International Fisher Effect (IFE) - Definice, Jak vypočítat, Relevance

International Fisher Effect (IFE) uvádí, že rozdíl mezi nominální úrokovou sazbou Kalkulačka úrokové sazby Kalkulačka úrokové sazby, která vám pomůže vypočítat efektivní úrokovou sazbu na základě počtu období, typu úrokové sazby a částky počátečního zůstatku. ve dvou zemích je přímo úměrný změnám směnného kurzu jejich měn Měnové riziko Měnové riziko neboli kurzové riziko označuje expozici, které čelí investoři nebo společnosti působící v různých zemích, s ohledem na nepředvídatelné zisky nebo ztráty v důsledku změny hodnoty jedné měny ve vztahu k jiné měně. kdykoliv. Teorii vytvořil Irving Fisher, americký ekonom.

Téma International Fisher Effect (IFE)

International Fisher Effect je založen na současných a budoucích nominálních úrokových sazbách a používá se k predikci spotových a budoucích pohybů měn. IFE je na rozdíl od jiných metod, které používají čistou inflaci. Inflace Inflace je ekonomický koncept, který odkazuje na zvýšení cenové hladiny zboží během stanoveného časového období. Nárůst cenové hladiny znamená, že měna v dané ekonomice ztrácí kupní sílu (tj. Za stejnou částku peněz lze nakoupit méně). pokusit se předvídat a porozumět pohybům směnného kurzu.

Jak byl konceptualizován mezinárodní rybářský efekt

Teorie mezinárodního rybářského efektu byla uznána na základě toho, že úrokové sazby Úroková sazba Úroková sazba se vztahuje k částce účtované věřitelem dlužníkovi za jakoukoli formu zadaného dluhu, obecně vyjádřenou jako procento jistiny. jsou nezávislé na jiných měnových proměnných a že poskytují silnou indikaci toho, jak si měna konkrétní země vede. Podle Fishera změny inflace nemají vliv na reálné úrokové sazby, protože skutečná úroková sazba je jednoduše nominální sazba minus inflace.

Teorie předpokládá, že země s nižšími úrokovými sazbami uvidí nižší úrovně inflace, což se promítne do zvýšení skutečné hodnoty měny země ve srovnání s měnou jiné země. Pokud budou úrokové sazby vysoké, dojde k vyšší úrovni inflace, což povede k oslabení měny země.

Jak vypočítat Fisherův efekt

Vzorec pro výpočet IFE je následující:

E = [(tj1-i2) / (1+ i2)] ͌ (tj1-i2)

Kde:

  • E = Procentuální změna směnného kurzu měny země
  • 1 = Úroková sazba země A
  • 2 = Úroková sazba země B

Příklad

Vezměme si příklad dvou měn, USD (USA) a CAD (Kanadský dolar). Spotový směnný kurz USD / CAD je 1,30 a úroková sazba Spojených států je 5,0%, zatímco v Kanadě je 6,0%.

Na základě předpokladu IFE se země s vyšší úrokovou sazbou, v tomto případě Kanada, dočká vyšší míry inflace a dojde k oslabení její měny. Budoucí spotová sazba se vypočítá tak, že se vezme spotová sazba a vynásobí se poměrem zahraniční úrokové sazby k domácí úrokové sazbě, jak je uvedeno níže:

1,3 x (1,05 / 1,06) = 1,312

Vzhledem k budoucí spotové sazbě předpokládá International Fisher Effect, že se měna CAD vůči USD znehodnocuje. 1 USD se vymění za 1,312 CAD, oproti původnímu kurzu 1,30. Na jedné straně investoři obdrží nižší úrokovou sazbu v měně USD, ale na druhé straně získají ze zvýšení hodnoty americké měny.

Aby IFE fungovalo, je třeba učinit několik předpokladů. Mezi předpoklady patří volný tok kapitálu mezi zeměmi, integrace kapitálových trhů. Druhy trhů - Dealers, Brokers, Exchanges Markets zahrnují makléře, dealery a devizové trhy. Každý trh funguje podle různých obchodních mechanismů, které ovlivňují likviditu a kontrolu. Různé typy trhů umožňují různé obchodní charakteristiky uvedené v této příručce a nedostatek kontroly nad měnou pro obchodní účely.

Relevance mezinárodního rybářského efektu

V krátkodobém horizontu je Mezinárodní rybářský efekt považován za nespolehlivou proměnnou odhadu cenových pohybů měny kvůli existenci dalších faktorů, které ovlivňují směnné kurzy. Faktory také ovlivňují predikci nominálních úrokových sazeb a inflace.

Z dlouhodobého hlediska je však IFE vnímán jako spolehlivější proměnná pro určení vlivu změn nominálních úrokových sazeb na posuny směnných kurzů.

Fisherův efekt vs. mezinárodní Fisherův efekt

Fisherův efekt popisuje vztah mezi úrokovými sazbami a mírou inflace. Navrhuje, aby se nominální úroková sazba v zemi rovnala reálné úrokové míře plus míře inflace, což znamená, že skutečná úroková sazba se rovná nominální úrokové míře minus míra inflace.

Proto jakékoli zvýšení míry inflace povede k proporcionálnímu zvýšení nominální úrokové sazby, kde je reálná úroková sazba konstantní. Předpokládejme například, že skutečná úroková sazba je 5,5% a míra inflace se mění z 2,5% na 3,5%. Nominální úroková sazba se počítá takto:

(1 + nominální úroková sazba) = (1 + skutečná úroková sazba) (1 + inflační sazba)

Nominální úroková sazba = (1 + 0,055) (1 + 0,025) - 1

= (1.055) (1.025) – 1

= 0,081 nebo 8.1%

Nominální úroková sazba = (1,055) (1,035) - 1

= 0,092 nebo 9.2%

Nominální úroková sazba by se tedy zvýšila z 8,1%, když míra inflace byla 2,5% na 9,2%, když se míra inflace zvýší na 3,5%.

International Fisher rozšiřuje teorii Fisher Effect tím, že navrhuje, že odhadované zhodnocení nebo znehodnocení měn dvou zemí je úměrné rozdílu v jejich nominálních úrokových sazbách. Pokud je například nominální úroková sazba ve Spojených státech vyšší než ve Spojeném království, měla by hodnota této měny klesnout o úrokový diferenciál.

Další zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem certifikace FMVA (Financial Modeling and Valuation Analyst) FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari, jejichž cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další finanční zdroje uvedené níže:

  • Efektivní roční úroková sazba Efektivní roční úroková sazba Efektivní roční úroková sazba (EAR) je úroková sazba, která je upravena o složení za dané období. Jednoduše řečeno, efektivní
  • Kříž měny EUR / USD Kříž měny EUR / USD Směnný kurz eura k dolaru (zkráceně EUR / USD nebo € / $) je počet amerických dolarů za každé 1 euro. Jde o konvenci pro citování směnného kurzu mezi těmito dvěma měnami. Tato příručka poskytne přehled faktorů, které ovlivňují kurz FX, a toho, co investoři a spekulanti potřebují vědět
  • Ekonomická expozice Ekonomická expozice Ekonomická expozice, také někdy nazývaná provozní expozice, je měřítkem změny čisté současné hodnoty (NPV) společnosti v důsledku fluktuací peněžních toků způsobených změnami směnných kurzů (FX). Tuto expozici nelze snadno zmírnit, protože souvisí s
  • Měnový kříž USD / CAD Měnový kříž USD / CAD Měnový pár USD / CAD představuje kótovaný kurz pro směnu USA za CAD, neboli kolik kanadských dolarů dostane jeden za americký dolar. Například kurz USD / CAD 1,25 znamená, že 1 americký dolar odpovídá 1,25 kanadskému dolaru. Směnný kurz USD / CAD je ovlivněn ekonomickými a politickými silami na obou stranách

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found