Eklektické paradigma - přehled, rámec OLI, příklady

Na základě teorie internalizace britského ekonoma JH Dunninga je eklektické paradigma ekonomickou a obchodní metodou pro analýzu atraktivity přímých zahraničních investic (FDI) Přímých zahraničních investic (FDI) je přímých zahraničních investic (FDI). strana v jedné zemi do podniku nebo korporace v jiné zemi s úmyslem vytvořit trvalý zájem. Trvalý úrok odlišuje PZI od zahraničních portfoliových investic, kde investoři pasivně drží cenné papíry ze zahraničí. . Model eklektického paradigmatu navazuje na rámec OLI. Rámec sleduje tři úrovně - vlastnictví, umístění a internalizace.

Eklektické paradigma

Eklektické paradigma předpokládá, že společnosti pravděpodobně neprovedou přímou zahraniční investici, pokud mohou získat službu nebo produkt poskytovány interně a za nižší náklady.

souhrn

  • Eklektické paradigma je ekonomická a obchodní metoda pro analýzu atraktivity přímé zahraniční investice.
  • Model eklektického paradigmatu navazuje na rámec OLI. Rámec sleduje tři úrovně - vlastnictví, umístění a internalizace.
  • Vlastnictví lze definovat jako vlastnictví jedinečného a hodnotného zdroje, který nelze snadno napodobit, což vytváří konkurenční výhodu proti potenciálním zahraničním konkurentům.

Výhoda vlastnictví

Vlastnickou výhodu lze také považovat za konkurenční výhodu, která přichází s PZI. Vlastnictví lze v tomto případě definovat jako vlastnictví jedinečného a hodnotného zdroje, který nelze snadno napodobit, čímž se vytvoří konkurenční výhoda Konkurenční výhoda Konkurenční výhoda je atribut, který společnosti umožňuje překonat konkurenci. Konkurenční výhody umožňují společnosti dosáhnout proti potenciálním zahraničním konkurentům.

Skutečné nevýhody nebo výzvy spojené s přímými zahraničními investicemi, pokud jde o vlastnictví, krouží kolem závazků, které přicházejí s cizími právy, protože potenciální investor není původem v zemi, kde budou přímé zahraniční investice vytvořeny. Výzvy mohou zahrnovat (mimo jiné) možné jazykové bariéry nebo nedostatek znalostí o trendech poptávky, které jsou běžné na místních spotřebitelských trzích.

Společnosti a jejich manažerské týmy obvykle musí zvážit možnosti převodu konkurenční výhody na jiné zahraniční trhy, aby vyrovnaly výše uvedené závazky. V ideálním případě by atraktivní investice měla zahrnovat významné úspory z rozsahu Úspory z rozsahu Úspory z rozsahu se vztahují k nákladové výhodě, se kterou se společnost setká, když zvýší svou úroveň produkce. Výhoda vzniká díky inverznímu vztahu mezi fixními náklady na jednotku a vyrobené množství. Čím větší je množství vyrobené produkce, tím nižší jsou fixní náklady na jednotku. Typy, příklady, průvodce, dobrá pověst a známá značka, vyspělá technologie atd.

Výhoda umístění

Potenciální hostitelské země pro podnikání, které jsou zvažovány pro přímé zahraniční investice, musí představovat řadu konkurenčních výhod; umístění je jedním z nich. Výhoda umístění se více zaměřuje na geografické výhody hostitelské země nebo zemí. Příkladem geografické výhody může být přístup do oceánu (pro námořní dopravu nebo jiné účely) oproti vnitrozemské zemi.

Mezi další výhody umístění patří levná pracovní síla a suroviny, nižší daně a další tarify, dobře vyškolená pracovní síla atd. K vyhodnocení výhod umístění lze obvykle použít Porterův diamantový model.

Společnosti a jejich manažerské týmy obvykle musí zvážit, zda na trhu, na který chtějí vstoupit, existují nějaké výhody z umístění, jak je uvedeno výše. Pokud tyto výhody existují, mohou společnosti zvážit přijetí investice prostřednictvím přímých zahraničních investic nebo jiných cest (např. Franšízing nebo licencování) za předpokladu, že na zahraničních trzích existuje poptávka.

Výhoda internalizace

Aby si společnosti mohly vybrat, která investiční cesta nebo metoda je nejvhodnější pro jejich potřeby, musí jejich manažerský tým analyzovat výhodu internalizace. Obvykle musí zvážit, zda by bylo rozumnější nechat činnost hodnotového řetězce provádět lokálně s vlastním týmem nebo ji zadávat do cizí země.

Mezi výhody outsourcingu z různých zemí patří mimo jiné nižší náklady a lepší dovednosti pro provádění činností hodnotového řetězce a / nebo lepší znalost místních trhů.

V takovém případě si vedení může vybrat ze dvou možností, jak postupovat. Může buď outsourcovat svoji výrobu u výrobce originálního vybavení (OEM). Výrobce originálního vybavení (OEM). Výrobce originálního vybavení nebo OEM je společnost, která vyrábí a prodává produkty nebo části produktu, které kupující, jiná společnost nebo licencuje na jejich design. nezávislé zahraniční společnosti

Pokud tak společnost učiní, měla by si udržet kontrolu nad svými aktivitami a zapojit se do PZI. Lze to provést tak, že začnete od nuly přes investice na zelené louce, vstupujete do společných podniků s místními partnery nebo kupujete stávající místní společnosti.

Eclectic Paradigm - OLI FrameworkZdroj

Další zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků , modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně. K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné další finanční zdroje uvedené níže:

  • Franšíza Franšíza Franšíza označuje smluvní ujednání, kdy jedna strana (franšízor) umožňuje jiné straně (franšízant) používat její ochranné známky (nebo
  • Investice na zelené louce Investice na zelené louce V ekonomii označuje investice na zelené louce (GI) typ přímých zahraničních investic, kdy společnost zakládá nové operace v cizí zemi
  • Outsourcing Outsourcing Outsourcing je strategické rozhodnutí společnosti snížit náklady a zvýšit efektivitu najímáním jiného jednotlivce nebo společnosti k plnění úkolů, zajišťování
  • Hodnotový řetězec Hodnotový řetězec Hodnotovým řetězcem jsou všechny činnosti a procesy ve společnosti, které pomáhají přidávat hodnotu konečnému produktu. V dnešním obchodním prostředí společnosti napříč

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found