Co je obchodní úvěr? - The Way Trade Credits Work, examples

Obchodní úvěr je dohoda nebo porozumění mezi obchodními zástupci, kteří umožňují vzájemnou výměnu zboží a služeb bez jakékoli okamžité výměny peněz. Pokud prodejce zboží nebo služeb umožní kupujícímu zaplatit za zboží nebo služby později, říká se, že prodávající poskytne kupujícímu úvěr.

Obchodní úvěr

Porozumění obchodnímu úvěru

Obchodní úvěr se obvykle nabízí na 7, 30, 60, 90 nebo 120 dní, ale několik podniků, jako jsou zlatníci a klenotníci, může úvěr prodloužit na delší dobu. Podmínky prodeje uvádějí období, na které je úvěr poskytován, spolu s případnou slevou v hotovosti a typem použitého úvěrového nástroje.

Například zákazníkovi je poskytnut úvěr s podmínkami 4/10, čisté 30. To znamená, že má zákazník 30 dní od data vystavení faktury, ve kterém zaplatí prodejci. Pokud je platba provedena do 10 dnů od vystavení faktury, má být zákazníkovi poskytnuta hotovostní sleva ve výši 4% z uvedené prodejní ceny. Pokud by byly podmínky prodeje čisté 7, měl by zákazník na zaplacení 7 dní od data vystavení faktury, aniž by byla za předčasnou platbu nabídnuta sleva.

Obchodní úvěr poskytnutý zákazníkovi firmou se jeví jako pohledávky. Účetnictví Naši účetní průvodci a zdroje jsou průvodci pro samostudium, kde se učíte účetnictví a finance svým vlastním tempem. Procházejte stovky průvodců a zdrojů. a obchodní úvěr poskytnutý firmě jejími dodavateli se jeví jako závazky. Obchodní úvěr lze také považovat za formu krátkodobého dluhu. Běžný dluh V rozvaze jsou současným dluhem dluhy splatné do jednoho roku (12 měsíců) nebo méně. Je uveden jako krátkodobý závazek a součást čistého pracovního kapitálu. Ne všechny společnosti mají aktuální řádkovou položku dluhu, ale ty, které ji výslovně používají pro půjčky se splatností kratší než jeden rok. který s tím nemá žádný zájem.

Obchodní úvěr

Výhody a kompromisy

Z pohledu dlužníka může použití úvěru umožnit expanzi nebo rozvoj, který by jinak nebyl proveditelný, pokud společnost musí okamžitě zaplatit za nákupy. Pozoruhodným kompromisem je, že výplaty úroků se mohou kumulovat a stát se pro dlužníky ohromující (což má za následek významné závazky, které se mohou sloučit se složeným úrokem. Složený úrok se týká plateb úroků, které se provádějí ze součtu původní jistiny a dříve splaceného úroku. způsob, jak uvažovat o složeném úroku, je to, že jde o „úrok z úroku“, kde je výše úrokové platby založena na změnách v každém období, nikoli aby byla stanovena na původní částku jistiny.

Poskytnutí úvěru umožňuje dlužníkovi pohodlí (což vede k větší transakční aktivitě) a opakované úrokové výnosy pro věřitele. Poskytnutí úvěru dlužníkovi je spojeno s rizikem selhání, protože dlužník nemusí být schopen splatit požadované dluhové závazky.

Úvěrové období

Úvěrové období se u různých průmyslových odvětví liší. Například klenotnictví může prodávat diamantové zásnubní prsteny po dobu 5/30, čisté 4 měsíce. Velkoobchod s potravinami, který prodává čerstvé ovoce a produkty, může používat síť 7. Obecně musí podnik při stanovení úvěrového období vzít v úvahu tři faktory:

  1. - Pravděpodobnost, že zákazník nezaplatí - Společnost, jejíž zákazníci jsou ve vysoce rizikových podnicích, může najít omezující úvěrové podmínky.
  2. - Velikost účtu - Pokud je účet malý, kreditní období bude kratší. Správa malých účtů je nákladnější.
  3. - Rozsah, v jakém zboží podléhá rychlé zkáze - Pokud jsou hodnoty zajištění zboží nízké a nelze je dlouhodobě udržet, bude poskytnut menší kredit.

Prodloužení úvěrového období účinně snižuje cenu zaplacenou zákazníkem. Obecně to zvyšuje prodej. Níže jsou uvedeny peněžní toky v důsledku poskytnutí obchodního úvěru:

Tok peněz

Obchodní úvěrové nástroje

Většina úvěrů je nabízena na otevřeném účtu. To znamená, že jediným formálním použitým úvěrovým nástrojem je faktura, která je zaslána se zásilkou zboží a kterou zákazník podepíše jako důkaz, že zboží bylo přijato. Poté společnost a její zákazníci zaznamenají výměnu do svých účetních knih. Společnost může někdy požadovat, aby zákazník podepsal směnku Směnka Směnka odkazuje na finanční nástroj, který zahrnuje písemný příslib emitenta, že zaplatí druhé straně - příjemci - konkrétní částku peněz, a to buď na konkrétní budoucí datum nebo kdykoli příjemce požaduje platbu. Poznámka by měla obsahovat veškeré výrazy, které se vztahují k zadluženosti, včetně toho, kdy a / nebo IOU. To se používá, když je objednávka velká a když firma předvídá možný problém ve sbírce.

Směnky mohou později eliminovat problémy týkající se existence smlouvy o úvěru. Jedním z problémů směnek je, že jsou podepsány po dodání zboží. Jedním ze způsobů, jak získat úvěrový závazek od zákazníka před dodáním zboží, je obchodní koncept. Prodejní firma obvykle napíše komerční koncept a vyzve zákazníka, aby do stanoveného data zaplatil určitou částku. Koncept je poté odeslán do banky zákazníka spolu s přepravními fakturami.

Banka poté požádá kupujícího o podepsání konceptu před předáním faktur. Zboží lze poté odeslat kupujícímu. Pokud je nutná okamžitá platba, nazývá se to pohledový směnný poukaz. Zde musí být finanční prostředky před odesláním zboží předány bance.

Prodejci často nestačí ani podepsaný koncept. V takovém případě může prodejce požadovat, aby bankéř zaplatil za zboží a vyzvedl peníze od zákazníka. Pokud bankéř písemně souhlasí, dokument se nazývá přijetí bankéře. To znamená, že bankéř přijímá odpovědnost za platbu.

Protože banky jsou obecně známými a respektovanými institucemi, přijetí bankéře se stává likvidním nástrojem. Jinými slovy, prodejce pak může prodat (obvykle se slevou) přijetí bankéře na sekundárním trhu.

Analýza úvěru

Při poskytování úvěru se firma snaží rozlišovat mezi zákazníky, kteří budou platit, a zákazníky, kteří nebudou platit. Existuje několik zdrojů informací, které určují úvěruschopnost, včetně následujících:

  1. Finanční výkazy - Firma může požádat zákazníka o poskytnutí finančních výkazů. Lze použít obecná pravidla založená na vypočítaných finančních poměrech.
  2. Úvěrové zprávy na historii plateb zákazníka s jinými firmami - mnoho organizací prodává informace o kreditní síle firem.
  3. Banky - Banky obecně poskytnou svým obchodním zákazníkům určitou pomoc při získávání informací o úvěruschopnosti jiných firem.
  4. Historie plateb zákazníka u firmy - Nejviditelnějším způsobem, jak získat odhad pravděpodobnosti nezaplacení zákazníka, je to, zda zaplatil předchozí účty u společnosti poskytující úvěr.
  5. Kredit 5 C:
  • Charakter - ochota zákazníka splnit úvěrové závazky
  • Kapacita - schopnost zákazníka plnit úvěrové závazky z provozních peněžních toků
  • Kapitál - finanční rezervy zákazníka
  • Zajištění - zastavené aktivum v případě selhání
  • Podmínky - Obecné ekonomické podmínky

Obchodní úvěr v reálném světě

Obchodní úvěr většinou pomáhá těm podnikům, které z nějakého důvodu zjistí, že jsou pro ně uzavřeny jiné úvěrové cesty. Mladým firmám, které nemají zavedenou úvěrovou historii, se mohou zdát tradiční možnosti financování, jako je dluhové a kapitálové financování, pro ně nedostupné.

Jako důkaz toho lze považovat vzestup alternativních způsobů financování, jako je financování davů a ​​půjčky typu peer-to-peer. Mimo USA bylo zjištěno, že obchodní úvěr tvoří přibližně 20% všech investic, které jsou financovány z externích zdrojů, přičemž bankovní úvěr se používá více než obchodní úvěr.

Související čtení

Další informace o úvěrovém a podnikovém financování najdete v následujících bezplatných finančních zdrojích:

  • Nástroj revolvingového úvěru Nástroj revolvingového úvěru Nástroj revolvingového úvěru je úvěrová linka, která je sjednána mezi bankou a podnikem. Dodává se se stanovenou maximální částkou a
  • Prodejní a kupní smlouva Prodejní a kupní smlouva Prodejní a kupní smlouva (SPA) představuje výsledek klíčových obchodních a cenových jednání. V podstatě stanoví dohodnuté prvky dohody, zahrnuje řadu důležitých ochranných opatření pro všechny zúčastněné strany a poskytuje právní rámec pro dokončení prodeje nemovitosti.
  • Úvěrové riziko Úvěrové riziko Úvěrové riziko je riziko ztráty, ke které může dojít v případě, že některá strana nedodrží podmínky jakékoli finanční smlouvy, zejména
  • Senior Debt Senior Debt Senior Debt jsou peníze, které dluží společnost, která má první pohledávky z peněžních toků společnosti. Je bezpečnější než jakýkoli jiný dluh, například podřízený dluh

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found