Náklady na odpisy - přehled a kdy použít různé typy

Když je zakoupeno dlouhodobé aktivum, je často kapitalizováno, místo aby bylo zaúčtováno do nákladů v daném účetním období, ve kterém je nakoupeno. Je to proto, že aktivum bude obvykle ekonomicky užitečné a bude generovat výnosy mimo toto účetní období, takže ho v tomto období by nadhodnotilo náklady v tomto období a podhodnocovalo je ve všech budoucích obdobích. Aby se tomu zabránilo, odpisy se používají k lepšímu vyrovnání nákladů dlouhodobého aktiva PP&E (Pozemky, budovy a zařízení) PP&E (Pozemky, budovy a zařízení) je jedním ze základních dlouhodobých aktiv nalezených v rozvaze. PP&E je ovlivněna Capexem, Odpisy a Akvizicemi / Dispozicemi dlouhodobého majetku. Tato aktiva hrají klíčovou roli ve finančním plánování a analýze operací společnosti a budoucích výdajů na tržby Tržby z prodeje Tržby z prodeje jsou příjmy, které společnost obdrží z prodeje zboží nebo poskytování služeb. V účetnictví mohou být výrazy „prodej“ a „výnos“ zaměňovány a často se používají zaměnitelně, což znamená totéž. Výnosy nemusí nutně znamenat přijatou hotovost. generuje.

Pro výpočet odpisů se používají různé metody a typ použitého odpisového účetnictví se obvykle volí tak, aby odpovídal povaze zařízení. PP&E (Pozemky, budovy a zařízení) PP&E (Pozemky, budovy a zařízení) je jedním z hlavních oběžná aktiva nalezená v rozvaze. PP&E je ovlivněna Capexem, Odpisy a Akvizicemi / Dispozicemi dlouhodobého majetku. Tato aktiva hrají klíčovou roli ve finančním plánování a analýze operací společnosti a budoucích výdajů. Například u vozidel, která v prvních letech odepisují mnohem rychleji, se často volí metoda zrychleného odpisování.

Příklad odepsaného majetku

odpisy aktiva

Jaké jsou metody odpisových nákladů?

Existují tři základní metody výpočtu odpisů pro společnost:

  1. Rovnoměrné odpisy
  2. Klesající zůstatek (zrychlené odpisy)
  3. Výrobní jednotky

# 1 Rovnoměrné odpisy

Toto je nejčastěji používaná metoda odpisování a je také nejsnadnější ji vypočítat. Tato metoda jednoduše bere každý rok stejné náklady na odpisy po dobu životnosti aktiva.

Výdaje na pravidelné odpisy = (reálná hodnota - zbytková hodnota) / doba použitelnosti aktiva

Například společnost A koupí budovu za 50 000 000 $, která bude používána po dobu 25 let, bez zbytkové hodnoty. Roční náklady na odpisy činí 2 000 000 $, což se zjistí vydělením 50 000 000 $ 25.

Chcete-li se dozvědět více, podívejte se na náš bezplatný kurz základů účetnictví.

# 2 Klesající zůstatek

Klesající odpis zůstatku se používá, když se aktivum v dřívějších letech odepisuje rychleji. Jak název napovídá, odpisové náklady časem klesají. Za tímto účelem účetní vybere faktor vyšší než jeden. Při lineárním odpisování se náklad zjistí vynásobením reálné hodnoty hodnotou 1 / doba použitelnosti. Při metodě klesajícího zůstatku může být faktor 1,5, 2 nebo více. Zůstatek s dvojnásobným klesajícím faktorem se označuje jako plán odpisu s dvojitým klesajícím zůstatkem. Jelikož se jedná o oblíbenou možnost se zrychlenými odpisovými plány, často se jí říká metoda „dvojitého klesajícího zůstatku“.

Výdaje na pravidelné odpisy = počáteční hodnota aktiva * faktor / doba použitelnosti

Náklady na odpisy se každý rok mění, protože se vynásobí počáteční hodnotou aktiva, která v průběhu času klesá kvůli kumulovaným odpisům.

Například společnost A má vozidlo v hodnotě 100 000 USD s životností 5 let. Chtějí se znehodnocovat dvojitě klesajícím zůstatkem. V prvním roce je odepsaný náklad 40 000 $ (100 000 $ * 2/5). V příštím roce budou náklady na odpisy 24 000 $ ((100 000 - 40 000 $) * 2/5).

Podívejte se, jak se metoda klesající bilance používá v našem kurzu finančního modelování.

# 3 Výrobní jednotky

Podle této metody se náklady na odpisy na vyrobenou jednotku zjistí vydělením reálné hodnoty, snížené o zbytkovou hodnotu, aktiva jeho dobou životnosti vyjádřenou v jednotkách nebo počtem produktů, které lze použít k výrobě. Tato metoda nastavuje vyšší výdaje, když je produkce vyšší, aby odpovídala vyššímu využití zařízení. Je to samozřejmě nejužitečnější pro výrobní stroje.

Výdaje na odpisy jednotek = (reálná hodnota - zbytková hodnota) / doba použitelnosti v jednotkách

Výdaje na pravidelné odpisy = Výdaje na odpisy jednotky * Vyrobené jednotky

Například společnost A má stroj v hodnotě 100 000 USD se zbytkovou hodnotou 5 000 USD. Produkce jednotek je 95 000. Na jednotkové bázi je tedy výdaj (100 000–5 000 $) / 95 000 = 1 $. Za jeden rok společnost A vyrobí 10 000 jednotek a zaznamená tak odpisy 10 000 USD

Metoda výrobních jednotek se často používá v těžebních operacích. Podívejte se na náš kurz finančního modelování specializovaný na těžební průmysl.

Další informace o rozvaze

Děkujeme, že jste si přečetli finanční vysvětlení, jak se odpisy počítají. Chcete-li se dále vzdělávat a rozvíjet svou kariéru, podívejte se na tyto další relevantní finanční zdroje:

  • Harmonogram dluhu Harmonogram dluhu Harmonogram dluhu stanoví veškerý dluh, který má podnik v harmonogramu, na základě jeho splatnosti a úrokové sazby. Ve finančním modelování toky úrokových nákladů
  • Závazky dluhopisů Závazky dluhopisů Závazky dluhopisů jsou generovány, když společnost vydává dluhopisy za účelem generování hotovosti. Splatné dluhopisy představují amortizovanou částku, kterou emitent dluhopisů drží ve své rozvaze. Považuje se to za dlouhodobý závazek
  • Závazky účtů Závazky účtů Závazky splatné jsou závazky vzniklé, když organizace obdrží zboží nebo služby od svých dodavatelů na úvěr. Očekává se, že závazky z účtů budou splaceny do jednoho roku nebo do jednoho provozního cyklu (podle toho, který je delší). AP je považován za jednu z nejlikvidnějších forem krátkodobých závazků
  • Základní kapitál Základní kapitál Základní kapitál (kapitál akcionářů, vlastní kapitál, vložený kapitál nebo splacený kapitál) je částka investovaná akcionáři společnosti za použití v podnikání. Když je společnost založena, je-li jejím jediným aktivem hotovost investovaná akcionáři, je rozvaha vyvážena prostřednictvím základního kapitálu

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found