Praní špinavých peněz - přehled, jak to funguje, příklad

Praní špinavých peněz je proces, který zločinci používají ve snaze skrýt nelegální zdroj svých příjmů. Převáděním peněz prostřednictvím složitých převodů a transakcí nebo prostřednictvím řady podniků jsou peníze „očištěny“ od nelegitimního původu a jsou uvedeny jako legitimní obchodní zisky. Hrubý zisk Hrubý zisk je přímý zbývající zisk po odečtení nákladů na zboží. „prodejní náklady“ z tržeb z prodeje. Používá se k výpočtu hrubé ziskové marže a je to počáteční hodnota zisku uvedená ve výkazu zisku a ztráty společnosti. Hrubý zisk se počítá před provozním ziskem nebo čistým ziskem. .

Praní špinavých peněz

souhrn

  • Praní špinavých peněz je nezákonný proces přeměny peněz vydělaných z nelegálních aktivit na „čisté“ peníze - tj. Peníze, které lze volně použít při legitimních obchodních operacích a nemusí být před úřady utajeny.
  • Praní špinavých peněz každoročně vydělávají na celém světě biliony dolarů; činnosti praní peněz proto mají podstatný dopad na hlavní národní ekonomiky.
  • Některé banky se podílely na napomáhání praní peněz.

Potřeba prát peníze

Hlavním obchodním problémem velkých organizovaných kriminálních podniků - jako jsou pašování drog - je to, že skončí s obrovským množstvím hotovosti, které musí skrývat, aby se vyhnuly vyšetřování ze strany právních orgánů. Příjemci tak velkého množství hotovosti také nechtějí, aby to museli uznat jako příjem, a tím vznikají obrovské závazky k dani z příjmů. Splatná daň z příjmů Splatná daň z příjmů je pojem, který se vztahuje k daňové povinnosti obchodní organizace vůči vládě, kde působí. Výše závazku bude vycházet z jeho ziskovosti během daného období a příslušných daňových sazeb. Splatná daň se nepovažuje za dlouhodobý závazek, ale za běžný závazek,.

Aby se zločinecké podniky vypořádaly s problémem získávání hotovosti v milionech dolarů z nelegálních aktivit, vytvářejí způsoby „praní“ peněz, aby zakryly nelegální povahu jejich získávání. Stručně řečeno, praní peněz si klade za cíl zamaskovat nelegálně vydělané peníze tím, že je převede do legitimního finančního systému, jako je banka Top Banks v USA. z února 2014. Centrální bankou země je Federální rezervní banka, která vznikla po přijetí zákona o Federálních rezervách v roce 1913 nebo podnikání.

Jak funguje praní peněz

K praní peněz obvykle dochází ve třech fázích:

  1. Počáteční vstup nebo umístění je počáteční přesun množství peněz vydělaných z trestné činnosti do nějaké legitimní finanční sítě nebo instituce.
  2. Vrstvení je pokračující převod peněz prostřednictvím více transakcí, forem, investic nebo podniků, aby bylo prakticky nemožné vysledovat peníze zpět k jejich nelegálnímu původu.
  3. Konečná integrace je, když jsou peníze volně použity legálně, aniž by bylo nutné je dále skrývat.

Praní špinavých peněz - příklad

Jednou z nejčastěji používaných a jednodušších metod „mytí“ peněz je jejich převádění prostřednictvím restaurace nebo jiného podniku, kde probíhá spousta hotovostních transakcí. Ve skutečnosti původ pojmu „praní špinavých peněz“ pochází z nechvalně známé gangsterské praxe Al Caponeho, že k praní obrovského množství peněz používá řetězec prádelen, které vlastnil.

Proces praní peněz obvykle probíhá asi takto:

    1. Počáteční umístění

    Zločinec nebo zločinecká organizace vlastní legitimní restauraci. Peníze získané z nelegálních aktivit jsou postupně ukládány do banky prostřednictvím restaurace. Restaurace hlásí denní tržby v hotovosti mnohem vyšší, než jaké ve skutečnosti přijímají.

    Řekněme například, že restaurace za jeden den přijme 2 000 $ v hotovosti. K této částce bude přidáno dalších 2 000 $ - což jsou peníze pocházející z nelegálních aktivit - a restaurace falešně ohlásí, že za tento den získala tržby v hotovosti 4 000 $. Peníze byly nyní uloženy na legitimní bankovní účet restaurace a objevují se jako běžná záloha výnosů z restauračního podnikání.

      2. Vrstvení peněz

      Aby se mohla vypořádat s daňovými problémy - to znamená zabránit tomu, aby v restauraci vznikl příliš velký daňový účet v důsledku zaznamenávání vyšších příjmů, než kolik generuje - a dále zamaskovat kriminální zdroj dodatečně uložených finančních prostředků, může restaurace peníze investovat v jiném legitimním podnikání, jako je nemovitost Nemovitost Nemovitost je nemovitost, která se skládá z pozemků a vylepšení, mezi něž patří budovy, zařízení, silnice, stavby a inženýrské sítě. Vlastnická práva dávají vlastnické právo k půdě, vylepšením a přírodním zdrojům, jako jsou minerály, rostliny, zvířata, voda atd. Věci jsou dále zatajovány před úřady tím, že využívají fiktivní společnosti nebo holdingové společnosti, které ovládají několik obchodních podniků, skrz které lze prané peníze proudit.

      „Vrstvení“ často zahrnuje předávání peněz několika transakcemi, účty a společnostmi - může projít kasinem, aby se mohlo maskovat jako výhra v hazardu, projít jednou nebo více směnárnami v cizí měně, investovat na finančních trzích a nakonec být převedeny na účty v daňových rájích na moři, kde bankovní transakce podléhají mnohem menší kontrole a regulaci. Vícenásobné předávání z jednoho účtu nebo jednoho podniku do druhého ztěžuje vysledování a navázání peněz na jejich původní nelegální zdroj.

        3. Konečná integrace

        V závěrečné fázi praní peněz - integrace - jsou peníze umístěny do legitimních obchodních nebo osobních investic. Lze jej použít k nákupu luxusního luxusního zboží. Normální zboží Normální zboží je druh zboží, jehož poptávka ukazuje přímý vztah s příjmem spotřebitele. Znamená to, že poptávka po takovém zboží roste s, jako jsou šperky nebo automobily. Lze jej dokonce použít k vytvoření dalšího obchodního subjektu, jehož prostřednictvím bude možné prát budoucí částky nelegální hotovosti.

        V této fázi byly peníze v ideálním případě dostatečně vyprány, aby je mohl kriminální nebo kriminální podnik používat svobodně, aniž by se uchýlil k jakékoli kriminální taktice. Peníze se obvykle legitimně investují nebo směňují za drahá aktiva, jako je majetek.

        Zapojení bank do praní peněz

        K praní peněz se často používají velké finanční instituce, jako jsou banky. Vše, co je nutné, je, aby banka byla při podávání zpráv trochu laxní. Nedostatečné vymáhání regulace umožňuje zločincům ukládat velké částky hotovosti, aniž by došlo k hlášení vkladů orgánům centrálních bank nebo vládním regulačním agenturám.

        V nedávné minulosti byly prestižní finanční instituce, jako jsou Danske Bank a HSBC, shledány vinnými z pomoci nebo umožnění praní špinavých peněz tím, že řádně nevykazovaly velké vklady hotovosti. Bylo zjištěno, že HSBC v roce 2012 usnadnila praní špinavých peněz ve výši téměř 1 miliardy USD a pobočky Danske Bank byly obviněny z toho, že od roku 2007 do roku 2015 přijaly v ruských mafiánských penězích ohromných 200 miliard dolarů.

        Praní špinavých peněz -

        „Praní“ peněz prostřednictvím investic

        Finanční trhy nabízejí zločincům různé možnosti převodu „špinavých“ peněz na „čisté“ peníze. Jedním z nejzákladnějších a nejpoužívanějších schémat je využití zahraničního investora k získání nelegálně získané hotovosti do legitimního finančního systému.

        Předpokládejme například, že zločinecká organizace má v hotovosti milion dolarů, které potřebuje k praní. Je kontaktován investor v cizí zemi a zločinecká organizace s nimi uzavře obchod. Využití investora z jiné země je jen dalším způsobem, jak zakrýt původ peněz.

        Zločinci investují své miliony dolarů v hotovosti. Poté, co si část peněz vezme jako svůj poplatek za služby, zahraniční investor investuje zbytek peněz do legitimního domácího podnikání ve vlastnictví zločinecké organizace, což je často fiktivní společnost.

        Společnosti Shell jsou podniky, které mají velké částky financování, ale nejsou přímo zapojeny do žádného konkrétního obchodního podniku prodávajícího zboží nebo služby. Finanční prostředky se používají k investování do jiných podniků - obvykle do jiných legitimních podniků vlastněných zločineckou organizací.

        Příliv hotovosti od zahraničního investora se jeví jako běžná zahraniční investice, protože zločinci jsou opatrní, aby se vyhnuli vystavení skutečnosti, že mají jakékoli spojení se zahraničním investorem. Jakmile byly peníze vloženy do krupobití, mohou k nim zločinci získat přístup tím, že budou krupice investovat do jiného podniku, který zločinci vlastní, možná tak, že si peníze půjčí druhé společnosti.

        Tato společnost pak může - po předání hotovosti zpět zločincům - splácet půjčku a vytvořit tak pro fiktivní společnost ztrátu, kterou lze použít ke snížení dlužných daní. Po selhání půjčky může přijímající společnost vyhlásit bankrot a ukončit činnost. Selhání půjčky může také způsobit složení společnosti.

        Zločinci nyní mají svoji hotovost, kterou obdrželi od zjevně „čistého“ zdroje - zahraničního investora - a obě společnosti, které ji používaly k promývání, již neexistují. To vše velmi ztěžuje vyšetřujícím orgánům naději na vysledování peněz zpět k jejich původnímu zdroji - nelegální činnosti zločinecké organizace.

        Orgány, které vyšetřují praní peněz

        Mnoho různých právních orgánů pravidelně vyšetřuje podezření na praní peněz. Ve Spojených státech jsou FBI a IRS dvě primární agentury, které se zabývají vyšetřováním praní peněz.

        Praní špinavých peněz se stalo tak velkým problémem, že pro jeho boj jsou vytvořeny mezinárodní agentury. Mezinárodní informační síť pro praní peněz (IMoLIN) je výzkumné středisko sponzorované Organizací spojených národů, které vzniklo za účelem pomoci orgánům činným v trestním řízení po celém světě při identifikaci a provádění operací praní peněz.

        Finanční akční skupina pro praní peněz (FATF) byla vytvořena jako iniciativa skupiny G-7 s cílem vyvinout účinnější finanční standardy a právní předpisy proti praní špinavých peněz. Protože praní peněz je klíčovou součástí teroristických organizací, které jsou obvykle financovány nelegálními podniky, byla FATF také pověřena přímým bojem za omezení nelegálních peněžních toků teroristům a teroristickým skupinám.

        IMoLIN i FATF spolupracují s Interpolem i s domácími policejními agenturami v zemích G-7 - USA, Kanadě, Velké Británii, Francii, Německu, Itálii a Japonsku.

        Další zdroje

        Finance je oficiálním poskytovatelem globálního Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků , modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně. K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné následující zdroje:

        • Peněžní krádež Peněžní krádež Peněžní krádež odkazuje na krádež hotovosti, která již byla za určité období zaznamenána v účetních knihách. Tento podvod je spáchán
        • Zpronevěra Zpronevěra Zpronevěra je účelové krádež, zadržení nebo zneužití finančních prostředků a / nebo majetku svěřených zaměstnanci zaměstnavatelem nebo organizací. v
        • Forenzní účetnictví Forenzní účetnictví Forenzní účetnictví je vyšetřování podvodů nebo finančních manipulací prováděním velmi podrobného výzkumu a analýzy finančních informací. Forenzní účetní jsou často najímáni, aby se připravili na soudní spory týkající se pojistných událostí, platební neschopnosti, zpronevěry, podvodů - jakýkoli druh finanční krádeže.
        • Nejlepší účetní skandály Nejlepší účetní skandály V posledních dvou desetiletích došlo k nejhorším účetním skandálům v historii. V důsledku těchto finančních katastrof byly ztraceny miliardy dolarů. V tomhle

        Poslední příspěvky

        $config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found