Permutace - definice, vzorec a praktický příklad

Permutace je matematická technika, která určuje počet možných uspořádání v sadě, když záleží na pořadí uspořádání. Běžné matematické problémy zahrnují výběr pouze několika položek ze sady položek v určitém pořadí.

Permutace

Permutace jsou často zaměňovány s jinou matematickou technikou zvanou kombinace. Kombinace Kombinace je matematická technika, která určuje počet možných uspořádání v kolekci položek, kde to dělá pořadí výběru. V kombinacích však pořadí vybraných položek výběr neovlivní. Jinými slovy, ujednání ab a být v permutacích jsou považována za různá uspořádání, zatímco v kombinacích jsou tato uspořádání stejná.

Vzorec pro výpočet permutací

Obecný permutační vzorec je vyjádřen následujícím způsobem:

Permutace - vzorec

Kde:

  • n - celkový počet prvků v sadě
  • k - počet vybraných prvků uspořádaných v určitém pořadí
  • ! - faktoriál

Faktoriál (označený jako „!“) Je produktem všech kladných celých čísel menších nebo rovných číslu před znaménkem faktoriálu. Například 3! = 1 x 2 x 3 = 6.

Výše uvedený vzorec se používá v situacích, kdy chceme vybrat pouze několik prvků ze sady prvků a uspořádat vybrané prvky ve zvláštním pořadí.

Příklad permutace

Jste partnerem v soukromé kapitálové společnosti Top 10 soukromých kapitálových společností Kdo je 10 nejlepších soukromých kapitálových společností na světě? Náš seznam deseti největších PE společností, seřazený podle celkového získaného kapitálu. Společné strategie v rámci P.E. zahrnují pákový odkup (LBO), rizikový kapitál, růstový kapitál, nouzové investice a mezaninový kapitál. . Chcete investovat 5 milionů dolarů do dvou projektů. Místo rovnoměrného rozdělení jste se rozhodli investovat 3 miliony dolarů do nejslibnějšího projektu a 2 miliony dolarů do méně slibného projektu. Vaši analytici vybrali šest projektů pro potenciální investice. Kolik možných opatření je k dispozici pro vaše investiční rozhodnutí?

Výše uvedený příklad představuje problém s permutací. Od alokace peněz na dva projekty Technika hodnocení hodnocení projektu (PERT) Při řízení projektu se k určení času potřebného k dokončení konkrétního úkolu nebo činnosti používá metoda hodnocení projektu nebo PERT. Není to stejné, v tomto problému záleží na pořadí výběru. Zvažte například následující uspořádání: investujte 3 miliony dolarů do projektu A a 2 miliony dolarů do projektu B vs. investujte 2 miliony dolarů do projektu A a 3 miliony dolarů do projektu B. Možnosti se navzájem nerovnají. Proto musíme použít výše uvedený vzorec k určení počtu dostupných uspořádání:

Permutace - příklad

Pomocí výše uvedeného vzorce můžeme určit počet dostupných uspořádání:

Permutace - příklad

Proto můžete získat 30 možných investičních ujednání založených na šesti projektech, které vaši analytici vybrali do užšího výběru. Popis pracovní pozice finančního analytika Níže uvedený popis pracovní pozice finančního analytika poskytuje typický příklad všech dovedností, vzdělání a zkušeností potřebných k získání pozice analytika na banka, instituce nebo společnost. Provádějte finanční prognózy, vykazování a sledování provozních metrik, analyzujte finanční data, vytvářejte finanční modely.

Související čtení

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se neustále učit a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující finanční zdroje:

  • Hypotéza efektivních trhů Hypotéza efektivních trhů Hypotéza efektivních trhů je teorie investic odvozená především z konceptů připisovaných výzkumné práci Eugena Famy, jak je podrobně popsáno v jeho dokumentu z roku 1970.
  • Technická analýza: Průvodce pro začátečníky Technická analýza - Průvodce pro začátečníky Technická analýza je forma oceňování investic, která analyzuje minulé ceny a předpovídá budoucí cenovou akci. Techničtí analytici se domnívají, že kolektivní akce všech účastníků trhu přesně odrážejí všechny relevantní informace, a proto cenným papírům neustále přiřazují spravedlivou tržní hodnotu.
  • Tři nejlepší stimulátory akcií Tři nejlepší simulátory akcií Nejlepší simulátory akcií umožňují uživateli procvičovat a zdokonalovat své investiční techniky. Simulátory obchodování s akciemi umožňují obchodování s falešnými hotovostmi s daty v reálném čase, což obchodníkům umožňuje vyzkoušet různé obchodní strategie, než na nich riskují skutečné peníze.
  • Co dělá finanční analytik? Co dělá finanční analytik Co dělá finanční analytik? Shromažďujte data, organizujte informace, analyzujte výsledky, vytvářejte předpovědi a projekce, doporučení, modely aplikace Excel, zprávy

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found