Kapitalismus - dozvíte se o výhodách a nevýhodách kapitalismu

Kapitalismus je ekonomický systém Ekonomika Finance Články o ekonomii jsou koncipovány jako průvodce samostudiem, které vám umožní naučit se ekonomiku vlastním tempem. Projděte si stovky článků o ekonomii a nejdůležitějších pojmech, jako je hospodářský cyklus, vzorec HDP, přebytek spotřebitelů, úspory z rozsahu, ekonomická přidaná hodnota, nabídka a poptávka, rovnováha a další, které umožňují a podporují soukromé vlastnictví podniků, které pracují na vytváření zisku Čistý příjem Čistý příjem je klíčovou řádkovou položkou nejen ve výkazu zisku a ztráty, ale ve všech třech hlavních finančních výkazech. Čistý zisk je sice dosažen prostřednictvím výkazu zisku a ztráty, ale také v rozvaze a výkazu peněžních toků. . Kapitalismus, známý také jako tržní systém, je charakterizován soukromými právy na vlastnictví půdy, konkurenční trhy Tržní ekonomika Tržní ekonomika je definována jako systém, kde je produkce zboží a služeb nastavena podle měnících se přání a schopností trhu, stabilní pravidlo práva, svobodně fungující kapitálové trhy, nízká korupce, proces zjišťování cen a konkurenční trhy. Jinými slovy, je to opak komunismu, ve kterém jsou výrobní prostředky vlastněny a kontrolovány vládou.

Kapitalismus - 3 principy kapitalismu

Shrnutí kapitalismu

Chcete rychle pochopit koncept? Níže je uveden seznam odrážek klíčových charakteristik kapitalistických systémů:

  • Výrobní prostředky jsou v soukromém vlastnictví
  • Společnosti jsou motivovány k získávání zisků
  • Zákon o zásobování Zákon o zásobování je základním principem v ekonomii, který tvrdí, že za předpokladu, že vše ostatní bude konstantní, bude mít zvýšení ceny zboží odpovídající přímé zvýšení jeho nabídky. Zákon dodávek popisuje chování výrobce, když cena zboží stoupá nebo klesá. a trhy s poptávkou
  • Kapitálové trhy Klíčoví hráči na kapitálových trzích V tomto článku uvádíme obecný přehled klíčových hráčů a jejich příslušných rolí na kapitálových trzích. Kapitálové trhy se skládají ze dvou typů trhů: primárního a sekundárního. Tato příručka poskytne přehled všech hlavních společností a povolání na kapitálových trzích. pracovat volně
  • Spolehlivý právní systém
  • Nemovitost může být v soukromém vlastnictví
  • Úrovně nerovností jsou vysoké
  • Vládní zapojení je nízké

Výhody kapitalismu

Hlavní výhodou kapitálu Capital Capital je cokoli, co zvyšuje schopnost člověka vytvářet hodnotu. Lze jej použít ke zvýšení hodnoty v celé řadě kategorií, jako je finanční, sociální, fyzický, intelektuální atd. V podnikání a ekonomice jsou dva nejběžnější typy kapitálu finanční a lidský. spočívá v tom, že poskytuje silnou motivaci a motivaci k pozitivní produkci, růstu, inovacím, zlepšování a pokroku. Ti, kdo věří v systém volného trhu, tvrdí, že volný trh a konkurence mají za následek lepší podnikání a tím lepší produkty a služby. Kombinace těchto motivátorů pro obchodní operace a výhod pro spotřebitele vytváří smyčku pozitivní zpětné vazby nebo ctnostný cyklus, kdy spotřebitelé utrácejí více peněz a společnosti více inovují.

Kromě výše uvedeného umožňuje kapitalistický systém trhu rozhodnout, jak alokovat zdroje. To znamená, že kapitál, práce a přírodní zdroje jsou distribuovány tam, kde mohou mít největší dopad (zisk), a tím se ekonomika stává samoorganizující.

Nevýhody kapitalismu

Jednou z hlavních výzev kapitalistického systému je, že nepomáhá postarat se o ty, kteří nemají dovednosti, které jsou velmi žádané, a proto si nemusí vydělávat na živobytí. Systém může také přirozeně vést k velkým rozdílům v bohatství, protože ti s kapitálem jsou schopni snáze generovat více kapitálu.

Někteří argumentují tím, že v systému existuje příležitost ke korupci, která nespravedlivě naklání váhy. Například dary a lobování u politiků mohou ovlivnit zákony ve prospěch konkrétních vlastníků firem a poskytnout jim konkurenční výhodu oproti ostatním s kapitálem, ale bez politického vlivu.

Jedna závěrečná kritika je, že upřednostňuje zisk místo sociálních dávek, životního prostředí a komunity.

Alternativní ekonomické systémy

I když kapitalismus není dokonalý, není mnoho dalších zářivých příkladů jiných ekonomických systémů. Nejběžnější alternativní systémy jsou:

Druhy ekonomických systémů

1. Socialismus

Socialismus je nejbližší alternativou ke kapitalismu. Poskytuje systém, kde jednotlivci i vlády vlastní výrobní prostředky a mohou soutěžit. Například v ropném průmyslu může existovat kombinace státních producentů ropy a soukromých producentů. Dává vládě větší kontrolu nad strategickými aktivy a může poskytnout více příjmů než jen výběr daní.

Nevýhodou socialismu je, že vláda nemusí být tak efektivním operátorem, a tedy nebude tak zisková jako soukromí konkurenti. Může to také znamenat, že státní podniky získají výhodné podmínky a zacházení.

2. Komunismus

Komunistický ekonomický systém je o krok dále než socialismus, kdy vláda vlastní všechny výrobní prostředky (tj. Všechny podniky jsou ve vlastnictví státu) a vláda poskytuje všem občanům pevnou životní úroveň. Komunismus je opakem kapitalismu v tom, že všechny podniky jsou ve vlastnictví státu, ekonomika je centrálně plánována a alokace kapitálu není volným trhem.

3. Fašismus

Fašismus je nacionalistický typ ekonomického systému, kde vláda nutí podniky klást zájem národa nad jejich společnost. Ve fašismu vládnoucí strana a centrální plánovači země diktují, co musí vlastníci podniků udělat. Primární zaměření tohoto systému je na budování národa a může být spojeno se silnou vojenskou silou.

Kapitalismus v obchodním modelování

Ve společnosti Finance se zaměřujeme na poskytování školení podnikových financí světové úrovně, kde se studenti učí stavět finanční modely na široké škále podniků. I když se většina tříd a případových studií zaměřuje na podniky, které působí na kapitalistickém trhu, neznamená to, že se stejné typy analýz nepřenášejí na podnikání v jiných systémech, jako je socialismus, komunismus nebo fašismus.

Kapitalismus ve finanční analýze

Jak můžete vidět na obrázku nahoře z kurzu Strategie financí, zaměření na strategickou analýzu se používá k identifikaci sil ovlivňujících odvětví a tyto síly mohou fungovat v jakémkoli typu systému.

Dodatečné zdroje

Děkujeme, že jste si přečetli tuto příručku a porozuměli fungování různých ekonomických systémů a jejich výhod a nevýhod.

Finance je oficiálním globálním poskytovatelem certifikace FMVA (Financial Modeling & Valuation Analyst) FMVA®. Připojte se k 350 600+ studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se neustále učit a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující finanční zdroje:

  • Křivka poptávky Křivka poptávky Křivka poptávky je řádek, který ukazuje, kolik jednotek zboží nebo služby bude zakoupeno za různé ceny. Cena je vynesena na svislou osu (Y), zatímco množství je vyneseno na vodorovnou (X) osu.
  • Úspory z rozsahu Úspory z rozsahu Úspory z rozsahu se vztahují k nákladové výhodě, se kterou se společnost potýká, když zvyšuje svou úroveň produkce. Výhoda vzniká v důsledku inverzního vztahu mezi fixními náklady na jednotku a vyrobeným množstvím. Čím větší je množství vyrobené produkce, tím nižší jsou fixní náklady na jednotku. Typy, příklady, průvodce
  • Monopol Monopol Monopol je trh s jediným prodejcem (nazývaným monopolista), ale s mnoha kupujícími. Na rozdíl od prodejců na dokonale konkurenčním trhu monopolista vykonává podstatnou kontrolu nad tržní cenou komodity / produktu.
  • Pigou Effect Pigou Effect Pigou Effect je teorie navržená slavným antikeynesiánským ekonomem Arthurem Pigou. Vysvětluje vztah mezi spotřebou, zaměstnaností a ekonomickým výkonem v době deflace a inflace.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found