Delegování - přehled, klady a zápory, strategie a tipy

V managementu Teorie managementu Teorie managementu jsou koncepty obklopující doporučené strategie managementu, které mohou zahrnovat nástroje jako rámce a směrnice, které lze implementovat v moderních organizacích. Obecně se profesionálové nebudou spoléhat pouze na jednu teorii řízení. Delegování odkazuje na sdílení nebo přenos odpovědnosti a obvykle k tomu dochází od nadřízeného (nebo zaměstnavatele) k podřízenému (nebo zaměstnanci). Delegování je pro supervizory na jakékoli úrovni kritickou dovedností a může být pro ně velkou výzvou k učení, kvůli obavám, že se vzdají kontroly, nebo kvůli nedůvěře ve schopnosti ostatních. Delegování je důležitou vlastností pro ty, kteří pracují v týmech, a důvěra hraje pro jeho úspěch zásadní roli.

Delegování

Důležitost delegování

Delegace hraje důležitou roli v:

Efektivita č. 1

Delegováním práce na ostatní jednotlivec přenáší práci na lidi, jejichž dovednosti lépe odpovídají úkolům. Například by nemělo smysl mít CEO CEO. CEO, zkratka pro Chief Executive Officer, je nejvýše postaveným jednotlivcem ve společnosti nebo organizaci. Generální ředitel je zodpovědný za celkový úspěch organizace a za rozhodování na nejvyšší úrovni. Přečtěte si popis práce a proveďte administrativní práci; lépe to dělají ostatní. Zlepšuje proto efektivitu delegování práce jednotlivce a snižuje jeho stres.

# 2 Vývoj

V případě, že je delegování práce na někoho, kdo není dobře obeznámen s prováděním úkolu, může při koučování hrát hlavní roli delegování. Podpůrné vedení Podpůrné vedení je styl vedení, kdy manažer nejen deleguje úkoly a přijímá výsledky, ale podporuje zaměstnance až do dokončení úkolu. Hlavní výhodou podpůrného vedení je, že manažer bude spolupracovat se zaměstnancem, dokud nebude mít oprávnění a dovednosti a nebude učit ostatní. Je to jeden důležitý způsob, jak jim pomoci budovat nové dovednosti.

Výhody delegování

Delegování úkolů na ostatní nabízí následující výhody:

  • Poskytne vám čas a schopnost soustředit se na úkoly na vyšší úrovni
  • Dává ostatním schopnost učit se a rozvíjet nové dovednosti
  • Rozvíjí důvěru mezi pracovníky a zlepšuje komunikaci
  • Zlepšuje efektivitu, produktivitu a správu času Řízení času Řízení času je proces plánování a kontroly, kolik času je třeba věnovat konkrétním činnostem. Kvalitní řízení času umožňuje jednotlivci dokončit více za kratší dobu, snižuje stres a vede ke kariérnímu úspěchu. Tato příručka poskytuje seznam nejlepších tipů pro dobrou správu času

Pokyny pro delegování úkolů

Ačkoli delegování úkolů zvyšuje efektivitu a produktivitu a zlepšuje správu času, je důležité delegovat úkoly správně. Zde je několik věcí, které byste měli mít na paměti:

  1. Zajistěte, aby byly cíle jasné a aby osoba, která přebírá další odpovědnost, měla nástroje k tomu, aby to dokázala dobře.
  2. Zeptejte se na jakékoli obavy a buďte otevřeni návrhům a nápadům.
  3. Poskytněte vodítko k množství času a / nebo peněz, které mají být vynaloženy na delegovaný úkol.
  4. Hrajte na sílu jednotlivce - každý má jedinečné dovednosti a talent. Delegujte práci, která pravděpodobně povede k lepší celkové efektivitě.
  5. Pokud jde o dlouhodobé delegované úkoly, sledujte, aby vaši zaměstnanci byli na správné cestě.

Obtížnost při delegování práce

Ačkoli delegování práce má jasné výhody, mnozí se rozhodnou tak neučinit. Ve skutečnosti mnoho lidí cítí, že je pro ně efektivnější dělat vše sami. Existuje několik důvodů, proč jednotlivec nemusí chtít delegovat práci na jiné:

# 1 Delegování nevylučuje odpovědnost

I když se při delegování úkolu vzdáte odpovědnosti, delegátor je v konečném důsledku odpovědný za úspěch nebo neúspěch úkolu. Přenos úspěchu na osobu, která odvedla více práce, je však dobrou strategií pro podpůrné vedení. Podpůrné vedení Podpůrné vedení je styl vedení, kdy manažer nejen deleguje úkoly a získává výsledky, ale místo toho podporuje zaměstnance až do dokončení úkolu. Hlavní výhodou podpůrného vedení je to, že manažer bude se zaměstnancem spolupracovat, dokud nebude zmocněn a zručný.

# 2 Delegování vede ke ztrátě kontroly

Mnoho lidí věří, že mohou svou práci vykonávat efektivněji než ostatní. Pocit ztráty kontroly nad úkolem mnohým brání v předávání práce jiným.

# 3 Delegování vyžaduje mentorství a čas

Delegování vyžaduje školení, jak úkol splnit. Delegování práce na někoho jiného vyžaduje, aby manažer mentoroval a zajistil, že osoba dokončí úkol. Může být nutné, aby delegát strávil tolik času učením druhého jednotlivce, jak úkol dělat, než samotným úkolem.

Delegování je důležité v každé organizaci. Ve skutečnosti v průzkumu provedeném na Stanfordské univerzitě z roku 2013 35% vedoucích pracovníků uvedlo, že delegování je něco, v čem se musí zlepšit, zatímco 37% uvedlo, že se aktivně snaží zlepšit své schopnosti delegování.

Příklady delegování

Posílení postavení vašich zaměstnanců

Atlantic Properties je realitní společnost, která nedávno najala dva nové stážisty, Carla a Davea. Manažer byl nedávno zaplaven investičními příležitostmi a neměl čas na další úkoly, jako je psaní návrhů a rozhovory s klíčovými zúčastněnými stranami.

Před nástupem do společnosti Atlantic Properties byl Carl autorem obsahu a Dave pracoval v call centru. Manažer se rozhodne hrát na sílu každého stážisty a deleguje psaní návrhů Carlovi a rozhovor s klíčovými zúčastněnými stranami Daveovi. Manažer na palubě oba stážisté o tom, jak úspěšně provést úkol, a poskytuje podrobný návod, jak je provést. Kromě toho manažer pravidelně kontroluje u každého stážisty, aby se ujistil, že dělá věci správně.

Pronájem pomocné ruky

Carmen nedávno založila ve Vancouveru novou společnost, která se zabývá převracením domů. Obchodní model společnosti se točí kolem vlastnictví domu na krátkou dobu a jeho prodeje zpět na trh s úmyslem rychle vydělat.

Carmen je jedinou zakladatelkou společnosti a dělá všechno sama - marketing, účetnictví, obchodní strategie atd. Ve skutečnosti ji přetížila práce natolik, že se nemůže soustředit na to, co dělá nejlépe - hledání výhod v trh s bydlením převrátit. Aby se zbavila stresu a zvýšila svou efektivitu, rozhodla se najmout pomocného účetního a marketingového manažera, kterému bude delegovat práci. Tím se Carmen dokáže soustředit na to, co umí nejlépe - zlepšit efektivitu a snížit stres.

Dodatečné zdroje

Děkujeme, že jste si přečetli finančního průvodce pro delegování. Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se neustále vzdělávat a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující zdroje:

  • Adaptivní Adaptivní vedení Adaptivní vedení je model vedení, který představili Ronald Heifetz a Marty Linsky. Heifetz to definuje jako akt mobilizace skupiny jednotlivců, aby zvládli náročné výzvy a nakonec se vynořili vítězně. Vnímání lidí vůdcovstvím se dnes velmi liší od několika minulých
  • Morálka zaměstnanců Morálka zaměstnanců Morálka zaměstnanců je definována jako celková spokojenost, výhled a pocit pohody, které zaměstnanec na pracovišti má. Jinými slovy, odkazuje na to, jak spokojení zaměstnanci cítí své pracovní prostředí. Morálka zaměstnanců je pro mnoho podniků důležitá díky přímému účinku na
  • Vlastnosti vedení Vlastnosti vedení Vedoucí vlastnosti se vztahují k osobním kvalitám, které definují efektivní vůdce. Vedení označuje schopnost jednotlivce nebo organizace vést jednotlivce, týmy nebo organizace k plnění cílů a záměrů. Vedení hraje v řízení důležitou funkci
  • Manažerské dovednosti Manažerské dovednosti Manažerské dovednosti lze definovat jako určité atributy nebo schopnosti, které by měl mít manažer, aby mohl plnit konkrétní úkoly v

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found