Terminální růstová rychlost - Průvodce pro výpočet terminálních růstových rychlostí

The konečná rychlost růstu je konstantní sazba, při které očekávané volné peněžní toky firmy Free Cash Flow (FCF) Free Cash Flow (FCF) měří schopnost společnosti produkovat to, na čem se investoři nejvíce zajímají: předpokládá se, že rostou hotovost, která je k dispozici, distribuována libovolným způsobem, na dobu neurčitou. Tato míra růstu se používá po období prognózy v modelu diskontovaných peněžních toků DCF Model Training Free Guide Model DCF je specifický typ finančního modelu používaného k oceňování podniku. Tento model je jednoduše prognóza nevyužitého volného peněžního toku společnosti, od konce období prognózy až do věčnosti budeme předpokládat, že volný peněžní tok firmy bude nadále růst konečným tempem růstu, místo aby promítal volný peněžní tok pro každé období v budoucnosti.

konečná rychlost růstu

Pohled na vícestupňový růst

Při vytváření projekcí pro volný peněžní tok firmy Free Cash Flow (FCF) Free Cash Flow (FCF) měří schopnost společnosti produkovat to, na čem investoři nejvíc záleží: hotovost, která je k dispozici, je rozdělena podle uvážení, je běžnou praxí předpokládat, že budou různé míry růstu v závislosti na tom, ve které fázi životního cyklu firmy společnost aktuálně působí.

Typicky konstruujeme a třístupňový model růstu promítnout volné peněžní toky firmy a určit její hodnotu na každé úrovni splatnosti:

# 1 Rychlost růstu ve fázi expanze

Předpokládáme vysokou míru růstu (obvykle přes 10%) v podnikání v rané fázi expanze. Podnik si vybudoval svoji pozici v tomto odvětví a snaží se zvýšit svůj podíl na trhu. Jako takový zažije rychlý růst příjmů Tržby z prodeje Tržby z prodeje jsou příjmy, které společnost obdrží z prodeje zboží nebo poskytování služeb. V účetnictví mohou být výrazy „prodej“ a „výnos“ zaměňovány a často se používají zaměnitelně, což znamená totéž. Výnosy nemusí nutně znamenat přijatou hotovost. a tedy volný peněžní tok.

# 2 Zpomalená fáze růstu

Po fázi rychlého růstu často následuje relativně zpomalená fáze růstu, protože společnost bude pravděpodobně bojovat o udržení vysokého tempa růstu kvůli rostoucí konkurenci v tomto odvětví. Podnikání bude i nadále růst, ale již nebude dosahovat podstatného tempa růstu, jaké dříve zažilo.

Jak se však společnost vyvíjí blíže splatnosti, očekává se, že bude mít stabilní podíl na trhu a výnosy. V této fázi často předpokládáme relativně nižší tempo růstu, obvykle 5% až 8%.

# 3 Rychlost růstu v dospělosti

Předpokládáme, že společnost poroste na konečná rychlost růstu když dosáhne dospělého stádia. V této fázi je růst společnosti minimální, protože více zdrojů společnosti je přesměrováno na obranu stávajícího podílu na trhu před rozvíjejícími se konkurenty v tomto odvětví.

Pozitivní tempo růstu terminálu znamená, že společnost poroste na věčnost, zatímco negativní tempo růstu terminálu znamená přerušení činnosti společnosti. Terminální míry růstu se v této fázi obvykle pohybují mezi historickou mírou inflace (2% - 3%) a průměrnou mírou růstu HDP (4% - 5%).

Konečné tempo růstu vyšší než průměrné tempo růstu HDP naznačuje, že společnost očekává, že její růst navždy překoná růst ekonomiky.

Aplikace konečné rychlosti růstu

Tempo růstu terminálu je široce používáno při výpočtu hodnoty terminálu DCF vzorec hodnoty terminálu DCF vzorec hodnoty terminálu se používá k výpočtu hodnoty podniku nad rámec prognózy v analýze DCF. Je to hlavní součást finančního modelu firmy.

konečná hodnota„Společnosti je čistá současná hodnota NPV vzorec Průvodce vzorcem NPV v aplikaci Excel při provádění finanční analýzy. Je důležité přesně pochopit, jak vzorec NPV funguje v aplikaci Excel a matematika za ním. NPV = F / [(1 + r) ^ n] kde, PV = současná hodnota, F = budoucí platba (peněžní tok), r = diskontní sazba, n = počet období v budoucnosti jejích peněžních toků v bodech čas nad předpokládané období. Výpočet hodnoty terminálu firmy je zásadním krokem ve vícestupňové analýze diskontovaných peněžních toků a umožňuje ocenění uvedené firmy.

V modelu se zlevněným peněžním tokem DCF model Bezplatný průvodce tréninkem modelu DCF Model DCF je specifický typ finančního modelu používaného k oceňování podniku. Tento model je jednoduše prognóza nevyužitého volného peněžního toku společnosti, přičemž konečná hodnota obvykle tvoří největší složku hodnoty pro společnost (více než prognózované období).

konečná rychlost růstu v modelu DCF

Výše uvedený model je screenshotem z kurzů finančního modelování Finance.

Terminální vzorec rychlosti růstu

Model růstu perpetuity pro výpočet konečné hodnoty, který lze chápat jako variantu Gordonova modelu růstu Gordonův model růstu Gordonův model růstu - známý také jako Gordonův dividendový model nebo dividendový diskontní model - je metoda oceňování akcií, která vypočítává vnitřní hodnota akcie, bez ohledu na aktuální tržní podmínky. Investoři pak mohou porovnat společnosti s jinými průmyslovými odvětvími pomocí tohoto zjednodušeného modelu:

Hodnota terminálu = (FCF X [1 + g]) / (WACC - g)

Kde:

FCF (free cash flow) = Předpokládaný peněžní tok společnosti

g = Očekávané tempo růstu společnosti (měřeno v procentech)

WACC = vážené průměrné náklady na kapitál WACC WACC jsou vážené průměrné náklady na kapitál společnosti a představují jejich smíšené náklady na kapitál včetně vlastního kapitálu a dluhu. Vzorec WACC je = (E / V x Re) + ((D / V x Rd) x (1-T)). Tato příručka poskytne přehled o tom, co to je, proč se používá, jak to vypočítat, a také poskytuje kalkulačku WACC ke stažení

Musíme si uvědomit, že koncová hodnota zjištěná prostřednictvím tohoto modelu je hodnota budoucích peněžních toků na konci prognózovaného období. Abychom mohli vypočítat současnou hodnotu firmy, nesmíme zapomenout diskontovat tuto hodnotu na současné období. Tento krok je kritický a přesto často opomíjený.

Další informace najdete v našich kurzech finančního modelování.

Omezení modelu vícestupňového tempa růstu

Ačkoli je vícestupňový model tempa růstu výkonným nástrojem pro analýzu diskontovaných peněžních toků, není bez nevýhod. Pro začátek je často náročné definovat hranice mezi jednotlivými fázemi zralosti společnosti.

K určení, zda a kdy společnost postoupila do dalšího stavu, je zapotřebí značné míry úsudku. V praxi je obtížné převést kvalitativní charakteristiky do konkrétních časových období.

Tento model navíc předpokládá, že vysoké rychlosti růstu se po vstupu firmy na další úroveň splatnosti okamžitě transformují na nízké rychlosti růstu. Realisticky však ke změnám obvykle dochází postupně.

Tyto koncepty jsou podrobněji popsány v našem bezplatném úvodu do kurzu podnikových financí.

Více zdrojů a učení

Doufáme, že to byl užitečný průvodce terminálním tempem růstu a vzorcem terminálního růstu. Ve společnosti Finance je naší misí Posláním a hodnotami Posláním Finance je pomáhat komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně. Zjistěte více o poslání, vizi, hodnotách a kultuře Corporate Finance Institute, které vám pomohou posunout vaši kariéru. S ohledem na to jsme navrhli tyto další zdroje, které vám pomohou na vaší cestě:

  • Gordonův růstový model Gordonův růstový model Gordonův růstový model - známý také jako Gordonův dividendový model nebo dividendový diskontní model - je metoda ocenění akcií, která vypočítává vnitřní hodnotu akcie bez ohledu na aktuální tržní podmínky. Investoři pak mohou pomocí tohoto zjednodušeného modelu porovnat společnosti s jinými průmyslovými odvětvími
  • Free Cash Flow Free Cash Flow (FCF) Free Cash Flow (FCF) měří schopnost společnosti produkovat to, na čem se investoři nejvíce zajímají: hotovost, která je k dispozici, je rozdělena dle uvážení
  • WACC WACC WACC jsou vážené průměrné náklady na kapitál společnosti a představují její smíšené náklady na kapitál, včetně vlastního kapitálu a dluhu. Vzorec WACC je = (E / V x Re) + ((D / V x Rd) x (1-T)). Tato příručka poskytne přehled o tom, co to je, proč se používá, jak to vypočítat, a také poskytuje kalkulačku WACC ke stažení
  • DCF Model DCF Model Training Free Guide A DCF model is a specific type of financial model used to value a business. Tento model je jednoduše prognózou neuvolněného volného peněžního toku společnosti
  • Hodnota terminálu DCF vzorec hodnoty terminálu DCF Vzorec hodnoty terminálu se používá k výpočtu hodnoty podniku nad rámec prognózy v analýze DCF. Je to hlavní součást finančního modelu
  • Průvodce finančním modelováním Průvodce finančním modelováním zdarma Tato příručka pro finanční modelování zahrnuje tipy a osvědčené postupy aplikace Excel týkající se předpokladů, ovladačů, prognóz, propojení těchto tří výroků, analýzy DCF a dalších

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found