Nedoručitelný swap (NDS) - přehled, NDS vs. NDF, příklad

Nedoručitelný swap (NDS) je směna různých měn mezi hlavní měnou a vedlejší měnou, která je omezena.

U většiny swapů se měnové toky fyzicky mění. U NDS tomu tak není, protože měny nejsou směnitelné. Dvě měny, které jsou součástí swapu, nelze doručit; proto se jedná o nedodatelný swap.

Výměna bez dodání

Existuje způsob, jak pravidelně zúčtovat NDS. Dělá se to hotovostí, nejčastěji za použití amerického dolaru. Při provádění vypořádání mezi dvěma zúčastněnými měnami je hodnota založena na spotovém kurzu a směnném kurzu uvedeném ve swapové smlouvě Měnová swapová smlouva Měnová swapová smlouva (známá také jako swapová smlouva mezi měnami) je derivátová smlouva strany, které zahrnují výměnu úrokových plateb a v určitých případech výměnu jistiny, které jsou denominovány v různých měnách. . Aby bylo možné přivést NDS k vypořádání, musí jedna ze zúčastněných stran zaplatit druhé rozdíl v sazbách mezi dobou vzniku smlouvy a jejím vypořádáním.

Souhrn:

  • Nedoručitelný swap (NDS) zahrnuje směnu hlavní měny a vedlejší měny, která je omezena.
  • NDS se liší od nedoručitelného forwardu (NDF) dvěma primárními způsoby: NDF obvykle nezahrnují hlavní měny a rozdíl mezi kontraktem a spotovými kurzy je dohodnutou, pomyslnou částkou.
  • Americký dolar je nejpoužívanějším osadníkem nevyměnitelných swapů.

Výměna bez dodání vs. Forward bez dodání

Jedním z hlavních rozdílů mezi NDS a nedoručitelným forwardem (NDF) je použití hlavní měny jako prostředku pro vypořádání swapu. NDS se používá, když je třeba provést výměnu mezi omezenou měnou a hlavní měnou. Americký dolar je téměř univerzálně využívaným osadníkem NDS.

NDF obvykle nezahrnuje při směně hlavní měnu. Navíc, když se dvě strany účastní NDF, rozdíl mezi sazbou kontraktu a spotovou cenou Spotová cena Spotová cena je aktuální tržní cena cenného papíru, měny nebo komodity, které lze koupit / prodat k okamžitému vypořádání. Jinými slovy, jedná se o cenu, za kterou prodejci a kupující oceňují aktivum právě teď. je vypořádáno, když obě strany souhlasí s pomyslnou částkou, což je nominální hodnota, kterou lze použít k usnadnění výměny.

Příklad NDS

Abychom nejlépe pochopili, jak NDS funguje, podívejme se na následující příklad:

Dvě velké společnosti vstupují do swapu. Výměna probíhá mezi americkým dolarem a wonem, měnou Jižní Koreje.

Ve swapu smlouva přichází s pevnou sazbou, která je převzata přímo ze spotové sazby. Pro náš příklad řekněme, že sazba je 800 wonů / dolar. Společnost se sídlem v USA má zaplatit 150 000 USD; jihokorejská společnost je nastavena na výplatu 90 000 USD.

Při použití pevné sazby stanovené ve smlouvě to tedy znamená, že jihokorejská společnost musí zaplatit 112 500 USD (90 000/800 USD), aby byla v souladu se společností z USA, protože jihokorejská společnost nyní platí více , je odpovědností americké společnosti zaplatit rozdílu korejský protějšek.

Swap je vypořádán, když společnost z USA zaplatí jihokorejské společnosti 22 500 dolarů (112 500 - 90 000 dolarů), aby vyrovnala rozdíl.

Související čtení

Finance je oficiálním poskytovatelem certifikace FMVA® Financial Modeling and Valuation Analyst (FMVA) ™. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari, jejichž cílem je přeměnit kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další zdroje uvedené níže:

  • Výpočet rozpětí směnných kurzů Výpočet rozpětí směnných kurzů Směnný kurz směnného kurzu (nebo rozpětí poptávky / poptávky) se týká rozdílu v nabídkové a poptávkové ceně pro daný měnový pár. Nabídková cena se vztahuje k maximální částce, kterou je devizový obchodník ochoten zaplatit za nákup určité měny, a nabídková cena je minimální cena, kterou je měnový obchodník ochotný za měnu přijmout.
  • Kříž měny EUR / USD Kříž měny EUR / USD Směnný kurz eura k dolaru (zkráceně EUR / USD nebo € / $) je počet amerických dolarů za každé 1 euro. Jde o konvenci pro citování směnného kurzu mezi těmito dvěma měnami. Tato příručka poskytne přehled faktorů, které ovlivňují kurz FX, a toho, co investoři a spekulanti potřebují vědět
  • Kurzový zisk / ztráta Kurzový zisk / ztráta Kurzový zisk / ztráta nastává, když osoba prodává zboží a služby v cizí měně. Hodnota cizí měny po přepočtu na místní měnu prodejce se bude lišit v závislosti na převládajícím směnném kurzu. Pokud se hodnota měny po převodu zvýší, prodejce získá zisk v cizí měně.
  • Swapová sazba Swapová sazba Swapová sazba je pevná sazba swapu určená stranami zúčastněnými na smlouvě. Swapovou sazbu požaduje příjemce (tj. Strana, která obdrží pevnou sazbu) od plátce (tj. Strana, která zaplatí pevnou sazbu), aby byla kompenzována nejistota ohledně fluktuací pohyblivé sazby

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found