Sekuritizované dluhové nástroje - přehled, proces sekuritizace, příklady

Sekuritizované dluhové nástroje jsou finanční cenné papíry, které jsou vytvářeny sekuritizací jednotlivých půjček (dluhů). Sekuritizace je finanční proces, který zahrnuje vydávání cenných papírů, které jsou kryté řadou aktiv, nejčastěji dluhu. Aktiva se transformují na cenné papíry a tento proces se nazývá sekuritizace. Majitel cenných papírů získává příjem z podkladových aktiv; tedy termín cenné papíry kryté aktivy.

Sekuritizované dluhové nástroje

Sekuritizované dluhové nástroje mají oproti konvenčním formám investování různé výhody a jsou pro portfolio cennější. Jedním z nejběžnějších typů zajištěného dluhu jsou cenné papíry zajištěné hypotékou Zabezpečení zajištěné hypotékou (MBS) Zabezpečením zajištěným hypotékou (MBS) je zajištěný dluh zajištěný hypotékou nebo inkasem hypotéky. MBS je cenný papír krytý aktivy, který je obchodován na sekundárním trhu a který umožňuje investorům těžit z hypotečního podnikání. Sekuritizované dluhy mohou snížit úrokové sazby a uvolnit kapitál pro banku, ale mohou také podporovat půjčování z jiných důvodů, než je dosažení zisku.

Proces sekuritizace

Sekuritizace je složitý proces, který zahrnuje sdružování velkého počtu půjček a převod výsledných plateb držitelům cenných papírů. Proces začíná tím, že subjekt, který má aktiva, původce, který prodává aktiva právnické osobě, účelový nástroj (SPV) pro zvláštní účely (SPV) Subjekt / subjekt zvláštního určení (SPV / SPE) je samostatný subjekt vytvořen pro konkrétní a úzký cíl, a který je veden v podrozvaze. SPV je a. V závislosti na situaci vydává SPV dluhopisy přímo nebo vyplácí původci zůstatek prodaného dluhu, což zvyšuje likviditu aktiv.

Dluh se poté dělí na dluhopisy, které se prodávají na volném trhu. Dluhopisy představují různé částky rizik, které odpovídají různým výnosům pro držitele dluhopisů. V případě zajištění zajištěného hypotékou, pokud by majitel selhal, dům by byl zabaven a mělo by za následek určité navrácení půjčených prostředků. Důvodem, proč se cenné papíry nazývají sekuritizovány, je snaha jít za aktivy, když někdo splácí úvěr.

Společné sekuritizované dluhové nástroje

Dluhopisy kryté splátkami hypotéky jsou nejběžnějším typem sekuritizovaných dluhových nástrojů. Sekuritizovat však lze také jakýkoli typ aktiva, které je zajištěno půjčkou. Například osoba, která si vezme půjčku na auto krytou vozidlem, se také označuje jako sekuritizovaný dluh.

Půjčka se často sdružuje za účelem vytvoření sekuritizovaných dluhových nástrojů. Mezi další aktiva, která lze sekuritizovat, patří komerční dluh Komerční půjčka Komerční půjčka je půjčka, kterou finanční instituce poskytuje podnikům. Komerční půjčky se obvykle používají k nákupu dlouhodobého majetku nebo k financování každodenních provozních nákladů. nebo bankovní půjčky podnikům. Kreditní karty a studentské půjčky se také označují jako sekuritizovaný dluh, a přestože nejsou zálohovány určitým aktivem, může banka v případě nesplácení půjčky přejít po osobním majetku vlastníka. Abychom rozlišili mezi těmito typy cenných papírů a těmi, které jsou kryty hypotékami, jsou často označovány jako cenné papíry zajištěné aktivy.

1. Cenné papíry zajištěné hypotékou (MBS)

Cenné papíry zajištěné hypotékou (MBS) jsou dluhopisy, které jsou zajištěny úvěry na bydlení nebo nemovitostmi. Jsou vytvářeny, když je spojeno velké množství takových půjček (mohlo by to být až 10 milionů dolarů), a poté je fond prodán vládní agentuře jako Ginnie Mae, Fannie Mae nebo společnosti s cennými papíry, která ji použije jako kolaterál pro jiné zajištění zajištěné hypotékou.

2. Cenné papíry zajištěné aktivy (ABS)

Cenné papíry zajištěné aktivy (ABS) Cenné papíry zajištěné aktivy (ABS) Cenné papíry zajištěné aktivy kreditní karty (ABS) jsou dluhopisy s pevným výnosem, které jsou kryté peněžním tokem z kreditních karet. Jak se společnosti shromažďují, jsou to dluhopisy, které jsou vytvořeny ze spotřebitelského dluhu. Když si spotřebitelé půjčí peníze od banky na financování nového automobilu, studentské půjčky nebo kreditní karty, půjčky se stanou aktivy v účetních knihách subjektu (obvykle banky), který jim tento úvěr nabízí. Aktiva jsou poté prodána svěřenskému fondu, jehož jediným účelem je vydávat dluhopisy, které jsou zajištěny těmito cennými papíry. Platby z úvěru procházejí důvěrou investorům, kteří investují do těchto cenných papírů krytých aktivy.

Výhody a nevýhody sekuritizovaných dluhových nástrojů

Jednou z hlavních výhod sekuritizovaných dluhových nástrojů je, že umožňují bankám nabízet dluhopisy na různých úrovních rizika. Dluhopisy lze rozdělit na rizikové tranše, kde jedna třída dluhopisů dostává méně peněz, ale nebude mít žádné důsledky, pokud majitel domu nesplácí splátky úvěru. Druhá třída dluhopisů navíc obdrží vyšší platbu, ale v případě uzavření domu bude čelit ztrátě. Různé nabídky tříd dluhopisů umožňují investorům zvolit si úroveň rizika, do které chtějí investovat.

Jednou z nevýhod sekuritizovaných dluhů je, že vytvářejí složitý finanční systém. Když se sekuritizovaný dluh spojí a prodá, je obtížné určit, kdo dluží peníze a komu dluží. Výsledkem jsou ekonomické problémy, které mohou ovlivnit celý finanční systém.

Související čtení

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se neustále vzdělávat a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující zdroje:

  • Zajištěná dluhová povinnost (CDO) Zajištěná dluhová povinnost (CDO) je syntetický investiční produkt, který představuje různé půjčky seskupené a prodávané věřitelem na trhu. Držitel zajištěného dluhového závazku může teoreticky získat vypůjčenou částku od původního dlužníka na konci výpůjčního období.
  • Trhy s dluhovým kapitálem Trhy s dluhovým kapitálem (DCM) Skupiny s dluhovým kapitálovým trhem (DCM) jsou odpovědné za poskytování poradenství přímo emitentům společností při zvyšování dluhu při akvizicích, refinancování stávajícího dluhu nebo restrukturalizaci stávajícího dluhu. Tyto týmy pracují v rychle se měnícím prostředí a úzce spolupracují s poradenským partnerem
  • Plovoucí úroková sazba Plovoucí úroková sazba Plovoucí úroková sazba označuje proměnlivou úrokovou sazbu, která se mění po dobu trvání dluhového závazku. Je to opak pevné sazby.
  • Uzavření trhu Uzavření trhu Když majitel domu přestane platit za půjčku použitou na koupi domu, je dům považován za uzavřený. Nakonec to znamená, že vlastnictví

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found