Srovnatelná analýza společnosti - bezplatný průvodce, šablony a příklady

Srovnatelná analýza společnosti (nebo zkráceně „comps“) je metodika oceňování Metody oceňování Při oceňování společnosti jako aktivního podniku se používají tři hlavní metody oceňování: DCF analýza, srovnatelné společnosti a precedenční transakce. Tyto metody oceňování se používají v investičním bankovnictví, výzkumu vlastního kapitálu, soukromém kapitálu, rozvoji společností, fúzích a akvizicích, odkupu a financování, které zkoumají poměry podobných veřejných společností a používají je k odvození hodnoty jiného podniku. Comps je relativní forma ocenění, na rozdíl od analýzy diskontovaných peněžních toků (DCF), což je vnitřní forma ocenění. Vnitřní hodnota Vnitřní hodnota podniku (nebo jakéhokoli investičního zabezpečení) je současná hodnota všech očekávaných budoucích peněžních toků, diskontovány při příslušné diskontní sazbě. Na rozdíl od relativních forem oceňování, které se zaměřují na srovnatelné společnosti, se vnitřní oceňování dívá pouze na vlastní hodnotu podniku samotného. .

V této příručce rozebráme všechny kroky nezbytné k provedení srovnatelné analýzy společnosti, jak to vyžaduje většina pracovních míst finančních analytiků.

Srovnatelný příklad analýzy společnosti

Kroky při provádění srovnatelné analýzy společnosti

V další části této příručky projdeme podrobným seznamem, jak vytvořit vlastní tabulku comps. Tento typ práce bude rutinní pro kohokoli, kdo pracuje jako analytik v investičním bankovnictví Jobs Procházet popisy pracovních míst: požadavky a dovednosti pro zveřejňování pracovních nabídek v investičním bankovnictví, průzkumu kapitálu, pokladny, FP&A, podnikových financí, účetnictví a dalších oblastech financí. Tyto popisy pracovních míst byly sestaveny na základě nejběžnějších seznamů dovedností, požadavků, vzdělání, zkušeností a dalších, výzkumu vlastního kapitálu, rozvoje společnosti nebo soukromého kapitálu.

# 1 Najděte ty správné srovnatelné společnosti

Toto je první a pravděpodobně nejtěžší (nebo nejvíce subjektivní) krok při provádění poměrové analýzy veřejných společností. Úplně první věc, kterou by analytik měl udělat, je vyhledat společnost, kterou se snažíte ocenit, na seznamu funkcí CapIQ nebo Bloomberg Bloomberg Seznam nejběžnějších funkcí a zkratek Bloomberg pro kapitál, stálý příjem, zprávy, finance, informace o společnosti. V oblasti investičního bankovnictví, kapitálového výzkumu, kapitálových trhů se musíte naučit používat terminál Bloomberg k získání finančních informací, cen akcií, transakcí atd. Seznam funkcí Bloomberg, takže můžete získat podrobný popis a klasifikaci odvětví.

Dalším krokem je prohledání jedné z těchto databází společností, které působí ve stejném odvětví a mají podobné vlastnosti. Čím blíže zápas, tím lépe.

Analytik spustí obrazovku na základě kritérií, která zahrnují:

  1. Průmyslová klasifikace
  2. Zeměpis
  3. Velikost (příjmy, aktiva, zaměstnanci)
  4. Tempo růstu
  5. Okraje a ziskovost

Další informace o tomto procesu najdete v části Finance ObchodníKurz oceňování.

# 2 Shromážděte finanční informace

Jakmile najdete seznam společností, které považujete za nejrelevantnější pro společnost, snažíte se ocenit, že je čas shromáždit jejich finanční informace.

Pravděpodobně budete opět pracovat s finančními daty terminálu Bloomberg Kde najít data pro finanční analytiky - Bloomberg, CapitalIQ, PitchBook, EDGAR, SEDAR a další zdroje finančních dat pro finanční analytiky online nebo Capital IQ CapIQ CapIQ (zkratka pro Capital IQ ) je platforma pro průzkum trhu navržená společností Standard & Poor's (S&P). Platforma je široce používána v mnoha oblastech podnikového financování, včetně investičního bankovnictví, výzkumu kapitálu, správy aktiv a dalších. Platforma Capital IQ poskytuje výzkum, data a analýzy na soukromých, veřejných a můžete snadno použít kteroukoli z nich k importu finančních informací přímo do aplikace Excel.

Informace, které potřebujete, se budou značně lišit podle odvětví a stádia podnikového životního cyklu. U dospělých podniků se podíváte na metriky jako EBITDA a EPS, ale u společností v dřívější fázi se můžete podívat na hrubý zisk nebo výnosy.

Pokud nemáte přístup k drahému nástroji, jako je Bloomberg nebo Capital IQ, můžete tyto informace shromažďovat ručně z ročních a čtvrtletních zpráv, ale bude to mnohem časově náročnější.

Zjistěte více: seznam funkcí Bloomberg Seznam funkcí Bloomberg Seznam nejběžnějších funkcí a zkratek Bloomberg pro kapitál, stálý příjem, zprávy, finance, informace o společnosti. V investičním bankovnictví, kapitálovém výzkumu, kapitálových trzích se musíte naučit používat terminál Bloomberg k získání finančních informací, cen akcií, transakcí atd. Seznam funkcí Bloomberg.

# 3 Nastavte tabulku comps

V aplikaci Excel nyní musíte vytvořit tabulku, která obsahuje všechny relevantní informace o společnostech, které budete analyzovat.

Hlavní informace ve srovnatelné analýze společnosti zahrnují:

  • Jméno společnosti
  • Cena akcií
  • Tržní kapitalizace Tržní kapitalizace Tržní kapitalizace (Market Cap) je nejnovější tržní hodnota vynikajících akcií společnosti. Market Cap se rovná aktuální ceně akcií vynásobené počtem akcií v oběhu. Investiční komunita často používá hodnotu tržní kapitalizace k hodnocení společností
  • Čistý dluh Čistý dluh Čistý dluh = celkový dluh - hotovost. Čistý dluh je metrika finanční likvidity, která měří schopnost společnosti splácet všechny své dluhy, pokud by byly dnes splatné. Porovnává celkový dluh společnosti s jejími likvidními aktivy.
  • Hodnota podniku Hodnota podniku Hodnota podniku, nebo hodnota firmy, je celková hodnota firmy rovnající se její hodnotě vlastního kapitálu plus čistý dluh plus jakýkoli menšinový podíl použitý při ocenění. Zaměřuje se spíše na celkovou tržní hodnotu než na hodnotu vlastního kapitálu, takže jsou zahrnuty všechny majetkové podíly a pohledávky z dluhu i vlastního kapitálu.
  • Revenue LTM Revenue LTM znamená „posledních dvanáct měsíců“ a má podobný význam jako TTM nebo „Trailing dvanáct měsíců“. LTM Revenue je populární termín používaný ve světě financí jako měření finančního zdraví společnosti. Vykazuje nebo vypočítává údaje o příjmech za „posledních 12 měsíců“.
  • EBITDA EBITDA EBITDA nebo zisk před úroky, zdaněním, odpisy a amortizací je zisk společnosti před provedením některého z těchto čistých odpočtů. EBITDA se zaměřuje na provozní rozhodnutí podniku, protože zkoumá ziskovost podniku ze základních operací před dopadem kapitálové struktury. Vzorec, příklady
  • Zisk na akcii (EPS) Zisk na akcii (EPS) je klíčová metrika používaná k určení podílu společného akcionáře na zisku společnosti. EPS měří zisk každé společné akcie
  • Odhady analytiků IBES Estimates IBES (také známý jako I / B / E / S) je zkratka pro Institutional Broker’s Estimate System, databázi vytvořenou makléřskými společnostmi Lynch, Jones a Ryan. Tento systém v zásadě sestavuje analýzu a předpovídá budoucí výnosy veřejně obchodovaných společností. S pomocí této databáze mohou uživatelé zobrazit různé předpovědi spolu s prognózami analytiků.

Výše uvedené informace lze uspořádat, jak je ukázáno v našem příkladu srovnatelné analýzy společností uvedené níže.

nastavení tabulky a příklad

Další informace o tomto procesu najdete v našem Kurz oceňování podniku.

# 4 Vypočítejte srovnatelné poměry

S kombinací historických financí a odhadů analytiků vyplněných v tabulce comps je čas začít počítat různé poměry, které budou použity k ocenění dané společnosti.

Hlavní poměry zahrnuté ve srovnatelné analýze společnosti jsou:

  • Hodnota EV / výnosů podniku (EV) k výnosům v násobku Hodnota podniku (EV) k výnosům v násobcích je metrika oceňování používaná k oceňování podniku vydělením jeho hodnoty podniku (kapitál plus dluh minus hotovost) jeho ročním výnosem. Běžně se používá násobek EV k výnosu
  • EV / hrubý zisk
  • EV / EBITDA EV / EBITDA EV / EBITDA se používá při oceňování k porovnání hodnoty podobných podniků hodnocením jejich hodnoty Enterprise Value (EV) na násobek EBITDA ve srovnání s průměrem. V této příručce rozdělíme násobek EV / EBTIDA na různé součásti a provedeme vás postupem jeho výpočtu krok za krokem
  • Poměr ceny a zisku P / E Poměr ceny a zisku (P / E Ratio) je vztah mezi cenou akcií společnosti a ziskem na akcii. Poskytuje investorům lepší představu o hodnotě společnosti. P / E ukazuje očekávání trhu a je cenou, kterou musíte zaplatit za jednotku současných (nebo budoucích) výnosů
  • P / NAV
  • P / B Market to Book Ratio Poměr Market to Book neboli Price to Book Ratio se používá k porovnání aktuální tržní hodnoty nebo ceny podniku s jeho účetní hodnotou vlastního kapitálu v rozvaze. Tržní hodnota je aktuální cena akcií krát všechny nesplacené akcie, čistá účetní hodnota je všechna aktiva mínus všechny závazky. Poměr nám říká, kolik

srovnatelné násobky společnosti

Stáhněte si šablonu zdarma

Zadejte své jméno a e-mail do níže uvedeného formuláře a stáhněte si bezplatnou šablonu hned teď!

# 5 Použijte násobky srovnatelných společností k ohodnocení dané společnosti

Analytici obvykle vezmou průměr nebo medián násobků srovnatelných společností a poté je použijí na výnosy, hrubý zisk, EBITDA, čistý příjem nebo jakoukoli metriku, kterou zahrnovali v tabulce komparací.

Aby přišli se smysluplným průměrem, často odstraňují nebo vylučují odlehlé hodnoty a neustále masírují čísla, dokud se nezdají relevantní a realistická.

Například pokud je průměrný poměr P / E ve skupině srovnatelných společností 12,5krát, pak analytik vynásobí příjmy společnosti, kterou se snaží ocenit, 12,5krát, aby dospěl k hodnotě svého vlastního kapitálu.

Formátování tabulky

Pro dobrého finančního analytika Průvodce analytikem Trifecta® Konečný průvodce tím, jak být prvotřídním finančním analytikem. Chcete být prvotřídním finančním analytikem? Hledáte nejlepší osvědčené postupy v oboru a vyčníváte z davu? Náš proces s názvem The Analyst Trifecta® se skládá z analytiky, prezentace a soft skills, na formátování záleží hodně! V tabulkách uvedených výše můžete vidět, jaký typ formátování se doporučuje.

Je důležité jasně oddělit údaje o trhu, finanční údaje a jejich násobky do samostatných částí, aby čtenář mohl tyto informace snadno sledovat.

Násobky by měly mít vedle sebe „x“ (což vysvětlujeme v našem bezplatném kurzu Excel Crash) a měly by být na jedno desetinné místo.

Průměrná nebo střední část by měla být jasně oddělena ve spodní části tabulky a měla by indikovat, zda byly provedeny nějaké úpravy.

Interpretace výsledků

Jakmile jsou čísla úplná a tabulka comps je dokončena, je čas začít interpretovat výsledky. Jedním ze způsobů, jak tyto informace použít, je hledat společnosti, které jsou nadhodnocené nebo podhodnocené. Comps vám pomůže odhalit příležitosti, ale výsledky je třeba interpretovat opatrně, protože neobsahují žádné kvalitativní faktory.

Abyste správně vyhodnotili čísla v tabulce comps, musíte rozumět proč čísla jsou taková, jaká jsou. Proč společnost A obchoduje se zlevněným EV / EBITDA násobkem společnosti B?

Je to proto, že je to podhodnocené a dobrá nákupní příležitost?

Nebo je to proto, že má mnohem nižší míru růstu a vyžaduje více výdajů CapEx?

Přestože se společnost A obchoduje s nižším násobkem, může to být ve skutečnosti „dražší“ než společnost B!

Zde vstupuje do hry umění být velkým finančním analytikem.

Aplikace srovnatelné podnikové analýzy

Existuje mnoho způsobů použití pro společnosti (nebo srovnatelné analýzy společností, tržní násobky nebo jakýkoli název, který pro ně používáte). Mezi nejčastější použití obvykle patří finanční analytici a spolupracovníci:

  • Počáteční veřejná nabídka (IPO) Počáteční veřejná nabídka (IPO) Počáteční veřejná nabídka (IPO) je první prodej akcií vydaných společností veřejnosti. Před IPO je společnost považována za soukromou společnost, obvykle s malým počtem investorů (zakladatelé, přátelé, rodinní a obchodní investoři, jako jsou investoři rizikového kapitálu nebo andělští investoři). Zjistěte, co je to IPO
  • Následné nabídky
  • Poradenství v oblasti fúzí a akvizic Akvizice fúzí Proces fúzí a akvizic Tato příručka vás provede všemi kroky procesu fúzí a akvizic. Zjistěte, jak se dokončují fúze, akvizice a dohody. V této příručce načrtneme proces akvizice od začátku do konce, různé typy nabyvatelů (strategické vs. finanční nákupy), význam synergií a transakční náklady
  • Názory na spravedlnost Stanovisko na spravedlnost Stanovisko na spravedlnost je zpráva sestavená kvalifikovaným investičním bankéřem nebo poradcem, která hodnotí spravedlivost ceny nabízené během akvizice, převzetí nebo sloučení. Stanovisko se týká ceny nabízené kupujícím a spravedlivých podmínek pro akcionáře společnosti.
  • Restrukturalizace
  • Sdílejte zpětné odkupy
  • Terminálová hodnota v modelu DCF Průvodci samostudiem Finance znalostí jsou skvělým způsobem, jak zlepšit technické znalosti v oblasti financí, účetnictví, finančního modelování, oceňování, obchodování, ekonomiky a dalších.

Násobky a finanční modelování

Násobky hrají významnou roli ve finančním modelování Co je finanční modelování Finanční modelování se provádí v aplikaci Excel za účelem prognózy finanční výkonnosti společnosti. Přehled toho, co je finanční modelování, jak a proč stavět model. . Obvykle se používají jako předpoklad konečné hodnoty v modelu diskontovaných peněžních toků (DCF), přičemž nejběžnějším předpokladem je násobek EV / EBTIDA na základě aktuálně pozorovatelných cen na trhu.

Lze také použít násobky k propojení výsledků finančního modelu s realitou. Pokud výsledek, který vychází z finančního modelu, implikuje třicetinásobek EV / EBITDA a žádný z komodit se v současné době neobchoduje zhruba 12krát, může model vyžadovat určité úpravy.

Další informace o umění finančního modelování najdete v široké nabídce kurzů finančního modelování společnosti Finance.

Další zdroje z financí

Finance je oficiálním poskytovatelem certifikace Financial Modeling and Valuation Analyst (FMVA) ™. Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a Ferrari, vyvinuté tak, aby se z kohokoli stal světový finanční analytik.

Ve společnosti Finance jsme na misi, která vám pomůže posunout vaši kariéru. Mezi naše nejoblíbenější zdroje zdarma patří:

  • Průvodce metodami oceňování Metody oceňování Při oceňování společnosti jako podniku se používají tři hlavní metody oceňování: DCF analýza, srovnatelné společnosti a precedenční transakce. Tyto metody oceňování se používají v investičním bankovnictví, kapitálovém výzkumu, soukromém kapitálu, rozvoji společností, fúzích a akvizicích, pákových odkupech a financích
  • Průvodce modelováním DCF Bezplatný průvodce tréninkem modelu DCF Model DCF je specifický typ finančního modelu používaného k oceňování podniku. Tento model je jednoduše prognózou neuvolněného volného peněžního toku společnosti
  • Jak být skvělým finančním analytikem Průvodce analytikem Trifecta® Konečný průvodce tím, jak být prvotřídním finančním analytikem. Chcete být prvotřídním finančním analytikem? Hledáte nejlepší osvědčené postupy v oboru a vyčníváte z davu? Náš proces s názvem The Analyst Trifecta® se skládá z analytiky, prezentace a měkkých dovedností
  • Osvědčené postupy pro finanční modelování Průvodce finančním modelováním zdarma Tato příručka pro finanční modelování zahrnuje tipy a osvědčené postupy pro Excel týkající se předpokladů, ovladačů, předpovídání, propojení tří výroků, analýzy DCF atd.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found