Kupónová vazba - průvodce, příklady, jak fungují kupóny

Kuponový dluhopis je druh dluhopisu Dluhopisy Dluhopisy jsou cenné papíry s pevným výnosem, které vydávají společnosti a vlády za účelem zvýšení kapitálu. Emitent dluhopisů si od držitele dluhopisu půjčí kapitál a provede mu fixní platby za pevnou (nebo variabilní) úrokovou sazbu po stanovené období. který zahrnuje připojené kupóny a vyplácí pravidelné (obvykle roční nebo pololetní) splátky úroků během jeho životnosti a jeho nominální hodnota Par Value je nominální nebo nominální hodnota dluhopisu, akcie nebo kupónu, jak je uvedeno na dluhopisu nebo akciích osvědčení. Jedná se o statickou hodnotu stanovenou v době vydání a na rozdíl od tržní hodnoty pravidelně nekolísá. při splatnosti. Tyto dluhopisy přicházejí s kupónovou sazbou Kupónová sazba Kupónová sazba je částka ročního úrokového výnosu vypláceného držiteli dluhopisu na základě nominální hodnoty dluhopisu. , který odkazuje na výnos dluhopisu k datu vydání. Dluhopisy, které mají vyšší kupónové sazby, nabízejí investorům vyšší výnosy z jejich investic.

Kupón Bond

V minulosti byly tyto dluhopisy vydávány ve formě držitelských certifikátů. To znamená, že fyzické vlastnictví certifikátu bylo dostatečným důkazem vlastnictví. Emitent nezachoval žádné záznamy o původním ani žádném následném kupci dluhopisu. Začali být známí jako „dluhopisy na doručitele“, protože každý, kdo nese příslušný kupón, jej mohl předat agentovi emitenta a obdržet úrokovou platbu. Kupóny byly vytištěny na dluhopisu, ze kterého mohly být odděleny a předloženy k zaplacení.

Tato anonymita kupujících měla pozitivní i negativní aspekty. Za prvé, kupující může zůstat v anonymitě, pokud si to přeje. Zadruhé, díky odnímatelným kuponům bylo shromažďování plateb úroků velmi jednoduché. Nevýhodou však bylo, že tyto dluhopisy bez záznamů o nákupu představovaly velké příležitosti k podvodu a byly lákavým cílem pro zloděje.

V dnešní době jsou fyzické verze dluhopisů neobvyklé, protože většina dluhopisů je vytvářena elektronicky a nepřichází s fyzickými certifikáty. Termín „kupón“ se přesto stále používá, ale odkazuje pouze na nominální výnos dluhopisu.

Jak funguje kupónový dluhopis?

Po vydání dluhopisu je specifikována kupónová sazba na nominální hodnotu dluhopisu. Emitent dluhopisu se zavazuje provádět roční nebo pololetní splátky úroků Splatné úroky Splatný úrok je účet pasiv uvedený v rozvaze společnosti, který představuje částku úrokových nákladů, které k dnešnímu dni vznikly, ale které nebyly k datu datum v rozvaze. Představuje výši úroku, který je v současné době dlužen věřitelům, a obvykle jde o aktuální závazek rovnající se kupónové sazbě pro investory. Tyto platby se provádějí až do splatnosti dluhopisu.

Představme si, že společnost Apple Inc. vydala nový čtyřletý dluhopis s nominální hodnotou 100 USD a roční kupónovou sazbou 5% nominální hodnoty dluhopisu. V takovém případě Apple zaplatí investorům roční úrok 5 USD za každou zakoupenou obligaci. Po čtyřech letech, v den splatnosti dluhopisu, provede Apple poslední výplatu kupónu. Rovněž investorovi vyplatí nominální hodnotu dluhopisu.

Ceny dluhopisů

Navzdory relativně jednoduchému designu dluhopisu zůstává jeho cena zásadním problémem. Pokud existuje vysoká pravděpodobnost selhání, mohou investoři požadovat vyšší míru návratnosti dluhopisu.

Podobně jako u jiných typů dluhopisů je cena kupónového dluhopisu určena vzorcem současné hodnoty. Vzorec je:

Vzorec pro stanovení ceny kupónu

Kde:

c = kupónová sazba

i = úroková sazba

n = počet plateb

Mírně upravený vzorec současné hodnoty běžné anuity lze také použít jako zkratku pro výše uvedený vzorec, protože platby u tohoto typu dluhopisu jsou pevné a stanovené na pevná časová období:

Cena kuponového dluhopisu upravená podle vzorce

Více zdrojů

Pro více informací nabízí Finance širokou škálu kurzů účetnictví, finanční analýzy a finančního modelování, včetně Financial Modeling & Valuation Analyst (FMVA) ™ Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, JP Morgan a Certifikační program Ferrari. K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné následující zdroje:

  • Cena dluhopisu Cena dluhopisu Cena dluhopisů je věda výpočtu emisní ceny dluhopisu na základě kupónu, nominální hodnoty, výnosu a doby do splatnosti. Ceny dluhopisů umožňují investorům
  • Diskontní dluhopis Diskontní dluhopis Diskontní dluhopis je dluhopis, který je vydán za nižší cenu, než je jeho nominální hodnota, nebo dluhopis, který se obchoduje na sekundárním trhu za cenu, která je pod nominální hodnotou. Je to obdoba dluhopisu s nulovým kupónem, pouze ten druhý neplatí úroky. Dluhopis se považuje za obchod se slevou
  • Glosář s pevným výnosem Glosář s pevným výnosem Tento glosář s pevným výnosem pokrývá nejdůležitější podmínky dluhopisů a definice požadované pro finanční analytiky. Tyto podmínky jsou podrobně popsány v kurzu Financí s pevným příjmem. Konstantní věčnost, korelace, kupónová sazba, kovariance, kreditní spready
  • Investice: Průvodce pro začátečníky Investice: Průvodce pro začátečníky Průvodce Finance's Investing for Beginners vás naučí základy investování a jak začít. Zjistěte více o různých strategiích a technikách obchodování a o různých finančních trzích, do kterých můžete investovat.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found