdravotního stavu makroekonomie. Ekonomické ukazatele
  • Hrubý národní produkt Hrubý národní produkt Hrubý národní produkt (HNP) je měřítkem hodnoty veškerého zboží a služeb produkovaných obyvateli a podniky země. Odhaduje hodnotu konečných produktů a služeb vyráběných obyvateli země bez ohledu na místo výroby.
  • Inflace Inflace Inflace je ekonomický koncept, který odkazuje na zvýšení cenové hladiny zboží během stanoveného časového období. Nárůst cenové hladiny znamená, že měna v dané ekonomice ztrácí kupní sílu (tj. Za stejnou částku peněz lze nakoupit méně).
  • Nabídka a poptávka Nabídka a poptávka Zákony nabídky a poptávky jsou mikroekonomické koncepty, které uvádějí, že na účinných trzích se množství dodávaného zboží a požadované množství tohoto zboží navzájem rovná. Cena tohoto zboží je také určena bodem, ve kterém jsou nabídka a poptávka stejné.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found