Smlouva o měnovém swapu - definice, jak to funguje, typy

Smlouva o měnovém swapu (známá také jako smlouva o měnovém swapu) je derivátová smlouva mezi dvěma stranami, která zahrnuje výměnu úrokových plateb a výměnu částek jistiny Platba jistiny Platba jistiny je platba k původní částce dlužné půjčky. Jinými slovy, splátka jistiny je splátka provedená z půjčky, která snižuje zbývající částku splatné půjčky, místo aby se vztahovala na splácení úroků účtovaných z půjčky. v určitých případech, které jsou denominovány v různých měnách. Ačkoli smlouvy o měnových swapech obecně znamenají směnu jistiny, některé swapy mohou vyžadovat pouze převod úrokových plateb.

Smlouva o měnovém swapu

Rozpis kontraktů na směnu měn

Měnový swap se skládá ze dvou toků (částí) fixních nebo pohyblivých úrokových plateb denominovaných ve dvou měnách. K převodu úrokových plateb dochází v předem stanovených datech. Kromě toho, pokud se swapové protistrany dříve dohodly na směně částek jistiny, musí být tyto částky vyměněny také ke dni splatnosti za stejný směnný kurz Fixní vs. vázané směnné kurzy Směnné kurzy cizí měny měří sílu jedné měny ve vztahu k jiné měně. Síla měny závisí na řadě faktorů, jako je míra inflace, převládající úrokové sazby v domovské zemi nebo stabilita vlády. .

Měnové swapy se primárně používají k zajištění potenciálních rizik spojených s kolísáním směnných kurzů měn nebo k získání nižších úrokových sazeb z úvěrů v cizí měně. Swapy běžně používají společnosti, které působí v různých zemích.

Společnost si může například vzít půjčku v domácí měně a uzavřít swapovou smlouvu se zahraniční společností za účelem získání výhodnější úrokové sazby Úroková sazba Úroková sazba se vztahuje k částce účtované věřitelem dlužníkovi za jakoukoli formu dluhu obecně vyjádřeno jako procento jistiny. jinak není k dispozici cizí měna.

Jak fungují smlouvy o měnových swapech?

Abychom pochopili mechanismus kontraktů měnových swapů, zvažte následující příklad. Společnost A je společnost se sídlem v USA, která plánuje rozšířit své aktivity v Evropě. Společnost A potřebuje na financování své evropské expanze 850 000 EUR.

Na druhou stranu, společnost B je německá společnost, která působí ve Spojených státech. Společnost B chce získat společnost ve Spojených státech, aby diverzifikovala své podnikání. Akviziční dohoda vyžaduje financování ve výši 1 milion USD.

Společnost A ani společnost B nedrží dostatek peněz na financování svých projektů. Obě společnosti se tedy budou snažit získat potřebné prostředky prostřednictvím dluhového financování Dluh vs kapitálové financování Dluh vs kapitálové financování - což je pro vaše podnikání nejlepší a proč? Jednoduchá odpověď je, že to záleží. Rozhodnutí o ekvitě versus dluh, abychom jmenovali alespoň některé, závisí na velkém počtu faktorů, jako je současné ekonomické klima, stávající kapitálová struktura podniku a fáze životního cyklu podniku. . Společnost A a Společnost B upřednostňují půjčky ve svých domácích měnách (které si lze půjčit za nižší úrokovou sazbu) a poté mezi sebou uzavřou dohodu o měnovém swapu.

Měnový swap mezi společností A a společností B lze navrhnout následujícím způsobem. Společnost A získává od banky A úvěrovou linku ve výši 1 milion USD s pevnou úrokovou sazbou 3,5%. Zároveň si společnost B půjčuje od banky B 850 000 EUR s pohyblivou úrokovou sazbou 6měsíční LIBOR LIBOR LIBOR, což je zkratka pro London Interbank Offer Rate, označuje úrokovou sazbu, kterou britské banky účtují jiným finančním institucím za krátkodobá půjčka se splatností od jednoho dne do 12 měsíců v budoucnosti. LIBOR slouží jako srovnávací základna pro krátkodobé úrokové sazby. Společnosti se rozhodly vytvořit vzájemnou swapovou dohodu.

Podle dohody si musí společnost A a společnost B vyměnit částky jistiny (1 milion USD a 850 000 EUR) na začátku transakce. Kromě toho si strany musí vyměňovat platby úroků jednou za půl roku.

Společnost A musí společnosti B platit úrokové platby s pohyblivou sazbou v eurech, zatímco společnost B bude platit společnosti A platby s pevnou úrokovou sazbou v amerických dolarech. V den splatnosti si společnosti vymění zpět částky jistiny za stejnou sazbu ($ 1 = 0,85 EUR).

Druhy měnových swapových smluv

Podobně jako u úrokových swapů lze měnové swapy klasifikovat na základě typů podmínek zahrnutých ve smlouvě. Mezi nejčastěji se vyskytující typy měnových swapů patří následující:

  • Pevné vs. float: Jedna část měnového swapu představuje proud plateb s pevnou úrokovou sazbou, zatímco druhá část je tok plateb s pohyblivou úrokovou sazbou.
  • Float vs.float (základní swap): Výměna float vs. float se běžně označuje jako základní swap. V základním swapu obě nohy swapů představují platby s pohyblivou úrokovou sazbou.
  • Pevné vs.pevný: Oba proudy měnových swapových smluv zahrnují platby pevnou úrokovou sazbou.

Další zdroje

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se neustále učit a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující finanční zdroje:

  • Úrokový swap Úrokový swap Úrokový swap je derivátový kontrakt, jehož prostřednictvím se dvě protistrany dohodly na výměně jednoho proudu budoucích úrokových plateb za jiný
  • Kříž měny EUR / USD Kříž měny EUR / USD Směnný kurz eura k dolaru (zkráceně EUR / USD nebo € / $) je počet amerických dolarů za každé 1 euro. Jde o konvenci pro citování směnného kurzu mezi těmito dvěma měnami. Tato příručka poskytne přehled faktorů, které ovlivňují kurz FX, a toho, co investoři a spekulanti potřebují vědět
  • Plovoucí úroková sazba Plovoucí úroková sazba Plovoucí úroková sazba označuje proměnlivou úrokovou sazbu, která se mění po dobu trvání dluhového závazku. Je to opak pevné sazby.
  • International Fisher Effect (IFE) International Fisher Effect (IFE) International Fisher Effect (IFE) uvádí, že rozdíl mezi nominálními úrokovými sazbami ve dvou zemích je přímo úměrný změnám směnného kurzu jejich měn v daném okamžiku. Teorii vytvořil Irving Fisher, americký ekonom.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found