Paretova účinnost - definice, grafické znázornění, příklad

Pareto Efficiency, koncept běžně používaný v ekonomii, je ekonomická situace Agregovaná nabídka a poptávka Agregovaná nabídka a poptávka odkazuje na koncept nabídky a poptávky, ale aplikuje se v makroekonomickém měřítku. Agregovaná nabídka a agregátní poptávka jsou vyneseny proti agregované cenové hladině v zemi a agregovanému množství vyměněného zboží a služeb, ve kterých není možné udělat jednu stranu lépe, aniž by se druhá strana zhoršila.

Paretova účinnost

Pochopení Paretovy účinnosti

Pro jasné pochopení konceptu Pareto Efficiency je důležité zavést koncept Pareto Improvement.

Vylepšení Pareto: Alokace prostředků je vylepšena Paretem, pokud existuje další alokace, ve které je jedna osoba na tom lépe a žádná osoba není na tom hůře.

Paretova účinnost: Alokace prostředků je Pareto efektivní, pokud není možné žádné Pareto vylepšení.

Pareto Efficiency tedy naznačuje, že zdroje již nelze přidělit způsobem, který jedné straně zajistí lepší stav, aniž by to poškodilo ostatní strany. V Pareto Efficiency jsou zdroje alokovány co nejúčinnějším způsobem.

Efektivita Pareto a hranice produkční možnosti

Koncept Paretovy efektivity lze aplikovat na hranici výrobních možností Hranice výroby - možnosti Hranice výroby - možnosti odkazuje na myšlenku, že v dané ekonomice jsou výrobní faktory jako práce a kapitál vzácné. Proto existuje jen omezené množství jakéhokoli zboží, které lze vyrobit, a omezené zdroje musí být pečlivě přiděleny. Zvažte následující diagram ekonomiky s výstupy Good A na ose x a Good B na ose y:

Paretova účinnost - graf

Zvažte výše uvedené body A, B, C, D - které jsou Pareto efektivní?

Připomeňme, že alokace zdrojů je Pareto efektivní, pokud není možné Pareto vylepšení.

  • Body A a B jsou Pareto neúčinné, protože existuje možnost zvýšení produkce jak zboží A, tak B. Bylo by to Paretovo zlepšení, protože celková produkce Hrubý národní produkt Hrubý národní produkt (HNP) je měřítkem hodnoty veškerého zboží. a služby produkované obyvateli a podniky země. Odhaduje hodnotu konečných produktů a služeb vyráběných obyvateli země bez ohledu na místo výroby. v ekonomice roste.
  • Body C a D jsou Pareto efektivní, protože není možné žádné Paretovo vylepšení. Zvýšení produkce jednoho zboží by snížilo výstup druhého zboží.

Proto je každý bod na hranici PPF efektivní Pareto.

Jednoduchý příklad účinnosti Pareto

Zvažte následující základní informace o problému s alokací:

  • Dva druhy zboží: Jablka a pomeranče
  • Dva jednotlivci: Colin a John

Zvažte preference pro každého jednotlivce:

  • Colin neupřednostňuje jablka nebo pomeranče
  • John upřednostňuje jablka před pomeranči

Zvažte následující alokaci:

  • Všechna jablka jsou přidělena Colinovi
  • Všechny pomeranče jsou přiděleny Johnovi

Je alokace nad Pareto efektivní?

Chcete-li zjistit, zda je alokace Paretova účinnost, je důležité určit, zda je Paretovo zlepšení možné. Stejně jako v, existuje způsob, jak zlepšit jednotlivce, aniž by se někdo jiný zhoršil?

Ve výše uvedeném příkladu je možné Paretovo vylepšení. Pokud by přidělení pomerančů šlo Johnovi a přidělení jablek Colinovi, oba jednotlivci by se měli lépe, zatímco nikdo by nebyl horší. John preferuje jablka, zatímco Colin preferuje jablka nebo pomeranče.

Proto je současné přidělování jablek Colinovi a pomerančů Johnovi Pareto neúčinné. Aby byla alokace Pareto efektivní, jablka by měla být přidělena Johnovi a pomeranče Colinovi.

Mezilehlý příklad Paretovy účinnosti a rovnosti

Zvažte následující základní informace o problému s alokací:

  • Jeden typ zboží: čokoládová tyčinka
  • Dva jednotlivci: Colin a John

Zvažte preference pro každého jednotlivce:

  • Colin preferuje co nejvíce čokolády
  • John preferuje co nejvíce čokolády

Zvažte tři potenciální alokace:

  • Colinovi je přidělena čokoládová tyčinka
  • Čokoládová tyčinka je přidělena Johnovi
  • Čokoládová tyčinka je napůl přidělena Colinovi a napůl přidělena Johnovi

Je každá alokace nad Pareto efektivní?

Chcete-li zjistit, zda je alokace Paretova účinnost, je důležité určit, zda je Paretovo zlepšení možné. Stejně jako v, existuje způsob, jak zlepšit jednotlivce, aniž by se někdo jiný zhoršil? Vzhledem k tomu, že každý jednotlivec upřednostňuje co nejvíce čokoládové tyčinky, neexistuje žádná alokace, díky níž by se jedinec měl lépe, aniž by se někdo jiný zhoršil. Proto jsou všechny tři alokace Pareto efektivní.

Příklad ilustruje důležitý aspekt účinnosti Pareto. To znamená, že Paretova účinnost se nerovná spravedlnosti nebo rovnosti. Alokace v první a třetí alokaci ilustrují, že i když soupeřící jednotlivec nemá žádnou čokoládovou tyčinku, je Pareto efektivní, protože přidělení části čokoládové tyčinky jednotlivci, který žádnou nemá, by způsobilo, že osoba, která tuto část ztrácí čokolády ještě hůře.

Související čtení

Finance je oficiálním poskytovatelem certifikace FMVA (Financial Modeling and Valuation Analyst) FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari, jejichž cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika. Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další finanční zdroje uvedené níže:

  • Neviditelná ruka Neviditelná ruka Koncept „neviditelné ruky“ vytvořil skotský osvícenský myslitel Adam Smith. Vztahuje se na neviditelnou tržní sílu, která přináší volný trh do rovnováhy s úrovněmi nabídky a poptávky prostřednictvím akcí osob, které mají zájem.
  • Zákon o dodávkách Zákon o dodávkách Zákon o dodávkách je základním principem v ekonomii, který tvrdí, že za předpokladu, že vše ostatní bude konstantní, bude mít zvýšení ceny zboží odpovídající přímé zvýšení jeho dodávky. Zákon dodávek popisuje chování výrobce, když cena zboží stoupá nebo klesá.
  • Nash Equilibrium Nash Equilibrium Nash Equilibrium je koncept teorie hry, který určuje optimální řešení v nespolupracující hře, kde každý hráč nemá žádnou motivaci ke změně své původní strategie. Pod Nashovou rovnováhou hráč nezíská nic z odchýlení se od původně zvolené strategie,
  • Normativní ekonomie Normativní ekonomie Normativní ekonomie je myšlenkový směr, který věří, že ekonomie jako předmět by měla předávat prohlášení o hodnotě, úsudky a názory na hospodářské politiky, prohlášení a projekty. Vyhodnocuje situace a výsledky ekonomického chování jako morálně dobré nebo špatné.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found