Antidumpingové clo - přehled, způsob výpočtu a příklady

Antidumpingové clo je tarif Tarif Tarif je forma daně uvalené na dovážené zboží nebo služby. Tarify jsou běžným prvkem mezinárodního obchodování. Primární cíle uvalení na dovozy vyrobené v cizích zemích, jejichž cena je nižší než reálná tržní hodnota, se Fair Value Reálná hodnota týká skutečné hodnoty aktiva - produktu, akcie nebo cenného papíru - na kterém se dohodne jak prodávající kupující. Reálná hodnota se vztahuje na produkt, který se prodává nebo s ním obchoduje na trhu, kam patří, nebo za normálních podmínek - a nikoli na produkt, který je likvidován. obdobného zboží na domácím trhu. Vláda ukládá antidumpingové clo na zahraniční dovoz, pokud se domnívá, že zboží je „dumpingové“ - na domácím trhu za nízké ceny. Antidumpingové clo se ukládá na ochranu místních podniků a trhů před nekalou soutěží ze strany zahraničních dovozů.

Antidumpingové clo

Cena cla je stanovena ve výši, která se rovná rozdílu mezi běžnými náklady na výrobky v dovážející zemi a tržní hodnotou obdobného zboží ve vyvážející zemi nebo v jiných zemích, které vyrábějí podobné výrobky. Antidumpingové clo může být kdekoli od 0% do 550% hodnoty faktury za zboží.

Úloha WTO při regulaci antidumpingových opatření

Při regulaci antidumpingových opatření hraje klíčovou roli Světová obchodní organizace (WTO). WTO jako mezinárodní organizace nereguluje firmy obviněné z účasti na dumpingových aktivitách, ale má pravomoc regulovat, jak vlády reagují na dumpingové aktivity na jejich území.

Některá vláda někdy tvrdě reaguje na zahraniční společnosti zabývající se dumpingovými aktivitami zavedením represivních antidumpingových cel na zahraniční dovozy a WTO může přijít, aby určila, zda jsou opatření skutečná, nebo zda jsou v rozporu se zásadou volného trhu WTO Kapitalismus Kapitalismus je ekonomický systém, který umožňuje a podporuje soukromé vlastnictví podniků, které fungují, aby generovaly zisk. Kapitalismus, známý také jako tržní systém, se vyznačuje soukromými právy na vlastnictví půdy, konkurenčními trhy, stabilním právním státem, svobodně fungujícími kapitálovými trhy.

Podle antidumpingové dohody WTO je dumping legální, pokud nehrozí, že způsobí podstatnou újmu na domácím trhu dovážející země. Organizace také zakazuje dumping, pokud akce způsobí významné zpomalení na domácím trhu.

Pokud dojde k dumpingu, WTO umožňuje vládě postižené země podniknout právní kroky proti zemi dumpingu, pokud existují důkazy o skutečné podstatné újmě pro průmyslová odvětví na domácím trhu. Vláda musí prokázat, že došlo k dumpingu, rozsahu dumpingu z hlediska nákladů a újmy nebo hrozby újmy na domácím trhu.

Výpočet antidumpingového cla

Antidumpingová dohoda WTO umožňuje vládám jednat způsobem, který nediskriminuje obchodní partnery a při výpočtu cla respektuje zásadu DATT 1994. Zásada GATT 1994 poskytuje řadu pokynů k řízení obchodu mezi členy WTO. Vyžaduje, aby dovážené zboží nepodléhalo vnitřním daním nad rámec nákladů kladených na domácí zboží.

Rovněž vyžaduje, aby se s dováženým zbožím zacházelo podle domácích zákonů a předpisů stejně jako s tuzemským zbožím. Umožňuje však vládě uvalit clo na zahraniční dovozy, pokud překročí vázané sazby a hrozí, že způsobí újmu domácímu trhu.

Existuje několik způsobů, jak určit, zda byl dovážený výrobek dumpingový lehce nebo silně, a výši cla, které se má uplatnit. První metodou je výpočet antidumpingového cla na základě běžné ceny výrobku.

Druhou alternativou je použití ceny účtované za stejný produkt, ale v jiné zemi. Poslední alternativou je výpočet cla na základě celkových nákladů na produkt, výdajů a ziskových marží výrobce Zisková marže V účetnictví a financích je zisková marže měřítkem výdělků společnosti ve vztahu k jejím výnosům. Tři hlavní metriky ziskové marže jsou hrubý zisk (celkové výnosy minus náklady na prodané zboží (COGS)), provozní zisk (výnosy minus COGS a provozní náklady) a čistý zisk (výnosy minus všechny náklady).

Příklady dumpingových případů ve Spojených státech

V poslední době došlo k nárůstu počtu antidumpingových případů zahájených americkými podniky. Místní podniky spoléhají na antidumpingové zákony, aby omezily nekalou konkurenci dovozů s nižší než tržní hodnotou vyrobených v zahraničí. Komise pro mezinárodní obchod (ITC) ukládá antidumpingová cla na základě doporučení amerického ministerstva obchodu.

1. Dumpingové obrazovky plochých displejů japonskými společnostmi v roce 1991

Na základě stížností amerických podniků ohledně dumpingu obrazovek plochých displejů (FPD) japonskými společnostmi ministerstvo obchodu rozhodlo, že japonské společnosti jsou odpovědné za dumping obrazovek FPD na americký trh. V důsledku toho zahájilo ITC počátkem roku 1991 vyšetřování a agentura zjistila, že japonské společnosti vyhodily obrazovky FPD a způsobily tak americkým podnikům materiální škody. ITC doporučilo 62,5% antidumpingové clo na obrazovky FPD dovážené z Japonska.

2. Dumping oceli čínskými společnostmi v roce 2015

Velcí američtí výrobci oceli podali stížnosti na americké ministerstvo obchodu ohledně dumpingu oceli čínskými společnostmi na trzích v USA. Americké podniky si stěžovaly, že velký dovoz oceli vedl k nekalé soutěži, protože dovoz byl nespravedlivě nízký.

ITC vyšetřovala obvinění na základě doporučení obchodního oddělení, aby zjistila, zda na domácím trhu došlo k újmě nebo hrozbě újmy. Agentura shledala čínské společnosti vinnými z dumpingu ocelářských výrobků a způsobila americkým podnikům materiální škody. ITC uvalilo 500% dovozní clo na dovoz vybrané oceli z Číny, aby ochránilo domácí ocelářský průmysl.

Související čtení

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se neustále učit a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující finanční zdroje:

  • Náklady na vyrobené zboží (COGM) Náklady na vyrobené zboží (COGM) Náklady na vyrobené zboží, známé také jako COGM, jsou termín používaný v manažerském účetnictví, který odkazuje na plán nebo výkaz, který ukazuje celkové výrobní náklady společnosti během konkrétní časové období.
  • Parita kupní síly (PPP) Parita kupní síly Koncept parity kupní síly (PPP) se používá k multilaterálnímu srovnání národních příjmů a životní úrovně různých zemí. Kupní síla se měří cenou konkrétního koše zboží a služeb. Parita mezi dvěma zeměmi tedy znamená, že jednotka měny v jedné zemi bude nakupovat
  • Překážky obchodu Překážky obchodu Překážky obchodu jsou zákonná opatření zavedená především k ochraně domácí ekonomiky národa. Obvykle snižují množství zboží a služeb, které lze importovat. Tyto obchodní překážky mají podobu cel nebo daní a
  • Transferové ceny Transferové ceny Transferové ceny představují ceny zboží a služeb, které jsou vyměňovány mezi běžně kontrolovanými právnickými osobami v rámci podniku. Například pokud dceřiná společnost prodává zboží nebo poskytuje služby holdingové společnosti, účtovaná cena se označuje jako cena za převod

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found