Rozdělení kapitálu - přehled, typy, výhody a nevýhody

Přidělování kapitálu je strategie používaná společnostmi nebo investory k omezení počtu projektů, které najednou přijímají. Pokud existuje skupina dostupných investic, u nichž se očekává, že budou ziskové, přidělování kapitálu pomůže investorovi nebo majiteli firmy vybrat ty nejziskovější, které budou sledovat.

Společnosti, které používají strategii přidělování kapitálu, obvykle produkují relativně vyšší návratnost investic (ROI) Návratnost investic (ROI) Návratnost investic (ROI) je měřítkem výkonu používaným k hodnocení návratnosti investice nebo porovnání efektivity různých investic. . Je to jednoduše proto, že společnost investuje své zdroje tam, kde identifikuje nejvyšší potenciál zisku.

Téma přídělového systému

Příklad přidělování kapitálu

Přidělování kapitálu je o omezení investic a projektů podnikaných. Abychom to lépe ilustrovali, zvažte následující příklad:

Společnost VV Construction zkoumá pět možných projektů, do kterých lze investovat, jak je uvedeno níže:

Ukázková tabulka

Zjistit, který projekt nabízí největší potenciální ziskovost Index ziskovosti Index ziskovosti (PI) měří poměr mezi současnou hodnotou budoucích peněžních toků a počáteční investicí. Index je užitečným nástrojem pro hodnocení investičních projektů a zobrazení hodnoty vytvořené na jednotku investice. Index ziskovosti je také známý jako poměr zisku k zisku (PIR) nebo poměr hodnoty investice (VIR). každý projekt vypočítáme pomocí následujícího vzorce:

Ziskovost = čistá současná hodnota / investiční kapitál

Výpočet

Na základě výše uvedené tabulky můžeme konstatovat, že projekty 1 a 2 nabízejí největší potenciální zisk. Proto bude společnost VV Construction pravděpodobně investovat do těchto dvou projektů.

Druhy přidělování kapitálu

Existují dva typy přidělování kapitálu - tvrdý a měkký přídělový systém.

1. Tvrdé přidělování kapitálu

Přidělování tvrdého kapitálu představuje přidělování, které je společnosti ukládáno okolnostmi mimo její kontrolu. Například společnosti může být omezeno půjčování peněz na financování nových projektů, protože došlo ke snížení ratingu. Pro společnost tedy může být obtížné nebo účinně nemožné zajistit financování, nebo to může být možné pouze za přemrštěné úrokové sazby Úroková sazba Úroková sazba se vztahuje k částce účtované věřitelem dlužníkovi za jakoukoli formu dluhu obecně vyjádřeno jako procento jistiny. .

2. Měkké přidělování kapitálu

Na rozdíl od toho přidělování měkkého kapitálu odkazuje na situaci, kdy se společnost svobodně rozhodla uvalit určitá omezení svých kapitálových výdajů, i když může mít schopnost provádět mnohem vyšší kapitálové investice, než se rozhodne. Společnost si může vybrat z kterékoli z řady metod pro zavedení investičních omezení. Může například dočasně vyžadovat, aby projekt nabídl vyšší míru návratnosti, než je obvykle požadována, aby společnost mohla uvažovat o jeho uskutečnění. Nebo může společnost jednoduše omezit počet nových projektů, které převezme během příštích 12 měsíců.

Proč se používá kapitálové přidělování? - Výhody

Přidělování kapitálu používá mnoho investorů a společností k zajištění toho, aby byly provedeny pouze ty nejsnadnější investice. Pomáhá zajistit, aby podniky investovaly pouze do těch projektů, které nabízejí nejvyšší návratnost. Může se zdát, že by měly být přijaty všechny investice s vysokou předpokládanou návratností. Existují však chvíle, kdy jsou finanční prostředky nízké, nebo když společnost nebo jednotlivý investor chtějí pouze zlepšit své peněžní toky před provedením dalších investic. Může se také stát, že investor má důvod se domnívat, že může provést investici za příznivějších podmínek tím, že před jejím provedením počká o něco déle. Například vedení společnosti může v příštích šesti měsících očekávat výrazný pokles úrokových sazeb, což by vedlo k levnějším nákladům na financování.

Snazší správa omezeného počtu projektů

Pokud společnost investuje do velkého počtu projektů současně, znamená sdílení finančních prostředků méně dostupného kapitálu pro každý jednotlivý projekt. To obvykle znamená více času a úsilí potřebného k monitorování a správě každého projektu. Alokace omezených zdrojů na několik projektů může také ve skutečnosti ohrozit úspěch projektů, pokud se například ukáže, že plánovaný rozpočet pro jeden nebo více projektů má výrazně podhodnocené náklady. Rozumné rozdělování kapitálu může společnosti pomoci těmto problémům předcházet.

Nabídka přidělování kapitálu zvyšuje flexibilitu investic

Investiční příležitosti se neustále mění. Správci portfolia obvykle uchovávají významnou část dostupných investičních fondů ve formě hotovosti. Udržování připravené zásoby přebytečné hotovosti především zajišťuje větší finanční stabilitu a usnadňuje investorům přizpůsobení se náhlým nepříznivým okolnostem, které mohou nastat.

Ponecháním přebytečné hotovosti v rezervě dosáhnete také něčeho jiného. Zajišťuje, že pokud by se náhle měla objevit obzvláště atraktivní neviditelná zlatá příležitost, má investor k dispozici prostředky k okamžitému využití situace. Schopnost rychle jednat může být rozdílem mezi dobrou investiční příležitostí a skvělou příležitostí.

Možné nevýhody přidělování kapitálu

Rozdělování kapitálu přichází také s vlastní sadou potenciálních nevýhod, včetně následujících:

1. Vysoké kapitálové požadavky

Protože podle scénáře přidělování kapitálu jsou přijímány pouze nejziskovější investice, přidělování může také znamenat vysoké kapitálové požadavky.

2. Jde proti teorii efektivního kapitálového trhu

Místo investování do všech projektů, které nabízejí vysoké zisky, přidělování kapitálu umožňuje pouze výběr projektů s nejvyšší odhadovanou návratností investic. Teorie efektivních trhů si však myslí, že je prakticky nemožné v průběhu času neustále vybírat vynikající investice, které výrazně předčí ostatní. Přidělování kapitálu může ve skutečnosti vystavit investora většímu riziku tím, že nedrží diverzifikované investiční portfolio.

Další zdroje

Doufáme, že se vám líbilo přečíst si finančního průvodce pro přidělování kapitálu. Finance je oficiálním poskytovatelem globálního certifikátu Financial Modeling & Valuation Analyst (FMVA) ™ Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, JP Morgan a Ferrari certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně . K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné další finanční zdroje uvedené níže:

  • Due Diligence in Project Finance Due Diligence in Project Finance Due diligence in project finance includes managing and reviewing the aspects related to a deal. Správná hloubková kontrola zajišťuje, že v souvislosti s finanční transakcí nevzniknou žádná překvapení. Proces zahrnuje komplexní prověření transakce a přípravu zápočtu.
  • Inkrementální hotovostní tok Inkrementální hotovostní tok Inkrementální hotovostní tok označuje hotovostní tok získaný společností při převzetí nového projektu. Chcete-li odhadnout přírůstkový peněžní tok, musí podniky porovnat předpokládaný peněžní tok, pokud přijme nový projekt, a pokud tomu tak není, s přihlédnutím k tomu, jak může přijetí takového projektu ovlivnit peněžní tok jiné části podniku.
  • Technika revize hodnocení projektu (PERT) Technika revize hodnocení projektu (PERT) V řízení projektu se k identifikaci času, který je zapotřebí k dokončení konkrétního úkolu nebo činnosti, používá technika revize hodnocení projektu nebo PERT. to je
  • Druhy rozpočtů Druhy rozpočtů Existují čtyři běžné typy rozpočtových metod, které společnosti používají: (1) přírůstkové, (2) podle aktivity, (3) hodnotové nabídky a (4) od nuly. The

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found