Holandská nemoc - definice, nevýhody a jak se jí vyhnout

Holandská nemoc je pojem, který popisuje ekonomický jev, kdy rychlý rozvoj jednoho odvětví ekonomiky (zejména přírodních zdrojů) vyvolává pokles v ostatních odvětvích. Je také často charakterizováno podstatným zhodnocením domácí měny. Měnová politika Měnová politika je hospodářská politika, která řídí velikost a tempo růstu peněžní zásoby v ekonomice. Je to mocný nástroj k regulaci makroekonomických proměnných, jako je inflace a nezaměstnanost. . Holandská nemoc je paradoxní situací, kdy dobré zprávy pro jedno odvětví ekonomiky, jako je objev přírodních zdrojů, mají negativní dopad na celkovou ekonomiku země.

Holandská nemoc

Prolomení fenoménu holandských nemocí

Termín nizozemské choroby byl poprvé představen v časopise The Economist v roce 1977 za účelem analýzy ekonomické situace v Nizozemsku (odtud název) po objevu velkých polí zemního plynu v roce 1959. Ačkoli nizozemská ekonomika zvýšila své příjmy z vývozu zemního plynu „, výrazné zhodnocení národní měny z velkého přílivu kapitálu do sektoru mělo za následek vyšší míru nezaměstnanosti v zemi a pokles zpracovatelského průmyslu.

Fenomén nizozemské nemoci se běžně vyskytuje v zemích, jejichž ekonomiky se do značné míry spoléhají na vývoz přírodních zdrojů. Paradox je v rozporu s konceptem komparativní výhody Srovnávací výhoda V ekonomii dochází ke komparativní výhodě, když země může vyrobit zboží nebo službu za nižší náklady příležitosti než jiná země. Teorie komparativní výhody se připisuje politickému ekonomovi Davidovi Ricardovi, který napsal knihu Principy politické ekonomie a daní (1817). . Podle modelu komparativní výhody by se každá země měla specializovat na odvětví, ve kterém má komparativní výhodu oproti jiným zemím.

Se zeměmi, které převážně vyvážejí přírodní zdroje, to však nefunguje dobře. Například volatilita Volatility Volatility je míra rychlosti fluktuací ceny cenného papíru v čase. Udává úroveň rizika spojeného se změnami ceny cenného papíru. Investoři a obchodníci vypočítávají volatilitu cenného papíru, aby mohli posoudit minulé výkyvy cen komodit, které nemohou dlouhodobě udržet ekonomiku země. Nadměrná závislost na vývozu přírodních zdrojů rovněž vede k nedostatečnému rozvoji dalších odvětví hospodářství, jako je výroba a zemědělství.

Fungování holandské nemoci

Negativní vliv nizozemských nemocí na ekonomiku lze vysvětlit některými rysy, které lze připsat odvětvím, která souvisejí s přírodními zdroji. Například těžební průmysl obecně vyžaduje velké kapitálové investice, ale není náročné na pracovní sílu. Proto nadnárodní korporace Nadnárodní korporace Nadnárodní korporace je společnost, která působí ve své domovské zemi i v dalších zemích po celém světě. Udržuje ústředí a zahraniční země, které mají kapitál, mají často zájem investovat do takových podniků. Zahraniční investice mohou vést k vyšší poptávce po domácí měně země a začnou se zhodnocovat. Posílení domácí měny zdraží vývoz země do jiných průmyslových odvětví, zatímco dovoz zlevní. Domácí výrobci následně budou čelit nižší poptávce po jejich produktech v zahraničí a větší konkurenci zahraničních výrobců. Zaostávající sektory ekonomiky tak budou čelit dalším problémům.

Jak se vyhnout holandské nemoci?

Níže jsou uvedeny dvě hlavní strategie, které mohou pomoci vyřešit holandskou nemoc:

1, Zpomalení posilování domácí měny

Zpomalení zhodnocování měny je snazší a životaschopnější strategií, jak zabránit nepříznivým účinkům holandské choroby. Toho lze někdy dosáhnout plynulým vynakládáním příjmů z vývozu přírodních zdrojů. Jednou z nejběžnějších metod je vytvoření fondu státního majetku. Mnoho rozvinutých a rozvojových zemí, včetně Austrálie, Kanady, Norska a Ruska, spravuje velké státní investiční fondy.

Cílem státních investičních fondů je stabilizovat příliv kapitálu do ekonomiky, aby se zabránilo jeho přehřátí a způsobení výrazného zhodnocení měny. Přebytečné příjmy lze vynakládat na vzdělávání nebo infrastrukturu, která pomůže diverzifikovat ekonomiku.

2. Diverzifikace ekonomiky

Diverzifikace ekonomiky je strategie, která může téměř eliminovat negativní dopad holandských nemocí na ekonomiku. Ekonomické diverzifikace lze dosáhnout dotováním zaostávajících sektorů ekonomiky nebo zavedením cel na podporu domácích výrobců.

Další zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního certifikátu Financial Modeling & Valuation Analyst (FMVA) ™ Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, JP Morgan a Ferrari certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně . K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné další finanční zdroje uvedené níže:

  • Odpovědnost za životní prostředí Odpovědnost za životní prostředí Odpovědnost za životní prostředí se týká potenciálních environmentálních nákladů, které kupujícímu vzniknou při koupi nebo leasingu aktiva. Závazky vznikají, když a
  • Fixní vs. fixované směnné kurzy Fixní vs. fixované směnné kurzy Směnné kurzy cizí měny měří sílu jedné měny ve srovnání s druhou. Síla měny závisí na řadě faktorů, jako je míra inflace, převládající úrokové sazby v domovské zemi nebo stabilita vlády.
  • Negativní externality Negativní externality Negativní externality se vyskytují, když produkt nebo spotřeba zboží nebo služby působí negativně na třetí stranu mimo trh. Běžná transakce zahrnuje dvě strany, tj. Spotřebitele a výrobce, kteří jsou v transakci označováni jako první a druhá strana.
  • Veřejné statky Veřejné statky Veřejné statky jsou statky, které jsou běžně dostupné všem lidem ve společnosti nebo komunitě a které mají dvě specifické vlastnosti: jsou nevylučitelné a nepřekonatelné. Každý má přístup k jejich použití a jejich použití neomezuje jejich dostupnost pro budoucí použití.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found