Nepříznivý výběr - definice, jak to funguje, praktický příklad

Nepříznivý výběr označuje scénář, kdy má kupující nebo prodávající informace o aspektu kvality produktu, který druhá strana nemá. Nepříznivý výběr je běžným scénářem v pojišťovacím sektoru. Komerční pojišťovací makléř Komerční pojišťovací makléř je jednotlivec, jehož úkolem je působit jako prostředník mezi poskytovateli pojištění a zákazníky. Existence komerčních pojišťovacích makléřů vede dlouhou cestou k tomu, aby se zákazníci neztratili v moři důvěryhodných a bezohledných poskytovatelů pojištění. , kde se lidé ve vysoce rizikovém životním stylu nebo ti, kteří se zabývají nebezpečnými pracemi, přihlásí k životnímu pojištění jako způsob ochrany před hrozícím rizikem.

Nepříznivý výběr

Na druhé straně pojišťovny snižují svou expozici vůči těmto vysoce rizikovým nárokům omezením krytí na takové kategorie osob. Pojišťovna se také může rozhodnout zvýšit pojistné přiměřeně s úrovní vystavení riziku jako způsob kompenzace společnosti za riziko krytí vysoce rizikových pojistníků.

Jak funguje nepříznivý výběr?

K nepříznivému výběru dochází, když jedna strana v transakci obsahuje přesnější informace ve srovnání s druhou stranou. Druhá strana s méně přesnými informacemi je obvykle v nevýhodě, protože strana s více informacemi z této transakce získá více.

Informační nerovnováha způsobuje neefektivnost ceny účtované za konkrétní zboží nebo služby. K těmto scénářům může dojít v pojišťovacím sektoru, kapitálové trhy Kapitálové trhy Kapitálové trhy jsou směnný systém, který převádí kapitál od investorů, kteří v současné době nepotřebují své prostředky, jednotlivcům a dokonce ani na běžných tržištích.

Praktický příklad: Nepříznivý výběr v životním pojištění

Pro ilustraci konceptu nepříznivého výběru si můžeme vzít příklady dvou potenciálních pojistníků, kteří chtějí uzavřít smlouvu o životním pojištění u společnosti ABC. První člověk je diabetik a necvičí, zatímco druhý člověk nemá žádné známé onemocnění a je nadšencem fitness, který cvičí několikrát týdně.

Diabetik má kratší očekávanou délku života. Index lidského rozvoje Index lidského rozvoje (HDI) je statistické měřítko (složený index) vypracované Organizací spojených národů k hodnocení sociálního a ekonomického rozvoje zemí po celém světě. HDI bere v úvahu tři ukazatele lidského rozvoje, a to očekávanou délku života, vzdělání a příjem na obyvatele. ve srovnání se zdravým člověkem a pravidelné cvičení nezvyšuje riziko. Pokud pojišťovna nebude mít informace o zdravotním stavu dvou potenciálních pojistníků, bude společnost znevýhodněna a bude s oběma osobami zacházet jako s běžnými pojistníky.

Během nástupu do řízení lidských zdrojů Řízení lidských zdrojů (HRM) je souhrnný pojem pro všechny formální systémy vytvořené za účelem pomoci při řízení zaměstnanců a dalších zúčastněných stran v procesu pro nové pojistníky, pojišťovna požádá pojistníky o vyplnění registračních formulářů. Společnost vyžaduje, aby byli potenciální klienti pravdiví a zveřejňovali všechny relevantní informace, včetně zdravotních podmínek, kterými trpí. Jelikož si diabetik je vědom toho, že zveřejnění jeho stavu přinese vysoké pojistné, může informace skrýt, aby získal podobné zacházení jako ostatní klienti bez zdravotního stavu.

Skrývání těchto životně důležitých informací vede k nepříznivému výběru. Pojišťovna bude v nevýhodě, protože uzavře dohodu s diabetickým pacientem, aniž by věděla o zdravotním stavu, který má pojistník.

Nepříznivý výběr mezi kupujícím a prodávajícím

K nepříznivému výběru může dojít, když kupující zamýšlí koupit produkt nebo službu od prodejce, ale prodejce má o produktu více informací. Taková situace znevýhodňuje kupujícího, protože uzavírá dohodu s prodejcem, který nemusí dobrovolně zveřejnit všechny informace o prodávaném produktu.

Například když kupující hledá ojetý vůz ke koupi a prodávající nabízí prodej automobilu se skrytými vadami, bude kupující v nevýhodě, pokud o něm vady nebude informovat. K nepříznivému výběru dochází, když kupující kupuje auto, aniž by prodávající odhalil vady, které vozidlo má.

Nepříznivý výběr na kapitálových trzích

Na kapitálových trzích jsou některé cenné papíry náchylnější k nepříznivému výběru než jiné. Například rychle rostoucí společnost může nabídnout kapitál investorům na kapitálových trzích za vysokou cenu. Za předpokladu, že manažeři na kapitálových trzích mají interní informace o společnosti, které si externí investoři neuvědomují, podrobuje investora nepříznivému výběru.

Manažeři si například mohou být vědomi interního hodnocení aktuální hodnoty společnosti, které ukazuje, že nabídková cena společnosti převyšuje soukromé hodnocení společnosti. Investoři budou znevýhodněni, protože nakoupí akcie společnosti, aniž by věděli, že společnost je nadhodnocena. Pokud manažeři informují investory o nadhodnocení společnosti a investoři přistoupí ke koupi akcií, již nebude existovat stav nepříznivého výběru.

Řešení nepříznivého výběru

Jedním ze způsobů, jak se pojišťovny mohou vyhnout nepříznivému výběru, je seskupení vysoce rizikových osob a účtování vyšších poplatků. Například pojišťovny účtují klientům různé sazby pojistného v závislosti na jejich věku, zdravotním stavu, hmotnosti, anamnéze, koníčcích, riziku životního stylu (obezita, kouření a cukrovka), počtu řidičů a povolání.

Výše uvedené faktory ovlivňují zdraví a průměrnou délku života člověka a mohou určovat potenciál společnosti uhradit nárok. Během upisování by společnost měla určit, zda má potenciální klient uzavřít pojistnou smlouvu, a vypočítat pojistné účtované konkrétnímu klientovi.

Dodatečné zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního certifikátu Financial Modeling & Valuation Analyst (FMVA) ™ Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, JP Morgan a Ferrari certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně . Chcete-li se dále vzdělávat a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné další finanční zdroje uvedené níže:

  • Asymetrické informace Asymetrické informace Asymetrické informace jsou, jak tento termín naznačuje, nerovné, nepřiměřené nebo nepravidelné informace. Obvykle se používá v souvislosti s nějakým typem obchodního nebo finančního ujednání, kdy jedna strana vlastní více nebo podrobnější informace než druhá strana.
  • Morální nebezpečí Morální nebezpečí Morální nebezpečí se týká situace, která nastává, když má jedinec šanci využít výhody nebo situace s vědomím, že všechna rizika a
  • Teorie mozaiky Teorie mozaiky Teorie mozaiky je přístup k analýze finančního zabezpečení, který zahrnuje analýzu různých zdrojů, včetně veřejných a neveřejných materiálních a nehmotných informací, za účelem stanovení základní hodnoty cenného papíru. Teorie poskytuje více komplexní a pečlivý přístup k oceňování finančních cenných papírů
  • Problém Principal-Agent Problém Principal-Agent Problém principál-agent je problém ve vztazích principál-agent, když dojde ke střetu zájmů mezi agentem a zmocněncem a

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found